20 ülkeden 346 firma ve temsilciliğin katılımı ile 40 binin üzerinde ziyaretçi beklenen zirve 2 Aralık Pazar gününe kadar sürecek. Zirvenin açılış konuşmasını TÜYAP Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü yaptı.Ersözlü, “ Türkiye ekonomisine hareketlilik getirecek ülkemizin en önemli fuarlarından biri olan Bursa Endüstri Zirvesi olarak 500 Milyon TL’lik iş hacmi hedefliyoruz. Bursa fuarları katılımcılarının yüzde 60’ın üzerinde üretici ve ihracatçı firma olması bakımından ayrı bir öneme sahiptir” dedi.
Sanayinin gelişimine yön veren sektörleri aynı çatı altında bir araya getiren, son teknoloji ürünleri 7 salondan oluşan 40 bin m2 kapalı alanda ziyaretçiler ile buluşturan Bursa Endüstri Zirvesi fuarları, sektör profesyonellerini 4 gün boyunca Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde bir araya getirecek.
Türkiye endüstrisinin tüm taşlarını bir araya getiren zirvenin açılışında; Bursa Valisi Yardımcısı Mustafa Özsoy, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zehra Sönmez, BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener,Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü ve iş dünyasının önde gelen temsilcileri de yerini aldı.
2500’e Yakın İş Görüşmesi
Makine imalat sektörününün tüm paydaşlarını bir araya getiren Bursa Endüstri Zirvesi son teknoloji inovasyon harikası ürünleri dikkatleri üzerine çekiyor. Zirvenin makine imalat sektörüne yeni bir soluk kazandıracağını söyleyen Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarda gerçekleşecek ticari faaliyetlerin ülkemize önemli katkıları olacağını söyledi. Erözlü sözlerini söyle sürdürdü: “Tüm Türkiye’deki fuarlar içinde Bursa fuarları üretici katılımı bakımından ülkemizin bir numaralı organizasyonu haline gelmiştir. Bu fuar dünyanın her bir tarafından kabul gördü. İçerideki firmalar 130 -140 ülkeye ihracat kapasitesine sahip firmalar olması sebebiyle fuara çok farklı coğrafyalardan katılım var. Yurt içinden 40’tan fazla sanayi şehrinden gelecek heyetlerin de dahil olması ile fuar süresince oluşacak iş bağlantıları, katılımcı firmaların yeni pazarlara açılması için büyük fırsatlar sunarken aynı zamanda istihdam anlamında da avantajlar sağlayacaktır. Fuar süresince 2500’den fazla ikili iş görüşmesinin gerçekleşeceğini düşünüyoruz.Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) ‘nun makine, uzay havacılık savunma sanayi ile raylı sistemler sektörüne yönelik 3 ayrı UR-GE projesi kapsamında ikili iş görüşmeleri düzenleniyor.
50 Ülkeden Bin İş İnsanı
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, “Katılımın yoğun olduğu bir fuar bir fuar. 7 salonumuz dolu yerli ve yabancı bir katılımcıların büyük ilgisi var. Türkiye ekonomisinin lokomotif kenti Bursa, ihracatta 121 ülkeyi geride bırakırken, orta yüksek teknolojide yüzde 52’lik payı ile ülke ortalamasının iki katına ulaştı.4. Sanayi Devrimi’ne geçişte Bursa, başta TEKNOSAB ve KOBİ OSB gibi yeni nesil sanayi bölgeleri, lojistik merkezi, Ar-Ge ve mükemmeliyet merkezleriyle artık daha güçlü bir geleceğe hazırlanıyor.Bununla birlikte ekonomi yönetimimizin öncelikli eylem planları arasında bulunan GUHEM ve Model Fabrika gibi projeler de Bursa'mızı Türkiye’nin hayallerini gerçekleştiren bir merkez konumuna taşıyor.İhracatı Endüstri Zirvemiz kapsamında bugün de ülkemiz için stratejik nitelik taşıyan uzay, havacılık ve savunma ile makine ve raylı sistemler gibi sektörlerimizde gerçekleştirdiğimiz Ur-Ge projelerimizle birlikte 50 ülkeden yaklaşık bin iş insanını Bursa’da üyelerimizle bir araya getirdik” ifadelerini kullandı
İmalat Sanayisi İhracat Rekoru Kırıyor
Bursa’da nereye bakarsak bakalım yükselen sanayinin görüldüğünün altını çizen Takım Tezgahları Sanayici ve İş Adamları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, TİAD olarak Endüstri Zirvesi çatısı altında bulunmaktan mutlu olduklarını vurguladı. Çeltikçi, “ Makina üreten makinalar yani takım tezgahları sektörünü temsil eden derneğimiz sanayimize değer katacağına inandığımız tüm ihtisas fuarlarını destekliyoruz. Önemsediğimiz Bursa Endüstri Zirvesi ülke sanayisini geliştiren güçlendiren yapısıyla stratejik önemi gittikçe artmaktadır, çünkü Bursa, bünyesindeki lokomotif sektörleri ve üretim kapasitesiyle Türkiye’nin can damarıdır. Otomotiv, kalıpçılık, tekstil ve dünya’da ihracat rekorları kıran imalat sanayi sektörleri Bursa’da bulunmaktadır, bu sebeple Bursa’nın adı sanayi ile özdeşleşmiştir. Hal böyle olunca takım tezgalarının yüzde 60’ı Bursa’da kullanılmasına şasırmamak lazım. Bu yapıyı güçlendirmek ve gözler önüne sermek için Bursa Endüstri Zirvesi, mükemmel bir platform. TİAD olarak otomobilin parçasını değilde kendisini üretmek, yerli ve milli uçak üretmek , gemi ve ağır sanayi üretmek için takım tezgahlarının oynadığı kritik rolün bilincindeyiz” diye konuştu.
Milli Üretim Milli Güç
Bursa Endüstri Zirvesinin geçen yıl olduğu gibi bu yılda çok önemli olduğuna dikkat çeken Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özkayan, yerli üretimin çok önemli olduğunu söyledi. Özkayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Fuarların ülkemize sağladığı ekonomik katkının yanı sıra stratejik sektör ilan edilen yerli ve milli makina sanayimizin ürettiği son teknoloji ürünlerin ziyaretçiler ile buluşması adına önem arz ediyor. ‘Milli üretim ve milli güç’ vizyonu ile MİB olarak desteklediğimiz fuarların yerli ve yabancı ziyaretçiler ile yapılacak görüşmeler hem iç hem de dış ticaretimizi olumlu katkıları olacak. Günümüzde milli sanayisine sahip çıkan ülkelerin kişi başına düşen gelirleri yükselmiştir. Kendi milli sanayi gücüne ortaya koyamayan ülkeler isegelişmiş ülkelerin sanayi ve teknoloji mallarına bağımlı kalarak yaptığı ithalat ile mallarına ve arge çalışmalarına katkı yapar. Mib olarak sonuç odaklı çalışarak milli sanayimizin ön plana çıkmasına önem veriyoruz. Tarım makinaları ve değirmen tesisleri ihracatında ülke olarak birinci sıradayız. Sac şekillendirme makinalarının ithalatı karşılama oranı yüzde yüz 20 olup bu oranı ile en başarılı sektörlerimizdendir. Genel makina da ihracatın ithalatı karşılama oranında 2017 yılında yüzde 55 seviyesindeyken bu oran 2018 yılı ilk 9 ayında yüzde 62 seviyesine ulaşmıştır. Makine İhracatının toplam ihracat içindeki payı ise yüzde 8.62’tir ve artarak devam etmektedir. Türkiye ortalaması ihracat kilogram değerinde 1 buçuk dolar katma değeri yüksek ürünler üretemediğimiz sürece yükselmek mümkün olmayacaktır. Makine imalat sektörümüz oldukça gençtir.”
Bursa’nın Markalaşması İçin Önemli
Fuarların önemine değinen Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zehra Sönmez, Bursa’nın birçok değeri içinde barındırdığını belirtti. Sönmez sözlerine söyle devam etti: “Bursa’nın markalaşması yolunda Bursa Endüstri Zirvesiçok önemli bir adım. Endüstri fuarları 17. yılında dev bir sektör buluşması haline geldi. Geçen yıl düzenlenen zirvede birçok ülkeden sayısız ziyaretçi ağırladık. Fuar sürecince gerçekleşecek ticari faliyetler Bursa ve ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacak.“
Bursa Ekonomisine Büyük Katkı Sağlayacak
Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy: “ Bursa tarihin her döneminde önemli ticaret yerlerinden biri olmuştur. Bu tecrübesini her geçen gün geliştiren Bursa, günümüzde Türk ekonomisinin ihracata dayalı büyüme hedeflerine katkı sağlayan kentlerinin başında geliyor. Fuarlar şehri Bursa’ya değer katan üreticiler bu fuarda boy gösteriyor.Bursa ülkemizin ihracatına önemli bir katkı sağlıyor. Endüstri 4.0’ın ana bileşenlerinden olan yazılımlar ve son teknoloji ürünlerin olduğu zirve stratejik bir öneme sahip ve ülkemizin en büyük 3 fuarında biridir. Bu fuar süresince katılımcılar gelebilecekleri noktayı bize gösterecektir. Bu zirve Bursa ekonomisine yeni bir ivme kazandıracak” diye konuştu
Ayrıntılı Bilgi İçin
KOSGEB tarafından desteklenen fuar hakkında daha detaylı bilgi almak için,
www., www., www.bursaotomasyonfuari.com, ve www.tuyap.com.trweb siteleri ziyaret edilebilir.
Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) işbirliği, T.C. Ticaret Bakanlığı, KOSGEB ve Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleri ile düzenlenen Bursa Endüstri Zirvesi 4 fuarı tek çatı altında 7 salondan oluşan 40 bin m2kapalı alanda topluyor.
Ziyaret Saatleri;
29 Kasım - 1 Aralık 2018 tarihlerinde 10.00 – 19.00 saatleri arasında,
2 Aralık 2018(son gün)tarihinde ise 10.00 – 18.30 saatleri arasında ziyaret edilebilir.