istanbul'un 122 yıllık tren hattı 6 gün sonra kapanıyor

GÜNDEM

Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren Hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin, Köseköy-Gebze kesiminin inşası nedeniyle, Eskişehir–İstanbul hattında 1 şubattan itibaren 2 yıl süreyle tren trafiğine ara verilecek.

Türkiye'nin en büyük Yüksek Hızlı Tren Hattı olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin, Eskişehir-İstanbul kesiminin inşasında son aşamaya gelindi. Köseköy-Gebze kesiminin inşası nedeniyle, Eskişehir–İstanbul hattında 1 şubattan itibaren 2 yıl süreyle tren trafiğine ara verilecek.
122 yıllık tren hattı 6 gün sonra kapanıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, vatandaşların ve sanayicilerin mağdur olmaması için bir dizi tedbir aldı.

Buna göre, bu süre içerisinde, güzergaha paralel karayolunda acil durumlar hariç iki yıl süreyle rutin bakımlar kaldırıldı ve yolun sürekli açık tutulması kararlaştırıldı. Öte yandan, sanayicilerin mağdur olmaması için Tekirdağ ile İzmit Derince arasında yük treni vagonları gemilerle taşınacak.

Marmaray ile yaklaşık zamanlı olarak ve birbiriyle entegre şekilde 2013 yılında tamamlanması hedeflenen Eskişehir-İstanbul kesimi, çift hatlı, elektrikli, sinyalli, en son yüksek hızlı tren teknolojisine göre yapılıyor.

TCDD yetkilileri, bu kesimde demiryolu literatüründe “deplasman” diye ifade edilen, eski hatla yeni hattın coğrafi şartlar, şehirleşme, istimlak zorlukları gibi nedenlerle birbirinin üzerine inşa edilmesinin söz konusu olduğunu ifade ettiler. Bu çerçevede, Köseköy-Gebze kesiminin, istimlak zorlukları nedeniyle tamamen mevcut hat üzerine oturduğundan, hatta yapılan çalışmayla tren trafiğini aynı anda sürdürmenin, gerek hattın zamanında bitirilmesi gerekse güvenlik açısından mümkün olmadığını dile getiren yetkililer, mevcut yolun çift hatlı olmasına rağmen, hatların aynı platform üzerinde bulunmasından dolayı da hattın birinin açık kalıp, diğerinde çalışmanın yürütülmesinin, proje yapım süresi ve maliyetler açısından da uygun olmadığını belirttiler.

Bu kesimin, Türkiye'de demiryollarında ilk defa AB hibe kredileriyle yapıldığını ve hibenin kullanım süresinin tanımlı olduğunu hatırlatan yetkililer, şunları kaydetti:
“YHT hat inşası çalışmaları kapsamında; 1890 yılında inşa edilen Köseköy-Gebze arasındaki mevcut hat, 122 yıl sonra yeniden yapılarak fiziki ve geometrik şartları Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğine uygun hale getirilecek; hat ihata alınacak, hat üzerinde hemzemin geçit bulunmayacak.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, Hat üzerinde biri aç kapa olmak üzere 9 tünel, 10 adet köprü, 122 adet menfez olmak üzere 141 adet sanat yapısı bulunmaktadır. Bu yapılar gerektiğinde tadil edilerek standart hale getirilecek, 28 adet yeni menfez ve 1 adet alt geçit yapılacak. Yapım kapsamında yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirilecek.

Diğer taraftan, Köseköy-Gebze kesimine paralel olarak kuzeyden yeni bir hat planlanıyor. Kuzey Marmara otoyolu üzerinde bulunan Üçüncü Boğaz Köprüsü ile bu yolun irtibatı sağlanacak.

Ülkemizin bu bölgesi, Marmaray, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Demiryolu ile projesi yapılan İstanbul-Ankara ikinci yüksek hızlı tren yolu ile birlikte orta vadede çok seçenekli demiryolu ulaşım ağına kavuşacak.”

