BM'den Türkiye'ye tarihi görev: Türkiye, dünyayı uzlaştırmaya soyundu

GÜNDEM

BM'den Türkiye'ye tarihi görev: Türkiye, dünyayı uzlaştırmaya soyundu

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun geçen yıl çalışmalarına başlayıp duyurduğu, dünya sorunlarının barışçıl yolladan çözümünde, Türkiye-Finlandiya'nın ''Arabuluculuk Dostlar Grubu'' girişimi, resmiyet kazandı.

BM Genel Kurulu, Şubat-Haziran 2011 tarihleri arasında Türkiye ve Finlandiya'nın eşbaşkanlığında yürütülen ve bu kapsamda düzenlenen toplam 20 toplantının ardından son verilen tasarıyı kabul etti.

192 üye ülkeden oluşan BM Genel Kurulu, Türkiye ve Finlanda'ya, ''Uyuşmazlıkların Barışçıl Çözümünde, İhtilafların Önlenmesinde ve Çözümünde Arabuluculuğun Rolünün Güçlendirilmesi'' görevi verdi.

Arabuluculuk faaliyetlerinin önemine yer verilen tasarıda, BM'ye üye tüm ülkelerden, uyuşmazlıkların barışçıl çözümünde, ihtilafların önlenmesi ve çözümünde uygun olduğu durumlarda arabuluculuk yapmaları yada BM'nin ve diğer bölgesel kuruluşların arabuluculuk kapasitelerini kullanmaları öngörülüyor.

BM Genel Sekreteri Ban'dan, BM Siyasi İşler Dairesinin Arabuluculuk Destek Birimini güçlendirmek yoluyla BM'nin arabuluculuk sistemini daha güçlü kılmasını isteniyor.

KADIN ARABULUCLARA ÖZEL VURGU

Arabuluculuk faaliyetinin başarılı olabilmesi için uluslararası ve bölgesel kuruluşların kendi aralarında ve sivil toplum örgütleriyle bilgi paylaşımını, işbirliğini, eşgüdümü artırmaları için mekanizmalar geliştirmeleri istenen tasarıda, sorumlu ve güvenilir bir arabuluculuk için uyuşmazlığa taraf olanların rızasının, arabulucuların tarafsızlığının, ulusal egemenliğe saygının, uluslararası hukuk kurallarına uymanın şart olduğu ifade ediliyor.

Kararın başında tüm devletlerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi bağımsızlığına saygı gösterildiğine vurgu yapılırken, ihtilafların önlenmesinde ve barışçıl çözümünde kadınların tüm seviyelerde tam ve etkili katılımının önemine yer veriliyor. Özellikle bu kapsamda daha fazla sayıda kadının arabuluculuk sürecinde yer alması için çaba sarfedilmesi öngürülüyor.

Tasarıda, Genel Sekreter Ban'dan BM üyesi ülkelerle temasa geçip onlardan, görüşlerini alarak bu kararın uygulanmasıyla ilgili bir rapor hazırlayıp, raporu Genel Kurula sunması talep ediliyor.

Tasarının, BM sistemi içinde doğrudan arabuluculuk konusuna ilişkin ilk karar özelliğinde dışında, BM’de önümüzdeki dönemde aynı alanda kabul edilebilecek kararlar ve diğer belgeler için bir referans niteliği bulunuyor.

DAVUTOĞLU, ARABULUCUK DOSTLAR GRUBU'NU 2010'DA AÇIKLAMIŞTI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Eylül 2010'daki BM Genel Kurul üst düzeyli toplantıları sırasında, kendisi ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb'ın girişimiyle, Türkiye ve Finlandiya'nın eşbaşkanlığında ''Arabuluculuk Dostlar Grubu'' oluşturulduğunu, grubun bir karar tasarısı hazırlayarak Genel Kurula sunmasının kararlaştırıldığını bildirmişti.
(Turkish Journal)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.