İstanbul sarsıldı! Marmara'da deprem

GÜNDEM

İstanbul sarsıldı! Marmara'da deprem


İstanbul sarsıldı!
Marmara'da deprem


Marmara Denizi'nde 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 20.49'da, yerin 7.7 kilometre altında meydana gelen deprem İstanbul'da da hissedildi.

SON DEPREMLERLE İLGİLİ İSTATİSTİKLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLA



Le Suroit'in Raporu: Istanbul'da 8 siddetinde deprem bekleniyor
Marmara Denizi'nde geçen yil, fay hattiyla ilgili ilk çalismayi yapan Fransiz Le Suroit gemisinin kesin rapor sonuçlari, Fransa'nin uluslararasi bilimsel dergisi Elsevier'de yayimlandi. Rapor sonucu, Istanbul'da olasi bir deprem korkusunun hiç de yersiz olmadigini ortaya koydu. Le Suroit arastirmasinin sonucuna göre, Marmara Denizi'nin dibinde onlarca kilometre uzanan fayin hattinin tek parça, tek hat halinde, kivrimli iki fay oldugu kesinlesti.
Prof. Xavier Le Pichon baskanliginda yürütülen, Prof. Dr. Celal sengör, Doç. Dr. Emin Demirbag ve Prof. Dr. Naci Görür'ün de katildigi arastirma, 12 bilim adami tarafindan gerçeklestirdi. Bu çalismaya göre, Marmara içinde tek hat halinde iki fay hatti tespit edildi. Ilki Körfez'den çikip Çinarcik'in kuzeyinden Büyükçekmece - Yesilköy açiklarina kadar geliyor. Ikincisi ise, Büyükçekmece'den basliyor ve Mürefte'ye kadar devam ediyor.
Arastirmada, bu fayin "yikici" ve "aktif" oldugu belirtiliyor. Marmara fayinin özellikle de Imrali fayi en canli bölümlerden biri oldugu tespitedilirken, Marmara'nin batisinda Çinarcik'a kadar uzanan fay uzunlugunun tam 110 kilometre, ikinci fayin ise 85 kilometre uzunlugunda oldugu ve her iki fayin da aktif oldugu belirtildi.
Marmara'da olusacak depremin, ya tek ya da iki kirilma seklinde gerçeklesecebilecegini belirten uzmanlara göre, tek kirilma durumunda depremin büyüklügü Richter Ölçegi'ne göre 8'e yakin, fayin iki parçada kirilmasi durumunda ise en az 7 veya 7'den biraz büyük bir deprem olacak.
Fransiz Le Suroit gemisinin Marmara'da yaptigi arastirmaya katilan uzmanlar, Marmara Denizi'ndeki çukurluklari da meydana getirdigi belirlenen bu uzun fayin Kuzey Anadolu Fayi'nin devami oldugu konusunda ayni görüsteler. Bu fay hatinda, özellikle Yesilköy çevresinde gerilme oldugu belirtiliyor.
Le Suroit gemisiyle yapilan incelemelerden sonra hazirlanan raporu degerlendiren ITÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardimcisi Prof. Dr. Okan Tüysüz: "Marmara içinde tek hat halinde iki fay görülüyor. Ilki Körfez'den çikip Çinarcik'in kuzeyinden Büyükçekmece - Yesilköy açiklarina geliyor. Ikincisi Büyükçekmece'den basliyor, Mürefte'ye kadar devam ediyor. Tahmin edilenden uzun. Faylar riskli, ciddi sorun var. Dogudaki fay en son Adalar'dan itibaren 1894'te, batidaki 1766'da Mürefte'de kirilmis. 110 kilometre uzunluk ciddi risktir. Gölcük fayi 130 kilometre, 7.4 büyüklügünde deprem üretti. Düzce 45 kilometre, 7.1 büyüklügünde deprem üretti."
BÖLGELERE GÖRE DEPREM BÜYÜKLÜGÜ:
Bu arastirmada görev alan uzmanlar, olasi bir Istanbul depremiyle ilgili son zamanlarda yapilan açiklamalarin gerçegi yansitmadigini, özellikle deProf.Dr. Aykut Barka'nin öne sürdügü gibi, kirilmalarin birden fazla olmadigini, Marmara fayinda iki kirilma olacagini belirtiyor ve bu nedenle kirilmalarin siddetli olacagini söylüyor. Prof. Xavier Le Pichon baskanliginda yapilan arastirmanin sonuçlarina göre, Istanbul'da olasi bir depremin bölgelere göre büyüklügü söyle saptaniyor:
-Kadiköy (Merkez üssüne uzakligi 26 km): 6 siddetinde sarsilacak.
-Eminönü (Merkez üssüne uzakligi 16 km): 9 siddetinde sarsilacak.
-Fatih (Merkez üssüne uzakligi 14-15 km): 9 siddetinde sarsilacak.
-Zeytinburnu (Merkez üssüne olan uzakligi 12 km): 9 siddetinde sarsilacak.
-Bakirköy (Merkez üssüne olan uzakligi 10 km): 9 siddetinde sarsilacak. (Bazi yerler 10 siddetine maruz kalabilir)
-Avcilar (Merkez üssüne olan uzakligi 12 km): 9 siddetinde sarsilacak. (Bazi alanlar 10 siddetine maruz kalabilir)
-Küçükçekmece (Merkez üssüne olan uzakligi 14 km): 8 siddetinde sarsilacak.
-Büyükçekmece (Merkez üssüne olan uzakligi 15.5 km): 8-9 siddetinde sarsilacak.
-Silivri ve Çatalca: 7 siddetinde sarsilacak.
"ANA FAY TEK PARÇA KIRILACAK"
Prof. Celal sengör, Marmara Bölgesi'nde yasayanlarin uykusunu kaçiracak bir açiklama yapti. Le Suroit gemisinin arastirma sonuçlariyla ilgili Prof. Xavier le Pichon'la yazdigi ikinci makale önümüzdeki aylarda uluslararasi bilim dergilerinde yayinlanacak olan Prof. sengör, "Marmara Denizi'nde ana fayin tek parça oldugu belirlendi. Ancak ana fayin güneyinde de büyüklügü 7'nin üzerinde depremlere yol açacak faylar var. Bu faylar tsunami yaratacak faylar. Bunlar Çinarcik ile Armutlu arasinda" dedi.
"BILIM ADAMLARI DOgRU SÖYLEMELI"
ABD'nin en ünlü bilim kuruluslarindan CalTech'de (California Teknoloji Enstitüsü) bir yilligina konuk ögretim üyesi olarak bulunan sengör, "Bilim adamlari istemeseler de dogruyu söylemekten asla korkmamali... Halk unutur, ama bilim unutmaz" diye konustu. sengör sözlerini söyle sürdürdü:
"Prof. Pichon'la düsüncelerimizde bir degisiklik yok. Zaten Le Suroit gemisinin ortaya koydugu veriler, bizim tahminizi destekliyor. Ana fay, Orta ve Tekirdag çukurluklarinda da tek parça olarak devam ediyor."
"HAREKET EDEN FAYLAR..."
Kuzeyden geçen tek parça fayin disinda, güneyinde de 7'den büyük deprem yaratacak faylara rastlandigini anlatan sengör, bu faylar hakkinda da su bilgileri verdi: "Bunlar sag yanal atimli degil, normal faylar. Yani asagibyukari hareket eden faylar. Bu faylari ana fay olusturmus. Bunlar asagi yukari hareket eden yani normal faylar oldugu için tsunami yaratacaklar."
DEV DALGALAR OLUsACAK
ODTÜ ve Güney California üniversiteleri isbirligiyle yapilan arastirmalarda ortaya konan senaryolara göre, Marmara'da 4 metre ve daha yüksek tsunami dalgalari olusabilir ve bunlar 5 dakikada karaya ulasabilir. Son bin yilda Marmara'da 11 tsunami olayinin meydana gelmis oldugunu anlatan bilim adamlari, "17 Agustos'ta meydana gelen 2.52 metrelik tsunami ile bu sayi 12'ye yükselmistir" diye konustu.
DAHA ÖNCE DE OLMUS...
Yalova'daki Aksa fabrikasinin arkasinda denizden 1.5 kilometre uzaklikta karada yapilan incelemede, 2780 yil önce meydana gelen tsunaminin izlerine rastlandi. Tsunaminin M.Ö. 780 yilinda gerçeklestigini belirten Prof. Okan Tüysüz ve Doç. Dr. Can Genç, "15 - 20 santim kalinlikta ince bir zon tabakasina rastladik. Bu zon bolca fosil (midye, istiridye parçalari) ve memeli kemikleri kapsiyor. Burada 4 metrelik tsunami olmus" dedi.
TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezi (MAM) Baskani Prof. Dr. Naci Görür, ''Orta Marmara Sirti ile Tekirdag Çukuru arasindaki fay riskli. Bu fay, her an 7 ve daha siddetli depreme neden olabilir'' dedi.
Prof. Dr. Görür, Gebze Rotary Kulübü toplantisinda yaptigi konusmada, Marmara Denizi'ni ''deprem denizi'' diye tanimladi. Marmara Denizi merkezli yüksek siddette deprem riskinin göz ardi edilmemesi gerektigini söyleyen Prof. Dr. Görür, Marmara Denizi'ndeki en tehlikeli fayin, en son olarak 1766 yilinda kirildigini ifade etti.
Prof. Dr. Görür, sunlari kaydetti: ''Bu tür tehlikeli faylarin 250 yillik periyotlar halinde kirilma riski bulunuyor. Bu yüzden, bilim adamlari içinde bulundugumuz yillarda 7 ve daha yüksek siddette deprem olasiligindan söz ediyorlar. Bu da dogru bir mantik. 15 milyon yildir deprem oluyor ve milyonlarca yil daha olacak. Marmara Denizi'ni tehlikeli buldugumuz için 5 gemiyle 2 yildir arastirma yapiyoruz. Marmara'nin güneyindeki fay kirilirsa 7 ve üzerindeki siddette deprem olacaktir.''
"INSANLAR BILE BILE ÖLÜYOR"
Prof. Dr. Naci Görür, akil ve bilimin kullanilmasi halinde, depremlerde insan ölümleri olmayacagini ya da çok az olacagini bildirdi. Sultandagi'nda kirilan fayin, Maden Tetkik ve Arama'nin (MTA) haritasinda bulunmasina ragmen gerekli önlemlerin alinmadigini da anlatan Prof. Dr. Görür, söyle devam etti:
''Yetkililer, depremden sonra bölgeye gidip (yaranizi saracagiz, yemek ve ev verecegiz) diyorlar. Bilgi toplumu olmasi gereken ülkeye yakismiyor. Akil ve bilimi kullanirsak, depremde insanlar ölmez. Burada kirilan fay, MTA haritasinda vardi. Insanlar bile bile ölüyor. 1939 Erzincan depreminde 39 bin kisi öldü. Fay hatlarinin oldugu yerde saglam yapilanma neden baslatilmadi ya da insanlar niye o bölgelerden uzaklastirilamadi?''
Japonya'nin Kobe sehrinde yasanan depremi ve sonuçlari hakkinda da degerlendirmelerde bulunan Görür, sunlari kaydetti: ''Kobe depreminden sonra 10 yilda depreme dayanikli yeni bir Kobe yaptilar. Bir yerlerden baslamak lazim. Insanlar ölüyor, yarayi sarariz diyorlar. Insanlari öldürmeyin. Biz, bugüne kadar bunca çalisma yaptik ama, hiçbir hükümet yetkilisi gelip siz ne yapiyorsunuz diye sormadi.''
Prof. Dr. Naci Görür, yasanan sarsintilar sonrasi, medyaya depremle ilgili açiklamalarda bulunan bilimadamlarini da elestirdigi sözlerini, söyle tamamladi: ''Bu bilim adamlarinin yüzde 95'i ellerinde veri olmadan depremi anlatiyorlar. Hastayi görmeden, ilaç yazan doktor gibiler. Siz hasta olsaniz, üfürükçüye mi gidersiniz, doktora mi? Afyon'da deprem oldu, ardindan yine ayni sovlar yapiliyor ve komedi sürüyor.''


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.