Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde, kamuoyunda ”çılgın proje” olarak adlandırılan ”Türkiye Hazır Hedef 2023, İstanbul Hazır Hedef 2023” projesini açıkladı. Erdoğan, İstanbul Boğazı’na alternatif bir su yolu ve buna bağlı bir şehir planlamasını içeriyor.
BU PROJEDE ÇEVRE, TURİZM, ENERJİ VAR
İstanbul sadece Türkiye’nin değil dünyanın gözbebeğidir. Kim ki değişik yerlerden İstanbul’a gelir bize şuna söylerler, “Siz tanrının sevgili kullarısınız”. İstanbul’a yapılan hizmet Türkiye’ye yapılan hizmettir. Bu medeniyet şehrine, 74 milyonun gururu şehre yeni bir hizmeti daha kazandırmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugün açıklayacağım proje, şahsımın olduğu kadar yüzlerce yıl öncesinde İstanbul’un eski idarecilerinin de hayaliydi. Belediye Başkanı olduğum zaman çok ciddi rahatsızlıklar geçirmiştik. Adeta yapacak bir şeyiniz kalmamıştı. Zaman zaman danışmanlarımla konuşuyordum. Allah bize Başbakanlığı lütfettikten sonra, halkımız Başbakanlığı verdiğinde, Belediye Başkanım, Ulaştırma Bakanı’mla helikopterle zaman zaman dolaştık. Bu hayali düşündük. Ete kemiğe bürünmeye başladığımızı söyledik. Türkiye bunu başaracak güce ulaşmıştır dedik. 10 bin doları aşmış bir ülkemiz var milli gelirde. Türkiye bunu gerçekleştirecek bir iradeye sahip. Kaynak sıkıntımız yok. Türkiye istikrar ülkesi, güven ülkesi. İstikrar oldukça girişimciler gelebiliyor. Türkiye 2023′e böyle çılgın projeyle girmeyi haketti dedik ve adımını attık. Bu proje bir enerji, bir ulaştırma, bir bayındırlık, tarım, eğitim, istihdam, şehircilik, aile, konut, kültür, turizm projesi. En önemlisi de çevre projesi. İstanbul’un çevresinin tabiatı, çevresi, denizini, bitkisini koruma projesidir.
KANAL İSTANBUL PROJESİ
Bir kaç grup çalıştık. Haksızlığı önlemek için projenin yeri ve maliyeti konusunu gizli tutacağız. Onu açıklayacak değilim. Olumsuzluk olabilir. Yeri ve maliyeti belirlendi. Etüt çalışmaları 2 yıl sürecek. Böyle devasa projenin yer ve maliyet açısından değişikliklere uğrayacak olması son derece doğal. Dünyada içinden nehir geçen nice şehirler var ama içinden deniz geçen tek şehir İstanbul. İstanbul, şu andan itibaren başlattığımız projemizde içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşüyor. İstanbul’da bununla beraber iki yarımada bir ada oluşuyor. Anadolu yakası bir yarımada. Bir ada oluşacak. Avrupa yakasında Karadeniz’le Marmara arasına yaklaşık 45-50 km uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbulumuza Kanal İstanbul’u kazandırıyoruz. Panama Kanalı ile Coring Kanalı ile kıyas payı kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projelerinden biri için kolları sıvıyoruz. Kanalın su derinliği 25 metre olacak, su yüzeyinde genişlik 145 metre- 150 metre civarında olacak. Tabanda 120 metre olacak. Kanaldan bugün dünyadaki en büyük gemiler 250- 260 bin detreit gemiler geçiyor bizim kanaldan 300 bin detreit tonluk gemi geçecek. Kanal üzerine yapacağımız köprülerle kara ve demir yolu ulaşımı kesintiye uğramayacak. 3. Köprü de bu kanalın üzerinden geçecek. Bağlantısı olan yolları söylüyorum. Milyonlarca metreküp harfiyat çıkarılacak. Topraklar uygun yerlere taşınacak. Havalimanı yapımında, sönmüş maden ocaklarında kullanılacak. Bu proej İstanbul’u Türkiye’yi dünyayı yakından ilgilendiriyor. Boğaz trafiğini azaltmak, tehlikeyi ortadan kaldırmaya yönelik. 358 milyon 590 bin ton yük taşınıyor Boğaz’da. 147 milyon tehlikeli madde İstanbul’u ciddi manada tehdit ediyor. Bir medeniyet şehrinde kültürel eserler, Ata yadigarları tehdit altında. Bu bölgede bulunan nüfus tehdit altında. Boğaz’da ve Marmara’da doğal yaşam tehdit altında.
İŞTE ÇILGIN PROJE BİR ADA 2 YARIMADA
İŞTE ÇILGIN PROJE BİR ADA 2 YARIMADA
GÜNDEM
İŞTE ÇILGIN PROJE BİR ADA 2 YARIMADA
Paylaş: