Darülaceze sakinleri bayram coşkunu yaşadı

ETKİNLİK

Okmeydanı'nda bulunan Darülaceze'nin sakinleri, Ramazan Bayramı coşkusunu, bayramlarını kutlamaya gelen çoğu gönüllü ziyaretçileriyle yaşadı.

Darülaceze sakinleri bayram coşkunu yaşadı
Okmeydanı'nda bulunan Darülaceze'nin sakinleri, Ramazan Bayramı coşkusunu, bayramlarını kutlamaya gelen çoğu gönüllü ziyaretçileriyle yaşadı.

Darülaceze sakinleri, Ramazan Bayramı coşkusunu, bayramlarını kutlamaya gelen çoğu gönüllü ziyaretçileriyle yaşadı Darülaceze Müessese Müdürü Bayhan: "Yakınları gelmeyene, özellikle bayramlarda bu eksikliği hissetmemeleri için daha çok çaba sarf ediyor ve ziyaretçileri özellikle onlara sevk ediyoruz"

II. Abdülhamit Han'ın emriyle1895'te kurularak yaşlı ve kimsesizlere hizmet vermeye başlayan Darülaceze Müessesesi'nde, her yıl olduğu gibi bu yıl da Ramazan Bayramı heyecanı yaşanıyor. Darülaceze'de kalan yaşlı ve kimsesiz vatandaşlar, bayramlarda kendilerini ziyaret eden akrabaları ve gönüllülerin ilgisiyle mutlu olurken, bayram harici günlerin de bayram tadında geçmesini diliyor.

Sıcak havanın da etkisiyle dışarıdaki park ve bahçelerde, gölgelerdeki banklarda oturan çoğu yaşlı Darülaceze sakini, bayram nedeniyle kuruma gelen genç yaşta ziyaretçileriyle muhabbet edip, onların getirdiği küçük hediyeleri mutlulukla kabul ediyor. Çoğu gönüllü ziyaretçinin ilgisinden memnun kalan yaşlılar, onlara ihtiyaçlarını da bildiriyor.

Ziyaretçilere bağlama ziyafeti

Darülaceze'de 1979'dan bu yana kalan 85 yaşındaki Hamdullah Aslan, kendisini ziyaret eden Samiye Serçe ve ailesine bağlama çalarak, mutluluğunu paylaştı.

Bayramların yanı sıra her pazar günü Aslan'ı gönüllü olarak ziyaret ettiğini ve elinden geldiğince ihtiyaçlarını gidermeye çalıştığını belirten Serçe, burada tanıştığı Hamdullah Aslan'ın hiçbir yakını olmadığını, iki senedir ailece ziyaret ettiklerini ve Aslan'ın bu ziyaretlerden çok mutlu olduğunu, gözyaşlarını tutamadığını anlattı.

Gönüllü ziyaretçilerden tiyatrocu Erdinç Yılmaz ile tiyatro öğretmeni Ayşe Usta da kurumda kalan çocuklar için kıyafet getirdiklerini belirterek, gelmeden önce Darülaceze yönetiminden telefonla bilgi aldıklarını ve ihtiyaçlarını öğrendikleri sakinlere ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi. Yılmaz ve Usta, bayramlar haricinde de Darülaceze'yi sıklıkla ziyaret ettiklerini kaydetti.

Çoğu genç ziyaretçilerinin ilgisinden memnuniyet duyan bir diğer kurum sakini de yürüyemediği için tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan 61 yaşındaki Tahir Yılmazlar. Gönüllülerin, bayramlar haricinde de kendisini ziyarete geldiğini belirten Yılmazlar, 2002'den beri bu kurumda kaldığını dile getirdi.

Öğrenci ve çalışan gençlerin duyarlılığı

Kurumun bahçesinde yaşlı ve bakıma muhtaç Necla Ese ile sohbet eden ziyaretçilerden Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğrencisi Azad Küçükkaya, avukat Atilla Kasap ve Canan Dağlı ise maddi ihtiyaçları bir şekilde karşılanan Darülaceze sakinleri için en önemli şeyin ziyaret ve dost muhabbeti olduğunu, yaşlıların manevi mutluluğunu bu ziyaretlerin sağladığını söyledi.

Canan Dağlı, Darülaceze'ye ikinci kez geldiğini ve çok etkilendiği için arkadaşlarını da buraya getirdiğini kaydederek, bundan sonra sık sık kuruma geleceğini, ziyaretleriyle bakıma muhtaç insanları sevindirerek onların mutluluğunu görmek istediğini ifade etti.

Gençlerle konuşan ve mutlu olduğu gözlenen Necla Ese de buraya 3 yıl önce geçirdiği trafik kazası sonrası geldiğini, kendisine çarpan aracın sürücüsünün kaçtığını anlatarak, akrabası bulunmadığını ve hepsi çok iyi olan çocukların kendisini sürekli ziyaret etmesi nedeniyle akraba ziyareti mutluluğuna ihtiyacı olmadığını aktardı.

El emeği göz nuru ürünler

Darülaceze kurumunun girişinde ziyaretçilerin dikkatini çeken "El Emeği ve Göz Nuru Ürünleri" adlı küçük mağazanın sorumluluğuna getirilen sakinlerden 60 yaşındaki Mihriban Hasanusta da 20 aydır kurumda kaldığını ve sakinlerin elleriyle, tezgahlarda yaptıkları ürünleri burada isteyenlere sattıklarını kaydetti.

Ziyaretçilerin satılan el emeği ürünlere yoğun ilgi gösterdiğine dikkati çeken Hasanusta, tezgahlarında buzdolabı magnetleri, nazar boncukları, kolye, küpe ve bilezikler, tabak, rozet, heykelcik, el yapımı çantalar, atkılar, kitap araçları, tabak ve fincan gibi çok sayıda ürünün satıldığını söyledi.

Ziyaretçilerin yüzde 80'i gönüllü, yüzde 20'si de akraba


Darülaceze Müessese Müdürü Nevzat Bayhan da bayram nedeniyle kurum sakinlerini ziyaret ederek, onların hal ve hatırını sordu. Yaşlı sakinlerin, Bayhan'ın ziyareti ve ilgisinden mutlu oldukları görüldü.

Bayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayramların, şefkat medeniyetlerinin simge bir kuruluşu olan Darülaceze'de çok anlamlı yaşandığını belirterek, "Burada bayram, sabah bayram namazıyla başlıyor. Çalışanların ve kalanların toplu kahvaltısıyla devam ediyor. Tasavvuf müziği eşliğinde ney dinletileri ve semazen gösterileri de gerçekleştirilen bayram etkinliğinin ardından, bayramların vazgeçilmez güzelliği olan ziyaretçiler karşılanıyor" dedi.

Daha çok ziyaretçinin, daha çok mutluluk anlamına geldiğini vurgulayan Bayhan, "Başbakanımızın ve Aile Bakanımızın şefkatli himayelerinde sakinlerimize çok güzel, 5 yıldızlı otel hizmeti veriliyor. Ancak gelen ziyaretçilerin varlığı, sakinlerimizde kendilerine değer verildiğine dair bir algı oluşturuyor. Bu çok daha önemli. Şefkat kapısı olarak adlandırılan Darülaceze'de, şefkat herkes için çok önemli bir enerji kaynağı durumunda. Bunu da ziyaretçilerle bayramda taçlandırmış oluyoruz" diye konuştu.

Darülaceze'ye gelenlerden yüzde 80'inin gönüllü ziyaretçiler olduğunu, yüzde 20'sinin ise kalanların akrabalarından oluştuğunu kaydeden Bayhan, "Akrabası olup da hiç gelmeyen kalanlarımız var. Yakınları gelmeyene, özellikle bayramlarda bu eksikliği hissetmemeleri için daha çok çaba sarf ediyor ve ziyaretçileri özellikle onlara sevk ediyoruz" ifadesini kullandı.

Darülaceze'nin diğer yetkilileri de ziyaretçilerin çok miktarda giyim ve eşya yardımı yaptıklarını belirterek, nakdi yardım da yapılabileceğini kaydetti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.