500 binden fazla vatandaşımız özürlü maaşı alıyor

GÜNDEM

500 binden fazla vatandaşımız özürlü maaşı alıyor

500 binden fazla vatandaşımız özürlü maaşı alıyor

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Dünya Engellilik Sempozyumu ve Dünya Engelliler Birliği Çalıştayı''nın açılışında konuştu

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, bakanlığına bağlı Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile yaptığı çalışmalar neticesinde özürlü vatandaşların artık sandığa daha rahat gidebileceğini belirterek, ''Seçmen kütüklerinde özürlü vatandaşlarımızın isminin yanına 'Ö' harfi konulacak ve bu durumdaki vatandaşlarımız için rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacak. 12 Haziran genel seçimlerinde bu iyileştirmeler ilk defa hayata geçirilecektir'' dedi.

WOW Otel'de düzenlenen ''Dünya Engellilik Sempozyumu ve Dünya Engelliler Birliği Çalıştayı''nın açılışında konuşan Kavaf, özürlülük alanındaki sorunların ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliğiyle çözülebileceğini söyledi.

Kavaf, bu nedenle toplumsal farkındalığı arttırmak ve ailelerine destek olma yönünde yapılan tüm çalışmaların değerli olduğunu belirterek, ''Özürlülerin, hayatın her alanında ayrımcılığa uğramadan ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmeleri, temel bir insan hakları konusudur. Özürlülerimizin yaşadığı sorunlar toplumun tüm kesimlerini kuşatan ve bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması gereken konulardır'' diye konuştu.

Özürlülerin ayrımcılığa maruz kalmadan, fırsat eşitliği içinde toplumsal hayatta üretken birer vatandaş olarak yer almalarını sağlamak amacıyla, geçen 10 yıl içerisinde çok ciddi çalışmalar yapıldığını aktaran Kavaf, ''2005 yılında çıkarılan 'Özürlüler Kanunu', Cumhuriyet tarihi boyunca devrim sayılabilecek bir yasal düzenlemedir'' dedi.

Bakan Kavaf, en son meclisten geçen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de onayladığı yasal düzenlemelerin özürlüler lehine pek çok yenilik getirdiğini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Artık özürlüler için açılan sınavların, ilk defa devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı ve merkezi ayrı olarak yapılması hükmü getirilmiştir. Bununla ilgili yönetmelik çalışmaları hızla devam etmektedir. Yine özürlülerimizin mesai saatleri, iklim şartları ve ulaşım durumuna göre belirlenecek ve özürlü memurlarımıza isteği dışında gece nöbeti verilmeyecektir.

Bakanlığıma bağlı Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığımızın YSK ile yaptığı çalışmalar neticesinde özürlü vatandaşlarımız artık sandığa daha rahat gidebilecekler. YSK Başkanlığına elimizdeki ortopedik özürlü veri tabanımız bildirildi. Şimdi seçmen kütüklerinde özürlü vatandaşlarımızın isminin yanına 'Ö' harfi konulacak ve bu durumdaki vatandaşlarımız için rahat oy kullanabilecekleri alanlar oluşturulacak. Özellikle çok katlı binalarda birinci katın üzerindeki katlarda yer alan seçmen sandıklarında yaşanan sıkıntılardan dolayı. Eğer askıya çıkan seçmen listesinde özürlü olduğunu gösteren ibare yoksa özür durumunu gösteren bir belgeyle talepte bulunduğunda ismi seçmen kütüklerine hemen işlenecek ve bu imkanlardan faydalanması sağlanacak. 12 Haziran genel seçimlerinde bu iyileştirmeler ilk defa hayata geçirilecektir.

Ayrıca özürlülerimizin siyasal hayata katılımını kolaylaştırmak amacıyla 'Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri' hakkındaki kanunda da değişiklikler yapılması için bir öneri paketi hazırladık. Şu an üzerinde çalışılan bu öneriyle sadece ortopedik özürlülerimiz değil, yatağa bağımlı durumdaki özürlülerimizin de mektup veya internet ile elektronik oy kullanabilmelerini sağlamak üzere bir çalışma sürdürüyoruz.''

''500 BİNDEN FAZLA VATANDAŞIMIZ ÖZÜRLÜ MAAŞI ALIYOR''
Devlet Bakan Selma Aliye Kavaf, ''Bakım Hizmetleri Strateji Belgesi ve Ulusal Eylem Planı''nın Ocak ayında yürürlüğe girdiğini belirterek, ''Eylem planının temel hedefi, bakıma muhtaç durumda olan özürlü bireyler ve ailelerinin yaşam kalitelerini artırmak, bakım hizmetlerinin herkes için ulaşılabilir, daha kapsamlı, kaliteli ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktır. Bu hedefin gerçekleşmesine yönelik olarak 5 öncelik ve 10 tedbir geliştirilmiştir. Bunlardan en önemlisi bakım hizmetlerinin sadece ekonomik yoksunluk içerisinde olanlara değil, tüm nüfusa verilmesini sağlayacak olan 'bakım sigortası'nın oluşturulmasıdır'' şeklinde konuştu.

