BAHAR AYLARINDA ARTIYOR
Konu ile ilgili görüştüğümüz Ziraat Yüksek Mühendisi Derya Ulaşoğlu bu tırtılların kurtçuk döneminde alerjiye neden olduğunu ve sadece insanlarda değil çam ağaçları için de tehlike oluşturduğunu söylüyor. hurriyet.com.tr'ye konuşan Ulaşoğlu: "Bu tür olaylardan korunmak için en iyi yöntem ormanda piknik yapmaktan kaçınmaktır. Çünkü ormanda piknik yapıldığında birçok tehlike oluşuyor. Bu sadece tırtıl değil, yılan da olabilir, kene de olabilir. Piknik için özel piknik alanlarına gitmek daha mantıklı. Bu kurtçuklar daha sonra ergin oluyor ve o zaman zararlı olmuyor. Bu zararlı olduğu dönemde coğrafi koşullara göre değişmekle beraber sonbahardan yaz başlangıcına kadar olan süredir. Yaz başladıktan sonra ergin olan kurtçuklar zararsızlaşıyor." dedi.
"1 AY İÇİNDE TEMİZLENECEKLER"
Bu konuda şikayetler alan Adalar Belediyesi de vatandaşları ormanlık alanlarda tırtıllara dikkat etmeleri ve özellikle ağaçlara yaklaşmamaları konusunda uyarıyor.
Konu ile ilgili görüştüğümüz Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, tırtıl alerjisi ile ilgili kendilerine de yüzlerce şikâyet geldiğini, oluşan alerji ile ilgili şikayetçilerin çektikleri resimleri kendilerine iletti. Farsakoğlu, konu ile ilgili Orman ve Tarım Müdürlükleri ile yakın temasta olduklarını ifade ederek, “İlgili birimler ilaçla müdahalenin uygun olmadığını bildirdi. İlaç kalıntıları üç yıl ağaçlarda kalabiliyor. Zirai müdahale yerine biyolojik müdahalede bulunuyorlar. Bize gelen bilgilere göre 20 gün bir ay içinde tamamen temizlenecekler” şeklinde konuştu.
ADALAR BELEDİYESİ UYARDI
İşte Adalar Belediyesi'nin internet sitesinde yer alan uyarı:
Adalar'da tırtıl alerjisine yakalanan bir İstanbullu.
Son günlerde Adalara ziyarete gelen, orman alanında gezinti veya piknik yapan yurttaşlar Adalar Belediyesi'ne şikayet başvurusu yapmaktadır. İnsanlar ormandaki çam kese böceği adıyla bilinen tırtılların yol açtığı, kaşıntı ile başlayan alerjik rahatsızlıklarla ilgili olarak, telefon ve elektronik posta ile belediyeye başvurmaktadır.
Tamamı sit alanı olan Adalar'ın %55'i ormanlık alandır. Adalar genelinde özellikle çam türlerinin bulunduğu orman alanlarında ve orman alanı dışında bulunan bütün çam ağaçlarında yaşayan tırtıl zararlıları orman ekosistemlerinde ağaçların yaşama ve gelişmesini güçleştirerek kitleler halinde kurumaya yönelik sararmalara sebep olmaktadır.
Söz konusu tırtıl zararlısının çam ağaçlarını tehdit ettiği kadar insan sağlığını da etkilediği ve rahatsızlıklara neden olduğu aşikardır. Adaların doğal sit alanı kapsamında olması orman alanları ve içerisinde yer alan piknik alanlarının koruması ve bakımı Orman İdaresi'nin yetkisindedir.
Tırtıl zararlılarının yol açtığı şikayet ve orman alanının ilaçlanmasıyla ilgili önerilerin muhatabı da belediyemiz değil ve orman İşletme Şefliği ve İlçe Tarım Müdürlüğü'dür. Vatandaşlarımızın mağduriyeti konusunda araştırma yapan belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğü'nden ilaçlama yapılması konusunda bilgi almıştır.
İlçe Tarım Müdürlüğü yapılacak kimyasal ilaçlamanın ekolojik tarım dengesini bozacağını, bu ilaçların toprakta üç yıl etkisini sürdüren zehriyle, organik tarım özelliğini yok edeceğini bildirmiştir. Doğaya bu kadar zarar veren ilaçlamanın tırtılları yok etmekle, bu zararlıları yok eden diğer canlılara da zarar vereceği belirtilmiştir. Önümüzdeki bir hafta on gün içerisinde büyüyerek kelebeğe dönüşecek olan bu tırtılları yok etmek, doğanın bu dengesini de bozacaktır.
Baharın gelmesiyle Adalar'da piknik yapan yurttaşlarımızın çam ağaçlarıyla yakın temasta bulunmaması rahatsızlıkların azalmasında etkili olacaktır.
Hürriyet