“DÜNYA KÜLTÜR MİRASLARI VE TÜRKİYE” Konulu Konferans büyük ilgi gördü.

ETKİNLİK

Caddebostan Sahil Lions Kulübü organizasyonunda, Kozyatağı Kültür Merkezi’nde, 20 Mart 2012’de düzenlenen “Dünya Kültür Mirasları ve Türkiye ” konulu konferansa Kültür Mirasları Gezginleri Derneği başkan yardımcısı Serdar Ahıskalı, Lale Manço Ahıskalı ve Nevin Salman konuşmacı olarak katıldılar.


Barkovizyon eşliğinde gerçekleşen sunumda, Dünya Kültür Mirası fikrinin nasıl doğduğu, Unesco bünyesinde kurulan Merkeze üye ülkeler, dünya kültür mirası olma kriterleri, ülkemizde bu kapsama alınan yerler ve Kadıköy’de kurulan “Dünya Mirasları Gezginleri Deneği” misyon ve vizyonu ile faaliyetleri geniş bir biçimde anlatıldı.

Serdar Ahıskalı, barkovizyon eşliğindekindeki sunumunda şu bilgilere yer verdi; Dünya Mirası Fikri 1959 Yılında Mısır hükümeti’nin Nil nehri üzerinde Aswan Barajı dolunca su altında kalacak Nubian bölgesindeki Abu Simbel ve Phila mabetlerinin kurtarılması için UNESCO’dan yardım istemesi ile, dünyadaki bazı yerlerin “DÜNYA MİRASI” olduğu ve buna sahip çıkmanın önemi ortaya çıktı. UNESCO 1978 yılından bu yana her sene yaptığı yıllık toplantılarda 725 yeri “DÜNYA KÜLTÜR MİRASI”, 183 yeri doğal dünya mirası ve 28 yeri de hem Kültürel ve hem de Doğal Dünya Mirası ilan etti. Böylece üye 187 ülkenin 151’ indeki 936 yer tüm dünya Halklarına ait miras kabul edildi. Dünya Mirası ilan edilen yerler, artık dünyanın 1 numaralı bacasız sanayi kolu olan turizmin en çok yöneldiği ilgi odakları haline gelmektedir. Dünya devletleri kendi ülkelerindeki tarihi ve doğal değerleri UNESCO listesine sokabilmek için çok büyük gayret sarf ederken, turistler bir ülkeye gittiklerinde önce Dünya Mirası ilan edilen yerleri gezerek hem kendi kültürlerine hem de o yerlerin ekonomilerine katkıda bulunmaktadırlar.

Ayrıca ülkeler hem adaylarını çoğaltmak ve hem de adaylarının listeye girmesini sağlamak için inanılmaz çabalar sarf etmektedirler. Ülkemizde 10 yer bu listede yer almaktadır. Dünya Mirasları bilinç ve sayısı konusunda ülkemizin bir yerlere gelmesini amaç edinen derneğimizin sizin katkılarınıza ihtiyacı var. Başkanımız her ne kadar 600 ün üzerinde UNESCO Dünya Mirası görmüş ve de UNESCO’nun iki toplantısında konuşma yapmış ise de sesimizin duyurulması ve amaçlarımıza ulaşabilmemiz için çok daha katılımcı bir işbirliğine ihtiyacımız var. Bu konuda güçlü bir Sivil Toplum Örgütü olarak çalışmamız gerektiğine inanıyoruz ve gerekli çabaları göstermeye devam edeceğiz.

Bizimle beraber bu hizmete baş koymak isteyen dostlarımıza derneğimiz açıktır. Ayrıca üyelerimizle hem Türkiye’deki üye ve aday yerleri tanıyıp hem de yurt dışında dünya miraslarını kapsayan gezilerde birlikte keyif almayı ihmal etmeyeceğiz.
Ülkemize karınca kararınca katkıda bulunmak için çıktığımız bu yolda sizleri de aramızda görmek istiyoruz.” Dedi.
İzleyenlerin büyük ilgi duyduğu ve merak ettikleri konularla ilgili sorulara cevap buldukları konferans, Ln. Nesibe Müsevitoğlu tarafından sunuldu.

Program sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri Lions Kulüp Başkanı Ln. Erdoğan Haliloğlu tarafından takdim edilirken, dernek tarafından hazırlanan “Unesco Dünya Mirasları ve Türkiye” isimli bilgi kitabı konuklara dağıtıldı.

www.atasehirweb.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.