Ceviz Üreticileri Derneği, 2024 Hasat Şenliği MAYCEV’de yapıldı

ETKİNLİK

  Yerli ceviz üreticilerinin hasat dönemi başladı. Kasım ayı sonuna kadar devam edecek hasat işleminde bu yıl ülke genelinde yaklaşık 60 bin ton rekolte bekleniyor.

Ceviz Üreticileri Derneği, 2024 Hasat Şenliği MAYCEV’de yapıldı
Yerli ceviz üreticilerinin hasat dönemi başladı. Kasım ayı sonuna kadar devam edecek hasat işleminde bu yıl ülke genelinde yaklaşık 60 bin ton rekolte bekleniyor.

Toprak ve insan sağlığını ön planda tutarak, sürdürebilirlik kriterleri doğrultusunda ceviz yetiştiriciliği yapan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), bu yıl hem kaliteli hem de yüksek rekoltede ürün almayı amaçlıyor. Düzenlenen hasat etkinliğinde açıklamalarda bulunan Ceviz Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve MAYCEV Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf YORMAZOĞLU, “Verimli ve kaliteli bir üretim için en önemli unsur yetkin insan kaynağıdır” dedi. 

Yerli ceviz üreticilerinin ve üretiminin artmasını, yaygınlaştırılmasını bu kapsamda da ülke ekonomisine katkı sağlamayı amaçlayan Ceviz Üreticileri Derneği (CÜD), 2024 hasadına başladı.

CÜD, 10 Ekim’de dernek üyelerinden Türkiye’nin en verimli ve dünyadaki gelişmiş ülkeler ortalamasının üzerinde bir verime sahip ceviz üreticisi olan MAYCEV Ceviz Bahçesi’nde hasat etkinliği gerçekleştirdi. Bursa’nın Yenişehir ovasında düzenlenen etkinlikte açıklamalarda bulunan MAYCEV Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf YORMAZOĞLU, bu yıl hasat sonunda ülke genelinde yaklaşık 60 bin ton rekolte beklendiğini belirtti.

Verimli bir üretim için en önemli unsur yetkin insan kaynağıdır

Ceviz bahçesi yatırımı uzun vadede kazandırıyor

“Dünya standardında bir üretim gerçekleştiriyoruz”

 Verimliliği artırmak için teknolojiden faydalanılmalı

Üretimi artırmanın verimlilikten geçtiğine değinen Yazıcıoğlu, “Ceviz bahçelerinden düşük verim alınmasının başlıca nedenleri arasında; yanlış arazi seçimi, tarımsal üretim teknikleri konusunda bilgi eksikliği, yanlış hasat ve depolama koşulları, yetersiz-uygun olmayan sulama teknikleri, hatalı gübreleme veya eksik besin maddesi kullanımı ile zararlılarla mücadelede eksiklikler bulunuyor. Verimliliği artırmak için ise modern teknolojiden faydalanılmalı. Bu teknolojiler arasında; damlama sulama sistemleri ve modern gübreleme teknikleri başta geliyor. Akıllı tarım teknolojileriyle toprak ve bitki sağlığının sürekli izlenmesi de verimliliğini artıran bir diğer unsur. Doğal afetlere karşı ağaçların uygun aralıklarla dikilmesi ve drenaj sistemlerinin iyi planlanması da büyük önem taşıyor. Kısacası, tüm teknolojik yeniliklerin takip edilerek üretime entegre edilmesi verimliliği artırıyor” açıklamasında bulundu.

“Verimlilik odak noktamızda yer alıyor”

 Ceviz Üreticileri Derneği Hakkında:

Ceviz Üreticileri Derneği, 2020 yılında Türkiye’deki yerli ceviz üretimini geliştirmek amacıyla, modern ziraat uygulamalarıyla ceviz üreticiliği yapan tarım işletmelerinin bir araya gelmesiyle kuruldu. Toprak ve insan sağlığını ön planda tutarak, sürdürebilirlik kriterleri doğrultusunda ceviz yetiştiriciliği yapan dernek üyelerinin hedefi, ülkemizdeki cari açığa olumlu katkı sağlamak. Bu amaçla üniversiteler, bilim insanları ve sahada çalışan yerli-yabancı profesyonellerle üyelerinin etkileşimini arttırarak ülkemizde dekar başına verimi arttırıcı çalışmalar yapan Ceviz Üreticileri Derneği, bir yandan da kaliteli yerli ceviz algısını geliştirici faaliyetlerle tüketiciyi bilinçlendirme çalışmaları yürütmektedir. Öte yandan sektörün Türkiye’deki referans noktası olmayı hedefleyen Dernek, üyelerinin bilgiye ulaşmasını sağlamak için sektörel bilgi toplama faaliyetleri yürütmekte ve resmi üyesi olduğu Uluslararası Ceviz ve Kuru Meyve Konseyi (INC, International Nut and Dried Fruit Council) gibi yerli ve yabancı kuruluşlarla iş birliği yapmaktadır. Anadolu’nun kadim ceviz kültüründen güç alarak doğayı koruyup ülkemizin ormanlaşmasına katkı sağlayan Ceviz Üreticileri Derneği, sadece cevizin değil Türk tarımının geleceğine de hizmet vermektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.