Bosna'da sancak geleneği: 500 yıldır sancağı elden bırakmadılar!

GÜNDEM

Bosna'da sancak geleneği: 500 yıldır sancağı elden bırakmadılar!

Bosna-Hersek'in en uzun soluklu olan ve her yıl on binlerce insanın katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oluyor.

Bosna Hersek'te düzenlenen Ayvaz Dede Şenliklerinin 501. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde ülkenin değişik yerlerinden gelen atlı birlikler, Karaula kasabasında bir araya gelerek, ellerinde Osmanlı'yı temsîl eden sancaklar ve geleneksel Osmanlı kıyafetleriyle şenliklerin tertip olunacağı alana hareket etti.

Bosna-Hersek'in en uzun soluklu olan ve her yıl on binlerce insanın katılımıyla düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri, bu yıl da renkli görüntülere sahne oluyor. Şenlikler kapsamında bugün ülkenin çeşitli yerlerinden gelen atlı birlikler, Karaula kasabasında toplandı. Ayvaz Dede Şenliklerini sürdürmek amaçlı etkinliğe babasıyla, dedesiyle katılan en genç atlılardan 12 yaşındaki Riyad Payiç, AA muhabirine açıklamada bulunurken; şenliklere dede ve babasıyla her yıl katıldığını ve bir gün kendi çocuklarına da bu âdeti ulaştıracağını ifade etti. Ellerinde Osmanlı'yı temsil eden sancaklar ve Türk bayrakları, başlarında kırmızı fesleri ve geleneksel Osmanlı kıyafetiyle kasaba meydanında toplanan atlı birliklerin geçişini izlemek için çok sayıda insan da Karaula'ya geldi.

Travnik Müftüsü Nusret Abdibegoviç'in burada düzenlenen törende ettiği duanın ardından, yaklaşık 100 attan oluşan birlikler, geldikleri bölgeleri temsilen gruplar halinde Ayvaz Dede'nin Prusaç yakınlarındaki dağda 40 gün dua etmesinden sonra suyun çıktığına inanılan alana doğru hareket etti.

Her yıl olduğu gibi atlı birliklerin başında Osmanlı'yı temsil eden ay-yıldızlı yeşil sancağı en yaşlı katılımcılardan İzzet Skrobo taşıdı. Atlarla, yaklaşık 40 kilometrelik yolu katedecek birlikler, bugün geçiş güzergahlarında bulunan Donji Vakuf kentinde, Türkiye'de 1959'da sivil mehter takımı olarak kurulan İnegöl Mehteri Folkloru Araştırma ve Yaşatma Derneği'nden 39 kişilik mehter takımı ve çok sayıda vatandaş tarafından törenlerle karşılanacak. Yarın da bu birlikler, Prusaç kasabasından şenliklere katılacak on binlerce insana öncülük edecek. Etkinliklerin son günü olan yarın ise Prusaç kasabasından Ayvaz Dede Şenliklerinin yapılacağı alana gerçekleştirilecek 8 kilometrelik toplu yürüyüşe katılması planlanan on binlerce insana önderlik yapacak olan atlılar, taşıdıkları bayrakları şenlik alanına ulaştıracak.

-AYVAZ DEDE-.

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi, irşad maksadıyla Anadolu'dan kalkıp bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yıl önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapılan Donyi Vakuf kentinin Prusac kasabasındaki dağa geldi.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece, uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda insan da Müslüman oldu. Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslam'ı seçişi nedeniyle de kutlandığı biliniyor. Müslümanlar kadar Hristiyanların da inandığı efsanenin kahramanı Ayvaz Dede'nin suyu bulduğu ve mezarının yer aldığı dağın etekleri, 500 yıldır Ayvaz Dede Şenliklerine ev sahipliği yapıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.