Romanlar için sosyal politikalar Üretmek Zorundayız
Romanlar için sosyal politikalar Üretmek Zorundayız
ETKİNLİK
Edirne Roman Kültürü Araştırma Geliştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EDROM) ve Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Anadolu Kültür Ortaklığı ile düzenlenen Roman toplulukları için sosyal politikalar konferansı başladı.
İstanbul Cezayir toplantı salonunda gerçekleşen konferans Cumartesi günü de atölye çalışmaları ile devam edecek. Konferansın ilk gününde Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu tarafından yapılan 6 ili kapsayan saha araştırmalarının araştırmanın sonuçları tartışıldı.
İstanbul-Ataşehir, İzmir-Bergama, Samsun-Canik, Konya-Karatay, Erzurum-Yakutiye, Hatay-Antakya’da Romanların yoğun yaşadığı bölgelerde yürütülen araştırmada Romanların istihdam, eğitim ve sağlık, barınma konularında maruz kaldıkları dışlanma masaya yatırıldı.
Toplantının açılışında konuşan Prof. Ayşe Buğra Romanların maruz kaldıkları çok yönlü dışlanmışlığa dikkat çekerek yoksulluğun sadece gelir düşüklüğünden ibaret olmadığını, bu mağduriyetlerin giderilmesi için hak temelli sosyal politikaların gerektiğini vurguladı.
Projenin genel amacının Roman topluluklar ve yerel ulusal düzeydeki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, eğitim kurumları arasındaki diyalogu geliştirmek ve böylece bu sorunun gündemde olmasının sağlanması olduğu belirtildi. İki gün sürecek konferans ve atölye çalışmalarında yerel idarelerin, yerel ve ulusal düzeydeki ilgili tüm yapıların katılımıyla uygulanabilir bütünlüklü sosyal politika önerilerinin geliştirilmesinde katkıda bulunmak amaçlanıyor.
Çok sayıda roman dernekleri temsilcilerinin katıldığı toplantıda Avrupa’daki Roman platformlarından gelecek katılımcılar da hak savunuculuğu konusundaki deneyimlerini paylaşacaklar.
Bu araştırma kapsamında çeşitli mahallelerdeki roman çocukların katılımı ile gerçekleştirilen fotoğraf, video çalışmaları İstanbul’da bulunan Tütün Deposu adlı kültür merkezinde açılan sergide görülebilir.
Paylaş: