Erdoğan’ın Almanya Ziyareti Olumlu Yankı Buldu

GÜNDEM

Alman basınında konuyla ilgili çıkan yorumlarda Erdoğan’ın daha önceki ziyaretlerinde yaptığı konuşmalara kıyasla çok daha yumuşak ve yapıcı bir üslupla sıcak mesajlar verdiği belirtiliyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Berlin ziyareti ve burada yaptığı açıklamaların yankıları sürüyor.

Alman basınında konuyla ilgili çıkan yorumlarda Erdoğan’ın daha önceki ziyaretlerinde yaptığı konuşmalara kıyasla çok daha yumuşak ve yapıcı bir üslupla sıcak mesajlar verdiği belirtiliyor.Son olarak iki yıl önce Erdoğan’ın özellikle mevkidaşı Merkel’i ülkede yaşayan Türklerin uyumu konusunda çok sert sözlerle eleştirdiğini, hatta izlemekle suçladığı asimilasyon politikalarını ‘insanlık suçu’ olarak tanımladığını söyleyerek tepki topladığını anımsatan yorumcular, başbakanın bu kez ise Alman kamuoyu ve Angela Merkel’in duymaktan çok memnun olduğu açıklamalarla gündemi belirlediğini savunuyor.

Başbakan Erdoğan, Berlin’de çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmalarda Almanya’da yaşayan Türkler’in topluma uyum göstermeleri gerektiğini ve Almancayı Alman düşünürlerini bile anlayabilecek düzeyde öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

Erdoğan’ın Avrupa Birliği konusunda üyelik hedefinden vazgeçmeyeceğini belirtmesi ve Almanya’yı en önemli partneri olarak tanımlaması da olumlu yankı buldu.

Erdoğan-Merkel buluşmasında en yoğun olarak ele alınan konulardan biri de Suriye’deki krizdi. Suriye’den kaçan göçmenlerin durumunu ‘felaket’ olarak tanımlayan Başbakan Erdoğan’ın bu konuda da Berlin’in desteğini istemesi ve Merkel’in Türkiye’nin Suriye konusunda gösterdiği sağduyulu tavırdan övgüyle söz etmesi, bir süredir iki lider arasında soğuyan ilişkinin tekrardan ısındığının işareti olarak yorumlandı.

Bu arada Suriyeli mülteciler konusunda Türkiye’ye yardım edilmesi gerektiği noktasında Alman siyasi partilerin de açıklamalar geldi. Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler sorununu tek başına çözemeyeceğini, Almanya’nın da mültecilere kapılarını açması gerektiğini söyledi.

Hristiyan Demokrat Parti CDU'nun dış politika sözcüsü Ruprecht Polenz’de Suriye’den kaçanların durumunu uluslararası bir sorun olarak tanımladı ve Ankara’nın Almanya’da dahil olmak üzere uluslararası yardım almadan bu sorunun üstesinden gelemeyeceğini ifade etti.

Öte yandan Merkel-Erdoğan arasındaki yeni yakınlaşmanın iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri de canlandırması bekleniyor. Nitekim Erdoğan’ın ziyareti kapsamında 'Türkiye - Almanya Stratejik Konseyi’ adlı bir sürecin başlatılacağı ve bu kapsamda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 27-28 Kasım tarihlerinde Berlin’e gelerek meslektaşı Guido Westerwelle ile buluşacağı açıklandı.

Söz konusu stratejik konsey ileride düzenli aralıklarla ve başbakanların yönetimde bir araya gelecek. Başbakan Merkel ise gelecek yıl Şubat ayında Ankara ve İstanbul’u ziyaret edecek.

Bu ziyaret kapsamında İstanbul’da kurulacak Türk-Alman Üniversitesi’nin temelinin atılması bekleniyor. Gelecek yıl Almanya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin başlamasının 250.yılı. Bu kapsamda da çok sayıda ortak etkinlik düzenleneceği tahmin ediliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.