"Vatandaşın mağdur olmaması için gerekli tedbirler alındı”

İnşa sürecinde vatandaşların ulaşım ihtiyacının en makul ölçülerde karşılanması amacıyla, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın başkanlığında, Bölge illerin valileriyle toplantılar da yapıldığını ve Kocaeli, İstanbul, Sakarya Büyükşehir Belediyeleri, Valilikler, TCDD Genel Müdürlüğü, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, İETT, İstanbul Ulaşım A.Ş. yetkililerinden oluşan heyetlerce de yerinde incelemelerde bulunulduğunu anlatan
TCDD yetkilileri, Bu kapsamda, 1 Şubat'tan itibaren vatandaşların herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için gerekli tedbirlerin alındığını bildirdiler.
Buna göre, güzergaha paralel karayolunda acil durumlar hariç iki yıl süreyle rutin bakımlar kaldırıldı ve yolun sürekli açık tutulması kararlaştırıldı. Belediyelerin bölgeye yönelik toplu taşıma kapasiteleri artırıldı.

Öte yandan, sanayicilerin lojistik sektörünün, nakliyecilerin trenle taşımalarında aksama olmaması için yük vagonlarının gemilerle taşınması amacıyla Tekirdağ ile İzmit Derince arasında feribot hattı oluşturuldu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Başkanlığında, yerel yönetimler ve valilikler arasında 2 yıl süreyle koordinenin sürekliliğini sağlamak, hattın kapalı kaldığı sürede vatandaşların rahat ulaşımı için gerekli çalışmalar yapmak üzere bir komite kuruldu.

-“Trenlerin Avrupa'dan Asya'ya geçişi Tekirdağ'dan olacak”

Tekirdağ Liman Müdürü Mubin Salter Salt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köseköy-Gebze kesiminin inşası nedeniyle hattın kapalı olması nedeniyle 2 yıl süreyle Tekirdağ ile İzmit Derince ve Bandırma arasında tren vagonlarının gemilerle taşınması projesinin hayata geçirileceğini kaydetti.
Avrupa'dan Ege bölgesine gidecek olan tren vagonlarının Tekirdağ'dan Bandırmaya, Anadolu'nun iç kısımlarına gidecek olan trenlerin de Derince'ye gemilerle taşınacağını ifade eden Salt, şunları söyledi:

“Akport demir yolu yapıldı. Derincede de tren ferisi yapılıyor. Eskiden Avrupa'dan gelen trenler Sirkeci'den Haydarpaşa'ya geçerdi. Şimdi bu hat iptal
edilecek ve böylece trenlerin Avrupa'dan Asya'ya geçişi Tekirdağ'dan olacak.

Avrupa'nın en güneyindeki uzak doğusu Trakya toprakları. Trenin çıkış noktası yani Asya'ya geçiş noktası Tekirdağ olacak. Bir tanesi Tekirdağ'dan Bandırma'ya, diğeri de Tekirdağ'dan Derince'ye.

Tren vagonu taşıyan gemiler, arabalı vapurların bir benzeri. Onlara biz “Tren Perisi” diyoruz. İçlerinde demir yollarındaki raylar gibi ray sistemi var. Karadaki trenler geminin içerisine parça parça bindiriliyor. Hatta bu gemilerin iki katlısı üç katlısı bile var. Dolayısıyla 25-30 vagondan oluşan katarı gemiye yükleyip bir defada götürebilme şansına sahip. Biz dört yıldır bunun özlemiyle yaşıyoruz. Bir an evvel Tekirdağ'dan Derince'yi ve Bandırma'yı bağlayalım diye. Fakat Bandırma'nın bağlanması biraz daha fazla zaman alacak.”

“Asya Port Limanı gemilerin transit geçiş yeri”

Salt, Barbaros beldesinde yapımı devam eden Asya port limanının son derece sağlam ve Türkiye'ye için çok kazançlı bir yer olacağını belirtti.
500 milyon dolara mal olan limanın çok büyük bir alanda kurulacağını ifade eden Salt, şöyle devam etti:

“Liman, 500 milyon dolara mal olacak. Denize de 350 dönümlük bir arazi doldurulacak. Çok büyük bir liman. Yüzde 70 dış ülkelere hitap edecek olan liman, gemilerin transit geçiş yeri olacak ve küçük konteyner gemilerin getirdiği yükler Barbaros Asya Port'a inecek. Burada düzenlenecek. Daha büyük konteyner gemileri gelecek bu malları alıp pasifik okyanusunda, Atlas okyanusunda ve Hint okyanusunda belli limanlara götürecek. Oradan da daha küçük gemiler gelip bu malları alacak. Gidecekleri noktalara dağıtılacak. Bu limana boyu 400 metre olan konteyner gemileri yanaşacak. Türkiye'de böyle bir liman daha yok.”
Kaynak: Hürriyet
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.