Bakanlıklarının diğer çalışmalarından da bahseden Kavaf, ''evde bakım desteği''nden 2005 yılından bu yana Türkiye genelinde yaklaşık 300 bin özürlü vatandaşın yararlandığını söyledi.

Kavaf, herhangi bir işte istihdam edilmemiş veya çalışamayacak derecede özürlü olan ve aynı zamanda ekonomik olarak muhtaç durumdaki vatandaşlara 2022 sayılı yasa gereği yapılan sosyal yardımları yüzde 200-300 oranında arttırdıklarını dile getirerek, ''Bu kapsamda 500 binden fazla vatandaşımız özürlü maaşı almaktadır'' dedi.

Özürlü üyesi olan ailelere destek olmak için bakanlıklarına bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunun hizmetlerinin kapsamını genişlettiklerini anlatan Kavaf, ''Kurumda yatılı bakım hizmeti almak istemeyen, ailesinin yanında kalan özürlülerimizin aileleri için hayat elbette çok zor. Aile fertlerinin kendilerine zaman ayırmak istediklerinde özürlü aile ferdini iki aya kadar ücretsiz olarak kurumlarımıza bırakmak suretiyle günlük, saatlik, iki saatlik, üç saatlik, 5 günlük, 10 günlük ya da iki aya kadar ücretsiz bakım hizmeti veren birimler oluşturduk'' diye konuştu.

Sayıları 80'e ulaşan Özel Bakım Merkezleri'nde 4 bin 800 bakıma muhtaç özürlü için bakım ücretlerinin ödendiğini anlatan Kavaf, ''Geçen yıl başlattığımız yeni bir uygulamayla bir merkezde bakılmasına ihtiyaç olan özürlülerimiz için 'Engelsiz Yaşam Merkezleri'ni kurduk. Zaman içinde bu merkezlerimizin her birini farklı özür gruplarına göre profesyonel hizmet sunan, belli alanlarda uzmanlaşmış merkezler haline getirmeyi amaçlıyoruz. Şu an böyle hazırlanmış 93 evimiz hizmet vermektedir. Bu yılın sonuna kadar bu rakamı 200'e çıkarmayı hedefliyoruz. Uygulamaya başladığımız bu yeni hizmet modelleri sayesinde tüm Türkiye'de bir merkezde bakım için sıra bekleyen hiçbir özürlümüz yok'' şeklinde konuştu.

Kavaf, özürlülerin ''pozitif ayrımcılık'' ile istihdam edilebilme imkanlarını da arttırdıklarını vurgulayarak, Türkiye İş Kurumu verilerine göre kamu kurumlarında ve özel sektörde istihdam edilen özürlü işçi sayısının 2002 yılında 10 bin 883 kişi olduğunu, 2010 yılında ise bu rakamın 32 bin 257'ye yükseldiğini kaydetti.

''ÖZÜRLÜ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN YAPTIĞIMIZ YATIRIMLAR HER ZAMAN TÜM EKONOMİK KAYGILARIN ÜZERİNDE OLDU''
Hükümetin özürlü çocukların eğitiminde ''kaynaştırma yoluyla eğitim'' uygulamalarını ilke olarak kabul ettiğini belirten Kavaf, 2010-2011 eğitim-öğretim yılında 92 bin 355 öğrencinin kaynaştırma yoluyla eğitimine devam ettiğini ve ayrıca 10 binden fazla özel eğitim sınıfında 18 bin öğrencinin de eğitim gördüğünü ifade etti.

Bakan Kavaf, özel eğitime ihtiyaç duyan özürlülerin okullara götürülmesini de devletin üstlendiğini aktararak, bu kapsamda 35 bine yakın çocuğun her gün evlerinden alınıp okullara ulaştırıldığını ve bu sayede özürlü öğrencilerin okula devamlarında yüzde 85 oranında artış sağlandığını söyledi.

Bakanlık olarak özürlülerin sosyal hayata daha aktif katılmaları için bütün imkanları seferber etme ve tüm tedbirleri alma kararlılığında olduklarını vurgulayan Kavaf, ''Bu çerçevede özürlü vatandaşlarımız için yaptığımız yatırımlar her zaman tüm ekonomik kaygıların üzerinde oldu'' dedi.

 
habertürk
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.