İslam ülkelerinin ilk Gençlik Zirvesi’nde genç liderlerden Devlet Başkanlarına 10 öneri

ETKİNLİK

İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkeleri temsil eden gençleri “Gelişme, Barış ve Adalet için Aksiyon Birliği” teması etrafında İstanbul’da bir araya getiren Genç Liderler Zirvesi tamamlandı.

 İslam ülkelerinin ilk Gençlik Zirvesi’nde genç liderlerden Devlet Başkanlarına 10 öneri
İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye ülkeleri temsil eden gençleri “Gelişme, Barış ve Adalet için Aksiyon Birliği” teması etrafında İstanbul’da bir araya getiren Genç Liderler Zirvesi tamamlandı.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu’nun (İKGF-Dİ) düzenlediği zirvede çalışma gruplarının hazırladığı öneriler, 10 maddede toplandı. Gençlerin eğitim ve refah seviyesinin yükseltilmesi, radikalleşmenin önüne geçilmesi için İslam dünyasında ulusal ve uluslararası seviyede proaktif politikalar geliştirilmesi önerildi. Genç liderler tarafından hazırlanan 10 öneri; 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan İİT Devlet Başkanları Zirvesi’nde Cumhurbaşkanları ve Devlet Başkanlarına sunulacak.

İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin genç liderlerini bir araya getiren Genç Liderler Zirvesi başarıyla tamamlandı. Zirveye katılan genç liderlerin etkinlik süresince hazırladıkları öneriler, 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde İslam Konferansı 13. İslam Zirvesi’nde üye ülkelerin Cumhurbaşkanları ve Devlet Başkanlarına sunulacak.

İslam İşbirliği Teşkilatı Devlet Başkanları Zirvesi tarihinde bir ilk olma niteliğini taşıyan Genç Liderler Zirvesi’nde “Gençliğin Gelişiminin Sağlanmasında Hükümetlerin Rolü”, “Şiddete Karşı Gelişim”, “Aktif Vatandaşlık, Cinsiyet Eşitliğinin Sağlanması için Medya/Sosyal Medya Gençlik Aksiyonları” ile “Medeniyetler ve Kültürler arası Diyalog” panelleri düzenlendi. Gençliğin sorunlarına yönelik stratejik politikalar geliştirilerek ve ilgili paydaşlarla tartışılarak nihai öneriler hazırlandı.

İİT ülkelerindeki yaklaşık 300 milyon gencin karşı karşıya olduğu sorunları gündemine alan Genç Liderler Zirvesi sonunda, Müslüman gençlerin gelişimini sağlamak için yapılması gerekenler, somut tavsiyeler olarak sıralandı. Gençlerin enerjilerini İİT ülkelerinin pozitif değişimi ve kalkınması için mobilize etmeleri; radikalleşmeye ve İslamofobiye karşı rollerini etkinleştirmeleri için çalışmaları önerildi.

10 Yılda 10 Stratejik Hedefe Ulaşmak için Genç Liderlerin Önerileri
Ulusal ve uluslararası alanda birçok sahada liderlik eden 200’den fazla genci buluşturan İslam İşbirliği Teşkilatı Genç Liderler Zirvesi’nin Sonuç Bildirgesi’nde yer alan öneriler şöyle:

1. Küreselleşme sürecinde Müslüman gençlerin eğitim seviyesini yükseltmek. Bu kapsamda İİT ülkelerinden 20 üniversiteyi, dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasına sokmak. Eğitim ve yetenek gelişimi için gençlik merkezlerini, yaygın ve sürekli eğitim ortamını desteklemek.

2. Gençlerin ekonomik refah seviyesini yükseltmek. Hükümetler, özel sektör, eğitim kurumlarının işbirliğiyle özel yatırım programları tasarlayarak ve gençlere odaklanan sosyal projelerle desteklemek. İİT ülkelerinde %15,6 olan işsizlik seviyesini, gelecek beş yıl içinde dünya ortalaması olan %12,6’ya düşürmek.

3. Kamusal ve sosyal yaşamın her alanında gençlerin karar mekanizmalarında yer almalarını teşvik etmek, liderlik programları geliştirmek.

4. Gençleri radikalleşme tehlikesinden korumak. DAİŞ, PKK gibi terör gruplarını kınayarak mezhepler ve topluluklar arası diyaloğu teşvik etmek.

5. Müslüman gençler arasında gerçek işbirliğini ve dayanışma ruhunu gençlik kampları ve öğrenci değişim programları gibi yöntemlerle desteklemek.

6. Tüm ırkçı ve İslamofobik politikalara karşı çıkarak, Müslüman azınlıkların barışçıl seslerini daha da yükseltmelerine yardımcı olmak.

7. Küresel barışın sağlanması yönündeki çabalara Müslüman gençlerin aktif katılımını desteklemek.

8. Kadınların iş dünyasına girmelerinin önündeki engelleri kaldırarak istihdamdaki cinsiyet uçurumunu kapatmak. İİT üye ülkelerindeki kadın nüfusta işsizlik oranını, beş yıl içinde dünya ortalaması olan %15 seviyesine düşürmek.

9. Sürdürülebilir gelişim için Müslüman gençlerin küresel çabalara katkısını sağlamak, İslam’ın çevreye duyarlığının bilinmesini sağlamak ve farkındalığı artırmak.

10. İİT üye ülkelerinin gençlik bakanlıklarının kapsamlı ve koordine çalışması ile ortak bir İİT Gençlik Politikasını benimsemelerini sağlamak.

Genç Liderler Zirvesi Özel Ödülü, Tevekkül Karman’a verildi

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Genç Liderler Zirvesi Özel ödülü, kadının statüsünü geliştirme ve barışçı toplumlar oluşturma yolundaki çabaları sebebi ile Tevekkül Karman’a verildi.

Yeni, ortak gençlik politikaları geliştirilmeli

İslam İşbirliği Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Başkanı Elşad İskenderov zirvenin kapanış konuşmasında genç liderlerin fikir ve önerilerinin İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Devlet Başkanları Zirvesi’nin de gündeminde yer alacağını belirtti. Gençlerin dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili karar ve çözüm mekanizmalarında yer almalarının önemini vurgulayan İskenderov, “Zirveye katılan genç liderler, zirve kapsamında iki gün boyunca yaptıkları yoğun çalışmalar sonucu hazırladıkları sonuç bildirgesi ile çok güçlü bir mesaj verdiler. İslam dünyasında yeni, ortak gençlik politikalarının geliştirilmesi büyük önem taşıyor. İİT üyesi ülkeler arasında genç nüfus, sorumlu otoriteler, STK’lar ve diğer paydaşların işbirliğiyle ortak bir gençlik stratejisinin geliştirilmesi fikri, bu zirvenin en önemli çıktılarından biridir.” dedi ve katılımcılara teşekkür etti.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu Hakkında

İstanbul merkezli bir uluslararası organizasyon olan İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerden 35 ulusal ve 6 uluslararası gençlik organizasyonunu bir araya toplayan ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın gençlik politikalarından sorumlu olan tek organizasyon konumundadır.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu, İstanbul İslam Dünyası Gençlik Başkenti organizasyonu ile kültürel ve medeniyetler arası çeşitliliği teşvik etmeyi, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerinin genç üyelerinin birbirini daha iyi tanımasına katkı sağlamayı ve gençlere kendi kültürlerini ve geleneklerini takdim edecekleri bir platform oluşturmayı hedefliyor. Gençlerin uluslararası platformlarda iletişim becerilerini geliştirmeyi amaçlayan forum ayrıca eğitim, eğlence, spor ve farklı alanlarda katılımı teşvik edecek çalışmalara imza atıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.