“Yörükler, Bu Milletin Kalbidir“

ETKİNLİK

Her yıl Sarı Geçili Yörükleri tarafından kutlanan 6. Yalburt Yörük Şenliği 28 Mayıs 2012 tarihinde Ilgın ilçesinin Şuhut Köyünde yapıldı.

Köyün dernek başkanı Cemal Topbaş’ın daveti üzerine şenliğe katılan Prof. Dr. Mehmet Karataş şenlikte bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Mehmet Karataş Sarı Geçilerin Oğuz boyundan geldiğini, Sarı Geçi Yörük kültürünün bu milletin asli unsurları olduğunu ifade etti. Şenliklerin sürdürülebilirliklerinin çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karataş bu amaçla bir proje çerçevesinde yerel kalkınma ajanslarına müracaat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kendisinin de Sarı Geçili bir yörük çocuğu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Karataş “Yörükler, bu milletin kalbi ve beynidir. Yok olurlarsa bu topraklar öksüz kalır.” dedi.

Bir sevgi çemberi içinde Yörüklerle hasbihal eden Prof. Dr. Mehmet Karataş hemşerileriyle hasret giderdi.

Çobankaya Köyü Kalkınma Derneği Başkanı Cemal Topbaş’ın daveti üzerine Yalburt Yörükler Şenliğe katılan Prof. Dr. Mehmet Karataş şenlikte bir konuşma yaptı. Karataş, Yörüklere hitaben konuşmalarında şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili hemşerilerim

Yalburt gibi tarihi bir mekanda sizlerle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Beni davet eden dernek başkanımıza ve muhtarımıza teşekkür ederim.

Sarı Geçili Yörüklerin Anadolu’da Oğuz boyundan başlayan yürüyüş kervanları Yalburt’ta sizlerle birlikte sürüyor. Bizim atalarımız Oğuz boyları…

19. yüzyıla kadar çoğunluğunun konar-göçer yaşadığı bilinen Sarı Geçili Yörükler bu tarihten sonra yerleşmeye zorlanmışlardır. Aslında Ilgınımızda yaşayan Haremi, Tekeler, Kürtköyü, Dereköy, Avdan, Şuhut gibi Yörük köylerinin daha önce yerleşik hayata geçtiği tarihçiler tarafından bildiriliyor. Ancak, halen 150 hane kadar Sarı Geçili yörüğün Toroslarda bütün bir yılını kıl çadırda geçirdiği bilinmektedir.

Tarihe bakılırsa Yörük, aslında topraksızdır, çünkü yeryüzü coğrafyası onun toprağıdır.

Yörük, 4 m2‘lik kurduğu kıl çadırında dünyanın geçiciliğini anlatan bir kültürün göstergesidir.

Bu şenliklerin sürdürülebilirliği için mutlaka devletimizin desteği gerekir. Bu kapsamda bu milletin asli unsuru olan biz Sarı Geçili Yörüklerin bu şenlikleri Başbakanlık Tanıtım Fonu’nun, Mevka’nın, valiliğimizin, kaymakamımızın ve belediyemizin destek vermesini arzu ediyoruz.

Daha nice güzel şenliklerde sizlerle beraber olmak dileğiyle hepinize selam ve hürmetlerimi sunarım.

Prof. Dr. Mehmet KARATAŞ”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.