Darülaceze Engelsiz İstihdam Konferansı düzenlendi
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerebral Palsy uzmanlarını “Benden Sonra” temalı Uluslararası Kongre' de buluşturdu.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından düzenlenen “Benden Sonra” temalı Uluslararası Kongre'de Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçikonuşmacı oldu.
Prof. Dr. Hıfzı Özcan Uluslararası Cerebral Palsy Kongresi' nde CP' li bireylerin aileleri olmadan nasıl bir gelecek kurabileceği tartışıldı.
Cerebral Palsy (CP) ve gelişimsel bozukluklar alanındaki güncel gelişmelerin paylaşıldığı kongrede, her engelli çocuk sahibi aileyi düşündüren “Çocuğum benden sonra ne olacak” sorusuna uzman görüşleri ile yanıt arandı.
Disiplinler arası ilişkiyi güçlendirecek başlıkların seçildiği kongrenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Spastik Çocukları Vakfı Mütevelli Kurulu Üyesi Dilek Sabancı, “Bir çok farklı disiplini bir araya getiren panel ve sunumlar, Cerebral Palsy konusunda önemli paylaşımların yapılmasına neden olacak ve yeni tedavi yöntemlerine ışık tutacaktır” dedi.
Kongrenin ikinci gününde düzenlenen panelde Darülaceze Başkanı Dr. Aylin Çiftçi, Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği Başkanı Süleyman Akbulut, Prof.Dr.Hülya Kayıhan ve Prof.Dr.Mine Gülden Polat yer aldı.
Prof.Dr.Hülya Kayıhan, “Bilgi akışından çok, yaşadıklarımızı paylaşmak daha önemlidir. Burada işin asıl sahibi ailelerdir. Onları sürecin içine dahil etmek gerekir. Amaç engelli kişilerin istihdam edilebilirliğin önündeki engelleri kaldırmak. Ekolojik modelle yani kişi , çevre ve aktivitenin birleştiği modelle bu engellerin kaldırılacağını düşünüyorum” dedi.
“Engelliler ve İstihdam” başlıklı sunumuna kendi kişisel deneyimleri ile başlayan Süleyman Akbulut, “1991 yılında trafik kazası ile engelli oldum. Sağlıkçılardan çok ilgi gördüm. Bir sene boyunca egzersiz tedavisi aldım. Ama sosyal yaşantı içerisinde nasıl yer alacağımı dair eğitim alamadım. Bu yüzden de 6 sene evden dışarı çıkmadım.” diyerek en önemli sorunun önyargılar, ötekileştirme ve tecrit olduğunu, engellilere yardım temelli çalışmaların kaldırılması ile bu sorunların çözümleneceğine vurgu yaptı.
Dr. Aylin Çiftçi panelde “Engelsiz İstihdam Politikaları” sunumu ile yer aldı. Çiftçi konuşmasının başında ''Darülaceze'de şu anda bulunan sakinlerin bir kısmı engeli ve yaşamlarını idame ettirme koşullarının bulunmaması sebebiyle bakım altındalar. Ancak bu kişiler, bireysel destek sağlanarak çalışır hale getirilebilir. Böylelikle de kurum bakımına ihtiyaç duymaksızın kendi yaşamlarını kurabilirler. Bunu sağlamak için Darülaceze'de çeşitli çalışmalar başlatıyoruz'' diyerek hem Darülaceze'deki çalışmalara yer verdi, hem de Kongrede yer alan istihdam sorununa geniş bir bakış oluşturdu. Çiftçi, “Konuyu Cerebral Palsy (CP) yönünden ele alıp, genel istihdam politikalarına değineceğim. Cerebral Palsy fonksiyon kayıpları bazı kazançlara dönebilir. Etkin istihdam için işsizliği işe çevirmek gerekiyor. Paket çözüm yerine kişiye özel çalışma yapmak lazım. Her kişinin ayrı özelliği, becerisi, kültürü vardır. Bireylere göre çözüm üretmemiz gerekir. Bunun içinde işveren taleplerini, teknolojiyi kullanarak kişilerin özellikleri ile birleştirmeliyiz” dedi.
Engelliler için düzenlenen sağlık raporlarının incelenerek yeni yönetmelik çalışması başlatıldığını belirten Çiftçi, bu yönetmelikle engellilerin, acınacak insan konumundan çıkarılarak hak ettiği maaşı kazanacak işlere sahip insanlar konumuna getirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. İstihdam alanlarının beş ana başlık altında toplandığını belirten Çiftçi, bu alanları şöyle tanımladı: “İstihdam alanları kamuda, özel sektörde, Girişimcilik, Destekli İstihdam ve İş Koçluğu sistemidir. En önemsediğim alan iş koçluğudur. Üstünde durmamız gereken konu, herkes için bir iş imkanı olduğunu bilmemiz. İş koçlarının görevi kişinin özelliğini tespit ederek piyasadaki iş alanları ile buluşturmak. Buluşturduğu işte de engelli ile beraber zaman geçirerek hem çalışana hem de işverene bilgilendirme yapmak ve bunu takip etmek.” Çiftçi, bu sistemle Türkiye' de istihdam sorununun en iyi şekilde çözümleneceğini belirtti.
23 Kasım' a kadar süren Kongreye Nöroloji uzmanları, Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanları, Yeni Doğan uzmanları, Fizyoterapistler, Özel Eğitimciler, Psikologlar ve ilgili bölüm öğrencileri katıldı.
Kongre katılımcıları sertifikalarını TSÇV icra kurulu başkanı Dr. Altan EDİS ve TSÇV akademik kurul Başkanı Prof. Dr. Muharrem İnan'ın elinden aldı.
Darülaceze Engelsiz İstihdam Konferansı düzenlendi
Darülaceze Engelsiz İstihdam Konferansı düzenlendi
ETKİNLİK
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerebral Palsy uzmanlarını “Benden Sonra” temalı Uluslararası Kongre' de buluşturdu.
Paylaş: