İŞTE GÜVENLİK, İŞTE AĞAOĞLU FARKI Esenyurt'taki yangının ardından gözler, farklı inşaat alanlarına çevrildi. Bunlardan biri de Ağaoğlu İnşaat'ın Ataşehir'de devam eden 200 milyon dolarlık projesi. Tespitlere göre bu inşaatta bin 700 işçi çalışıyor. Bin 376'sı prefabrik yapılarda kalıyor. 30 taşeron firmanın işçileri, 3 katlı prefabrik barakalarda 4-8 kişilik odalarda barınıyor. Her barakada kaloriferli ısıtma sistemi, banyo, tuvalet ve yatakhaneler yer alıyor. 24 saat ambulansın bekletildiği şantiyede bir doktor ve 2 sağlık memuru da bulunuyor.
İkinci sınıf muamele Ekmek aslanın ağzındaydı... Memleket yetmeyince aş, gurbette arandı. 11 işçi günlük 70 TL'lik yevmiye için yatağını yorganını yük eyleyip İstanbul'a doğru yola çıktı. Ama olmadı, Megakent, 11 işçinin canını aldı. Esenyurt'ta Marmara Alışveriş Merkezi'nin şantiyesinde çıkan yangın yürekleri dağladı. Bayram Egepehlivan (48), Çetin Coşkun (42), Seyfettin Topal (38), Abdurrahman Demir (42), Sevdin Özen (28), İsa Topal (22), Ahmet Yağal (30), Barış Kıyak (30), Hakim Alican (46) Fatih Acun (23) ve Ahmet Keskin (47) adlı işçilerin ölümüne yol açan skandal ise paraydı. Zira pahalı olduğu gerekçesiyle şantiyeye konteyner alınmamıştı.
7 KİŞİ GÖZALTINDA İşçiler 5 bin TL'lik konteyner yerine 2 bin TL'lik çadırlarda yatırılmıştı. 2 bin liralık çadırların içinde 20-25 kişi kalabiliyordu. Bu iddia, "3 bin lira için mi öldüler" yorumuna neden oldu. Yangın yürekleri yakarken aralarında taşeron firmanın genel müdürü Abdullah Altun, mühendis Kaan Akarsu, şantiye şefi Erdal Gümüş, inşaat kalfası Süleyman Arslan ve şantiye iç güvenlik sorumlusu Cem Yıllar olmak üzere 7 kişi gözaltına alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da yangınla ilgili çok yönlü soruşturma başlattı. Başbakan Tayyip Erdoğan da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i iki kez arayarak yangınla ilgili bilgi aldı. Çalışma Bakanlığı, ölen işçilerin ailelerine aylık bağlanması için işlemleri başlattı. Bu arada yangın, işin bulunduğu sınırlar içinde olduğu için iş kazası kapsamında değerlendiriliyor. İşveren ihmali tespit edilirse ilgili firma da işçilerin ailelerine tazminat ödeyecek.
SADECE 7'Sİ SİGORTALIYMIŞ Yangında ölen 11 işçiden sadece 7'sinin sigortalı olduğu belirlendi. Bu arada taşeron firmalar, Çalışma Bakanlığı ve SGK tarafından denetleniyor. Kayıt dışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işletmeler, kayıt dışı işçinin çalıştığı her ay için faiziyle birlikte 2 asgari ücret miktarında ceza ödüyor. Ayrıca bu gibi durumdaki işçiler iş kazası geçirdiğinde sağlıktan yararlanamıyorlar. Böyle durumların tespitinde de işyerlerine 500 bin TL'ye kadar para cezası kesiliyor.
OCAKLAR SÖNDÜ... Yangından geriye kalan hikayeler yürekleri yaktı. Ölenlerin çoğu ise Ordu'nun Yeşilyurt Köyü'ndendi. 1 ay önce nişanlanan İsa Topal da (22) düğün masraflarını karşılamak için amcası Seyfettin Topal'ın yanına gelip, inşaatta çalışmaya başladı. Ama olmadı. İsa ve amcası, yangında can verdi.
DEPREMDEN ACIYA
Vanlı Sevdin Özer de depremden sonra 8 çocuğuna bakmak için İstanbul'a gelmişti. Fatih Acun ise babasını kaybettikten sonra 10 yıldır ailesine bakıyordu. Sivaslı Bayram Egepehlivan da yangından 5 saat önce, izin için gittiği memleketinden dönmüştü. Ama alevler Bayram gibi 10 ailenin ocağını söndürdü.
www.takvim.com
İşte Güvenlik, İşte Ağaoğlu Farkı
İşte Güvenlik, İşte Ağaoğlu Farkı
GÜNDEM
Onlar ekmek parasının firma ise kesesinin peşindeydi. İnşaat şirketi 5 bin TL'lik konteyner koymak yerine 2 bin TL'lik çadırları şantiyeye dikti. Bir kıvılcım da 11 canı öldürmeye yetti
Paylaş: