Birleşmiş Milletler’in (BM) Cuma günü açıkladığı raporda insanları internetten ayırmanın insan hakları ihlali olduğu ve uluslararası yasalara aykırılık teşkil ettiği ibarelerine yer verildi.
Rapor internet üzerinden bilgi aramak, almak, her türlü düşüncesini paylaşma gibi tüm bireysel hakların eğilimlerini ve sorunlarını inceliyor. İnternetin eşsiz ve dönüştürücü etkiye sahip olduğunun altını çizen özel raportör sadece bireylerin düşünce ve ifade özgürlüğünü değil, aynı zamanda diğer insan haklarını ve toplumun ilerlemesini teşvik etme gibi konularını da ele almış. 6 kısımdan oluşan raporun her bölümü farklı bir konuya yer verilmiş. Düşünce ve ifade özgürlüğünün genel ilkeleri ve internet, internet içerik sınırlandırılması, internet erişimi ve gerekli alt yapı ve sonuç/öneriler bunlardan sadece bazıları.
İnternet üzerinde belirli bir içeriği kullanıcıların erişimine engellerken ve filtreleme önlemi alırken devletler internet erişimini tamamen kesme yoluna da gidebiliyor. Özel raportör, fikri mülkiyet haklarını ihlal ettiği gerekçesi de dahil olmak üzere sunulan gerekçeler ne olursa olsun kullanıcıların internet erişiminin kesilmemesi gerektiğini göz önünde tutuyor.
Tüm devletlerin siyasi kargaşa döneminde olmaları da dahil olmak üzere internet bağlantısının her daim muhafaza edilmesi gerektiğini de ekliyor. Özel raportör özellikle de internet bağlantısının koparılmasına izin veren fikri haklarla ilgili mevcut yasaların iptal edilmesi ya da değiştirilmesi konusunda tüm devletlerin dikkatini çekiyor.
İlginç olan ise, bu raporun yayınlandığı gün Suriye’de internet erişiminin üçte ikisinin yok olması. Bu durum büyük olasılıkla ülkedeki huzursuzluğa karşı hükümetin yanıtı.
BM: İnternet İnsan Hakkı
BM: İnternet İnsan Hakkı
GÜNDEM
BM: İnternet İnsan Hakkı
Paylaş: