“EMEĞE SAYGI GECESİ”
“EMEĞE SAYGI GECESİ”
ETKİNLİK
SANAT VE SANATÇI DOSTU NESİBE MÜSEVİTOĞLU’NA “EMEĞE SAYGI GECESİ”
Şileli Şair Atılay Erge’nin organizasyonunda, 9 Haziran 2012 tarihinde Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi’nde, sanat ve sanatçı dostu Nesibe Müsevitoğlu’na, emeğe saygı gecesi düzenlendi.
Açılış konuşmasında Erge; “- Türk Müziğine ve kültürümüze karşılıksız hizmetleri nedeni ile ülkemizin dört bir yanında, herkesin büyük sevgi ve saygı duyduğu Sn. Nesibe Müsevitoğlu’na bu gece ile şükranlarımızı sunmak istedik. Geceyi organize ederken hangi sanatçı dostumuzu arasam, koşa koşa gelirim dedi. Saz sanatçılarımız gönülden katıldılar. Onu anlatmaya çalıştığım şiirimi, Bestekar Vural Kaya 4 makamda (Segah, Hicaz, Mahur, Hicazkar) besteledi. Müsevitoğlu için biz sanatçılar ne yapsak azdır. ”Dedi.
Atılay Erge’nin sözlerini yazdığı, Bestekar Vural Kaya’nın bestelediği “Nesibe Müsevitoğlu” isimli şarkı, ses sanatçısı Nisa Gürtuna tarafından yorumlandı.
Bestekar Turhan Taşan, Sami Derintuna ve Cem Karaca’nın eşi İlkim Karaca’nın konuk olarak katıldığı gecenin sanat danışmanlığını Beste Musiki Topluluğu Şefi Kemal Külah yaptı.
Şile eski belediye başkanları Ecz. İhsan Çayıroğlu, Secaattin Güney, Şile CHP İlçe Başkanı Aras Arslan, Şile MHP İlçe Başkanı Hüseyin Özgür ve çok sayıda Şileli kurum ve kuruluşun destek verdiği geceye, Türk Müziğinin tanınmış bestekarları, ses sanatçıları ve söz yazarları katıldılar. Salonda yer bulamayan konuklar merdivenlere oturarak konseri izlediler.
Kemal Külah’ın şefliğini yaptığı saz heyeti; Vural Kaya (Keman), Kayahan Erdem(Kanun), Çetin Samancı (Kanun), Kamil Arıkan (Ud), Tülin Pınar(Ud), Nebihe Doş (Ud), Zehra Özkan(Mızraplı Tanbur), Cem Tezer(Ritim) ve Celal Dinçses’ten (Bendir) gibi isimlerden oluştu. Zekiye Kuldaş, Yaşar Tamer, Taner Tamer, Şebnem Küçükaksoy, SELMA Hepgül, Oktay Diran, Nisa Gürtuna, Kemal Külah, İlkim Karaca, İbrahim Kaya, Gürsel Mercanlı, Gamze Mehmetoğlu, Celal Diçses Türk Müziğinin sevilen eserlerinden oluşan bir konser verdiler. Konser aralarında Arzu Karatan ve Ferdi Değirmenci dansları ile izleyenleri büyülerken, Keman Virtiözü Şeref Gülsün’ün keman taksimi geceye renk kattı.
Geceye katılan tüm sanatçılar Müsevitoğlu’na övgü dolu sözler söylediler.
Atılay Erge’nin, Nesibe hanım kimdir? sanata olan ilgisi nereden kaynaklanıyor? şeklindeki sorularına cevap veren Müsevitoğlu, yaptığı konuşmasında;
”-Geceyi düzenleyen başta Şileli Şair Atılay Erge olmak üzere destek veren herkese, katılan konuklarımıza çok teşekkür ederim. Her insanın yaşamını şekillendiren öncelikle ailesi sonrasında öğretmenleri ve çevresidir. Babamın Banka Müdürü olması nedeni ile ilk, orta ve lise eğitimimi çeşitli şehirlerde tamamladım. Ülke kültürümüze, müziğimize, folklorik değerlerimize yakinen vakıf oldum. Evimizde her hafta sonu, aile dostları ile müzikli akşamlar yaşanırdı. Türk Müziği başta olmak üzere her türlü müzik söylenir ve çalınırdı. Bu nedenle çok sayıda eserin sözlerini ezbere bilirim. İlk müzik kültürünü ailemde alırken, ilkokulda mandolin eğitimi alarak müzikle daha yakından tanıştım.1970 Yılında evlendiğim değerli eşim merhum Makine Yüksek Mühendisi Orhan Müsevitoğlu tam bir müzik aşığı idi. Onun desteği ile Bestekar Ziya Uşaklıgil’den Akordeon, Kültür Bakanlığı sanatçısı Fırat Kızıltuğ ve Emin Baş’dan klasik piyano eğitimi aldım. Müzik sevgim ve ilgim böylelikle daha da arttı.
