Cumhurbaşkanı'nın görev süresi kaç yıl?

GÜNDEM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi beş mi yoksa yedi yıl mı? Sorunun cevabı cevabı nasıl netleşecek? Siyasi partilerin neredeyse hepsinden farklı cevaplar geliyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi siyasetin yeni polemik konusu. Temel soru ise şu; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi beş yıl mı yoksa yedi yıl mı?

MHP'ye göre bu süre 5 yıl. TBMM Başkanı Çiçek, bu sorunun cevabını TBMM'nin vermesi gerektiğini söylüyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin beş yıl olduğunu ve bu konuda sorun olmadığını söylüyor. AK Parti ise bütçe görüşmelerinden sonra konuyu Meclis Anayasa Komisyonu'na getirmeye hazırlanıyor.

MHP FORMÜLÜ: 5 + 5 YIL OLMALI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün basın mensuplarıyla biraraya geldiği kahvaltılı toplantıda da Cumhurbaşkanlığı görev süresi hakkında da açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin beş yıl olduğunu söylerken Abdullah Gül'ün bir kez daha aday olabileceğini de ekledi.

AK PARTİ ANAYASA KOMİSYONU'NU DEVREYE SOKACAK
AK Parti ise Meclis'teki bütçe görüşmelerinin sona ermesini bekliyor. Görüşmeler bittikten sonra AK Parti konuyu Meclis Anayasa Komisyonu'na götürecek. Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin yedi yıl olduğu görüşünü öne sürmüştü.

KILIÇDAROĞLU: "GÜL'ÜN GÖREV SÜRESİ 5 YIL"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresinin beş yıl olduğunu söylüyor. Kılıçdaroğlu'na göre bu konuda aslında tartışma da yok. Kılıçdaroğlu'na göre şayet beş yıl sonunda Cumhurbaşkanlığı seçimi yenilenmezse Cumhurbaşkanlığı konumu da tartışmalı hale gelecek.

KÖŞK TARTIŞMADAN RAHATSIZ
Cumhurbaşkanlığı görev süresinin belirsizliğinden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de rahatsız. Cumhurbaşkanı Gül, biran önce bu konunun netliğe kavuşmasını istiyor.

ÇİÇEK: "ÇÖZÜM YERİ TBMM"

Peki sorun nasıl çözülecek. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2012'de mi yoksa 2014'de mi çözülecek? TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e göre ise bu sorunun cevabını TBMM vermeli. Çiçek, "bu konuda kararı Meclis verir Yüksek Seçim Kurulu (YSK) uygular" diyor.

MHP lideri Bahçeli de bu konuda Çiçek'e katılıyor ve kararı TBMM'nin vermesi gerektiğini söylüyor. Ancak CHP farklı düşünüyor; CHP bu konuda YSK'nın devreye girmesini istiyor. Fakat CHP'li Atila Kart, YSK'ya yaptığı başvurudan sonuç alamadı. YSK, CHP'ye verdiği cevapta konuyu değerlendireceklerini söyledi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.