Atatürk Barajı ekonomiye büyük katkı sağladı

GÜNDEM

Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı barajlarından biri olan Atatürk Barajı'nın 20 yıllık süreçte, ülke ekonomisine maliyetinin 5 katı oranında katkı sağladığı bildirildi.

 Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyanın da sayılı barajlarından Atatürk Barajı'nın, hizmete girişinin 20 yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Enerji, tarımsal sulama ve içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla inşa edilen barajın, yıllık enerji üretiminin 8.9 milyar kilovat saat olduğunu aktaran Umucu, Atatürk Barajı'nın Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini karşıladığını belirterek, şunları kaydetti:
“Atatürk Barajı'ndan bugüne kadar geçen süre içerisinde 144 milyar kilovat saat enerji üretilmiştir. Bu baraj, Şanlıurfa tüneli ile birlikte 4 milyar dolara mal olmuştu. Halbuki Atatürk Barajı'ndan şuana kadar üretilen enerjinin miktarı 15 milyar dolardır. Yani Atatürk Barajı'nın, sadece elektrik anlamında Türkiye ekonomisine 15 milyar dolar katkı sağlamıştır.”

“Sulamadaki yıllık getirisi 2 buçuk milyar dolara çıkacak”
Atatürk Barajı'ndan toplam 874 bin 200 hektar alanın sulanmasının planlandığını belirten Sait Umucu, bu alanın 207 bin hektarının sulamaya açıldığını hatırlattı.
Enerjinin yanısıra Atatürk Barajı'nın sulamadaki ekonomiye katkısının ise 5.3 milyar dolar olduğunu aktaran Umucu, şöyle devam etti:

“Bu devasa alan tamamen sulandığında yıllık getirisi de ortalama 2 buçuk milyar dolar olacaktır. Kuru tarıma göre çok ciddi bir artış... Atatürk Barajının, hizmete açıldığı tarihten bu yana enerji ve tarım sektöründe ekonomiye 20 milyar dolar kazandırarak maliyetinin 5 katı getirisi olmuştur.”
Atatürk Barajı'ndan yapılan tarımsal sulama sonucu, 400 bin civarında kişiye istihdam sağlandığını aktaran Umucu, “Sulama kapasitesinin tamamı devreye alındığında ise 1 milyon 748 bin kişiye istihdam sağlanacaktır. Şu anki duruma göre, 4 buçuk kat daha fazla istihdam artışı sağlanacak” dedi.

“İstanbul'un yıllık su ihtiyacını 5 günde karşılayabiliyor"

DSİ 15. Bölge Müdürü Umucu, Atatürk Barajından ortalama 600 metre uzunluğunda ve 7 metre çapındaki 8 boruyla hidroelektrik santraline taşınan suyun, elektrik üretiminin ardından tarımsal sulama için de kullanıldığını belirtti.

Barajdan alınan suyun debisinin saniyede 328 metreküp civarında olduğunu kaydeden Umucu, “Atatürk Barajı'ndaki türbinler enerji üretimi için tam kapasite çalıştırıldığında, 5 günde İstanbul'un yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek suyu kullanmaktadır” diye konuştu.

AA

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.