1969 Yılında Kadıköy Ziraat Bankasında işe başlamıştım. kızım Funda (Yıldız Teknik Ünv. Fizik bölümü mezunu) 1973 yılında dünyaya gelince işten ayrıldım. Okuma arzum nedeni ile tekrar üniversiteye girdim. 1976 oğlum Serkan (Yılında Elektrik Elektronik Mühendisi) ailemize katıldı. 1979 Yılında İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Türkçe bölümünden mezun oldum. Yeni Sahra Lisesinde kısa bir süre Edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra, 1980 yılında “ISIT-SAN Tesisat Ticaret ve Makine Sanayi’ni kurdum. 1989’da eşime devrettim ve İmalat sanayiinde 2006 yılına kadar eşim ile birlikte çalıştım.
Çocuklarım büyüyünce çeşitli STK’larda gönüllü olarak çalışmaya başladım. 1997 Yılında Kadıköy Belediyesi bünyesinde KASDAV STK’lar Sekreteryasını, sırasıyla Caddebostan Gönüllülerini( 2000), Müzik Gönüllülerini (2003) kurdum. 2004 Yılında Kadıköy Belediyesi Eğitim Kültür Müdürlüğü görevine getirildim.2006’da Gönüllü Merkezi Başkanlığına, 2009’da Kadıköy Belediyesi Gönüllü Eğitim ve Danışma Merkezi Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kültür Sanat Danışmanlığına getirildim. Bir sanat sevdalısı ve sanatçı dostu olan Kadıköy Belediye Başkanı Sn. Av. Selami Öztürk’ün verdiği destek ile belediye bünyesinde 75 koronun kurulmasına öncülük yaptım. Bu nedenle verdiği desteklerden dolayı Belediye Başkanımıza sonsuz teşekkürler ediyorum. Bu sayede birçok etkinlik gerçekleştirme fırsatına eriştim. Belediyemiz bünyesinde 12 yıl Türk Müziği Beste, Güfte, Saz Eserleri ve Amatör Ses Yarışmalarını, 9 Yıl Hemşehri Şenliklerini, 9 Yıl Büyük Koro Konserlerini, 30 gün 30 gece Ramazan Eğlencelerini, 9 Yıl Büyük Koro Konserlerini, Bestekarları anma konserlerini, sanatçıların yaşam belgesellerini içeren, 60 programda yüzü aşkın sanatçının yer aldığı Anılar ve Müzik programlarını, Büyük Kulüp Konserlerini organize ettim.
Tüm sanatsal çalışmalarımda sanatçı dostlarımdan büyük fayda gördüm. Beste yarışmalarını düzenlerken Zeynettin Maraş, Turhan Taşan, Aleaddin Pakyüz ve Aydın Oran gibi değerli sanatçılardan destek aldım. Jürimizde gönüllü olarak yer alan sanatçılarımızın emeklerini inkar edemem.
Diğer STK’lar bünyesinde de; Lions Opera Ödülleri, Tiyatro Ödülleri, Koro Ödülleri, Uluslararası Hans Gabor Şan Yarışması Türkiye elemeleri, 23, 24, 25. Uluslararası Marmara Folklor Festivali, 13 Yıl Uluslararası İstanbul Veteran Masa Tenisi Turnuvaları, , Uluslararası Mavi Martı Gitar Festivali, Özel Okullar Şenliği, organizasyonlarında yer aldım.
Ülkemizi yurt dışında temsil ettim. Müzik ve dans gruplarını yurt dışı festivallere katılımlarını sağladım. Ülkemizde ve yurt dışında ulusal ve uluslararası çok sayıda Masa Tenisi turnuvasına katıldım, yaş gruplarımda birincilik ve ikincilik ödülleri aldım.
Çin, Moğolistan, Avustralya, Amerika, Uzak Doğu Ülkeleri Singapour, Tayland, Hong Kong ,Fransa, İsviçre, İtalya, Almanya, İspanya, Portekiz, Fillandiya, Avusturya gibi çok sayıda Avrupa ülkesini; Fas, Tunus, Mısır gibi Afrika kıtası ülkelerini ve Balkan Ülkeleri ile Asya ülkeleri Rusya, Ukrayna, Romanya olmak üzere elliyi aşkın ülke ve yüzlerce şehir gezdim. Her yurt dışı gezilerimden dönüşümde kendi ülkeme, kültürümüze bir defa daha hayran kaldım.
Yaşamımı ailemden sonra sanat ve sanatçılar ile spor şekillendiriyor.
Halen aile şirketimizde Yönetim Kurulu başkanlığı görevini sürdürmekteyim.
Bu gece bana verilen ödülü, sanatçı dostlarım adına alıyor, sevgili annem Hüsniye Çarpa ile canım eşim merhum Mak.Yük. Müh. Orhan Müsevitoğlu’na, ithaf ediyorum.” Dedi..
Ud sanatçısı ney ustası Emekli Öğretmen Nihat Dönmez, kendisinin yapığı Ney’i Nesibe Müsevitoğlu’na hediye etti.
Program arasında konuklara kokteyl verildi.
Nesibe Müsevitoğlu’nun resmi olan plaketler Atilla Erge tarafından, programa destek verenlere verilirken, kesilen pastanın ardından, tüm sanatçılar sahnede yer aldılar ve birlikte söylenen şarkılar ile gece sona erdi.
Paylaş: