İSTANBUL AVRUPA KOROSUNUN SIRADIŞI KONSERİ

ETKİNLİK

İstanbul Avrupa Korosu ( İAK), Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi ev sahipliğinde, 31 Mayıs akşamı CKM Büyük Salonda, 2019 yaz sezonu final konserini gerçekleştirdi.

 İSTANBUL AVRUPA KOROSUNUN SIRADIŞI KONSERİ 

İstanbul Avrupa Korosu ( İAK), Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi ev sahipliğinde, 31 Mayıs akşamı CKM Büyük Salonda, 2019 yaz sezonu final konserini gerçekleştirdi.


Konser açılışını yapan Kadıköy Belediyesi Gönüllü Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Nesibe Müsevitoğlu, izleyicilere koro ve konser içeriği hakkında bilgi verdi veKoro Şefi Paolo Villa’ya teşekkür etti.
Konser sonunda yaptığımız söyleşide görüşlerini aldığımız Şef Palolo Villa koro hakkında detaylı bir açıklama yaparak; “ Farklı farklı mesleklerden ve uyruklardan oluşan, tamamen amatör bir topluluk olan İAK, her yıl kendi imkanlarıyla, sponsor desteği olmaksızın, çeşitli ekonomik ve mekânsal sorunlarla boğuşarak çeşitli konserler veriyor. Salı akşamları iş çıkışı sırf “müzik” yapmak için biraraya gelen bu gönüllüler korosu, bütün zorluklara rağmen, 50 küsur yıldır bu geleneği sürdürmekte! “Çok-sesli koro müziğini kitlelere sevdirmek ve Türkiye’de icra edilmemiş eserleri ilk defa seslendirerek tanıtmak” gibi zor bir misyonu gerçekleştirme gayretleriyle İAK, 2013 yılında Andante Dergisi’nin düzenlediği 4. Donizetti Klasik Müzik Ödüllerinden “Yılın Korosu” ve “Yılın Klasik Müzik Topluluğu” ödüllerine layık görüldü. 
2010 yılından bu yana koronun korrepetitörlüğünü Lena Şenol üstlenmekte. Benim için de, 2018 güz döneminden bu yana böyle bir koroyu yönetiyor olmak, büyük bir mutluluk. 
Bu konserimizde, Buenos Aires’te yaşayan, pek çok ödüle sahip ünlü besteci Martín Palmeri'nin “Messe Tango”sunu seslendirmek istiyorduk, ancak kâr amacı gütmeyen İAK’ın, telif masrafını karşılama sorunu vardı. Bunun üzerine Palmeri büyük bir cömertlikle, henüz basılmamış ve dolayısıyla telife tâbi olmayan yepyeni bestesi "Tango Credo"yu bize emailledi. "Tango Credo", dîni bir eser olmanın ağırlığı ile tangonun oyunbaz, neşeli ritimlerini, kışkırtıcı müzikal renklerini, Arjantin esintilerini harmanlamış dramatik, özgün bir eser. İçimizi kıpır kıpır eden, enerjiyle dolduran bu muhteşem, ışıltılı yapıtı ilk kez seslendirme onuruna böylece sahip olduk: Buenos Aires’li Gustavo Battistessa bandoneonuyla, Lena Senol piyanosuyla, Gizem Keklikçi soprano olarak, yaylı çalgıcılar bir mini orkestra olarak bize eşlik etti.
Seslendirdiğimiz diğer eser de çağdaş ama bambaşka türde bir dini eserdi: Çağımızın en popüler, nefesli çalgı besteleri dünyada en çok seslendirilen bestecilerinden Hollandalı Jacob de Haan’ın "Missa Brevis"i, tam bir “Avrupa” eseri. Besteleri genellikle film müziklerini andıran, dünya çapında müzik atölyeleri düzenleyen Jacob de Haan’ın bu yapıtının da insanın içine işleyen armoni ve akorları, eminiz izleyicileri etkilemiş, yer yer de aşina gelmiştir.
Bu akşam verdiğimiz konser için Sayın Nesibe Müsevitoğlu’na (Kadıköy Belediyesi, Gönüllü Merkezi, Yönetim Kurulu Üyesi) özel ve içten bir teşekkür borçluyuz. CKM salonunu kullanma fırsatını bize sunan Kadıköy Belediyesine de ayrıca teşekkür ederiz.” Dedi.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.