"KENTSEL DÖNÜŞÜM HEPİMİZ İÇİN İHTİYAÇ"
Tahincioğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, "Kentsel dönüşüm hepimiz için bir ihtiyaç o yüzden ümit ediyorum ki yeni düzenlemelerle bu süreç hızlanacak…“ dedi.
İnşaatın önemli şirketlerinden Tahincioğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, yabancıya satıştan kurdaki artışa, fiyat artışından balon iddialarına sektöre yönelik önemli açıklamalar yaptı. Tahincioğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, "Kentsel dönüşüm hepimiz için bir ihtiyaç o yüzden ümit ediyorum ki yeni düzenlemelerle bu süreç hızlanacak…“ dedi.
İnşaat, her dönem Türk ekonomisinin itici gücü olan bir sektör. 200 sektöre doping etkisi yapıyor. Kentsel dönüşüm fırtınasının da eklenmesiyle birlikte, yüz binlerce konut, büyük bir istihdamı da beraberinde getiriyor. Proje üstüne proje ekleniyor. Uluslararası fuarlar organize ediliyor, Türk şirketleri davetlere gidiyor, tanıtım şovu yapıyor. Yerliler alırken bir o kadar da yabancı ve kurumsal müşterilere yönelik büyük bir pazarlama yarışı yaşanıyor.
Sektörün önemli markalarından Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, Bloomberg HT’de yayınlanan "Üst Düzey" programında, yabancıların Türk projelerine yönelik ilgisini anlatırken, imzalarını attıkları projelerden örnek vererek, "Biz Dubai'de CityScape Fuarı‘na katıldık, güzel talepler geldi. Şu anda bunları değerlendirmekteyiz. Örneğin yabancı yatırımcılar tarafından bir projemizin komple alınması söz konusu“ diye konuştu. "Üst Düzey"in sunucusu Arzu Maliki’nin sorularını yanıtlayan Özcan Tahincioğlu, inşaat sektöründeki satışlarda yaşanan bir gelişmeyi şu sözlerle dile getirdi: "Yabancı yatırımcı döviz bozarak Türkiye'ye geliyor ve TL bazında alıyor. TL'deki değer kaybı da, döviz bazında onların getirilerini çok azalttı. Bazen döviz bazında zarar bile ettirdi. Şu anda da yabancı yatırımcıyı ikna etmeye çalışıyoruz, zaten dip seviyeden alıyorlar…“
"KENTSEL DÖNÜŞÜM HEPİMİZ İÇİN İHTİYAÇ"
Peki, kentsel dönüşüm nasıl ilerliyor? Çevre Bakanlığı‘nın bu konuyu hızlandıracak düzenlemeler üzerinde çalışma yürüttüğünü belirten Tahincioğlu’na göre inşaatçıların önü ancak bu yolla açılacak. Firma olarak Beykoz, Ataşehir, Zeytinburnu ve Bağdat Caddesi’nde kentsel dönüşüm projesi yaptıklarını söyleyen Tahincioğlu, projeleri hayata geçirme noktasında hala bürokratik engellerle karşılaştıklarından yakındı. "Kentsel dönüşüm hepimiz için bir ihtiyaç o yüzden ümit ediyorum ki yeni düzenlemelerle bu süreç hızlanacak…“ dedi.
"TAHMİNİMCE FİYATLAR ARTACAK"
Özcan Tahincioğlu, Arzu Maliki'nin, "Sektördeki fiyat artışları hakkında düşünceniz nedir?“ sorusuna ise şu yanıtı verdi:
"Fiyat endeksine baktığınız zaman, son yıllarda İstanbul'daki fiyat artışı nominal bazda mevduatla ancak kafa kafaya geldi ki bu yatırımcıların alışık olmadığı bir dönem. Aslında burada birikmiş bir fiyat artışı baskısı var. Bu ne demek? Bugün alanlar gelecekte daha fazla kazanabilecek. Sadece inşaat demirinde yılbaşından bu zamana kadar yüzde 60 civarında bir artış oldu. Şimdi maalesef ham madde artışları gündeme geldiğinde, nominal fiyatları değiştirmeyen geliştiriciler bir yere kadar bunu tutabilecek ve zaman içinde bu artışları da yansıtmak durumunda kalacak. Maliyete yansıdı ama fiyatlara değil, bu da sürdürülebilir bir durum değil.“
Tahincioğlu önümüzdeki yıl fiyat artışı görüleceğini de tahmin ettiğini sözlerine ekledi.
Kurların satışlara etkisi konusunda, dövizdeki yükselişin psikolojik etkisi olduğuna işaret eden Özcan Tahincioğlu, "TL kazanan ve TL ile satın alacak kişi dahi, dövizin arttığı gün psikolojik olarak etkileniyor ve çok çabuk geri çekilebiliyor“ diye konuştu.
"BALON" İDDİALARI İÇİN NE DEDİ?
Tahincioğlu, hızlı girişi takiben yaz aylarında yaşanan yavaşlamanın ardından şu anda 2017'nin 2016'ya göre sektör anlamında çok daha olumlu gittiğini söyledi. Emlak Konut'un kampanyasının sektörü iyi yönde etkilediğini ifade eden Tahnincioğlu konuşmasına şöyle devam etti: "Şu anda da geliştiricilerin kendilerinin yaptığı bir kampanya başladı. Eylül 15 itibarıyla bunun da pozitif etkilerini göreceğiz. Faizler yüzde 1'in altında, bugün bir konut almaya gidiyorsunuz, yüzde 5'ini peşin ödüyorsunuz, yüzde 15'ini bir sene sonra ödüyorsunuz, geri kalan yüzde 80'ini 60 ay sıfır faizle ödüyorsunuz, bunun finansman yükünü geliştirici karşılıyor. Veya 15 ay erteleyerek hiçbir ara ödeme yapmadan Ocak 2019'dan başlayarak taksitlerinizi ödemeye başlıyorsunuz, güncel banka faizlerinle…“
Gayrimenkulde balon iddiaları ne derece gerçekçi? "Bir balondan bahsedebilir miyiz?“ sorusuna Tahincioğlu‘nun yanıt verirken"Şimdi çok fazla reklam yapılıyor, tüketici de herhalde arz fazlası var diye , düşünüyor. Aslında bölge bölge bazı yerlerde arz fazlası olmuş ve o projelere talep azalmış olabilir. Ama genele baktığınız zaman, aslında arz-talep dengesinde bir bozukluk yok. Proje bazında ise biraz çuvaldızı kendimize batırmalıyız, boşluklar olabiliyor. Özellikle şunu belirteyim, kentsel dönüşüm anlamında konut ihtiyacı çok fazla…“ ifadesini kullandı.
Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, şirketin projeleri ve yatırımlarıyla ilgili şunları anlattı.
*Yurt dışı projeleri
"Biz geçmişte New York'ta 2 bina yaptık, sonra uzun bir süre ara verdik, şu anda New York'ta ofisimizi açtık. Bir senedir orada aktif bir şekilde arsa ve bina aramaktayız. Şu an sadece New York ve Manhattan odaklıyız. İnşallah gelecekte orada gayrimenkul geliştirmesine devam etmek istiyoruz.“
*2017 projeleri ve hedefleri
"NidaPark Bomonti projemizi, akabinde NidaPark Kağıthane'yi ve NidaPark İstinye projemizi lanse edeceğiz. Hala devam etmekte olan NidaPark Küçükyalı projemiz ve NidaPark Kayaşehir projelerimizle bu kampanyalardan yararlanabiliyor müşterilerimiz. Buralara ciddi bir rağbet var. 2017'nin son üç ayında 3 tane daha lansmanımız olacak.
Son dönemde rekabet arttı, markalı konut üreticileri eskisi kadar kırılgan değil, kurumsal yapıları çok daha iyi ve bu da sektörün gücünü gösteriyor.“
*Gayrimenkul dışındaki sektörler
"Enerjide biz doğalgaz ile girdik, fakat istediğimiz yere gelemedik. Çünkü enerjide daha büyük oynamak gerekiyor, biz de gayrimenkule odaklandığımız için biraz geri kaldık, Yenilenebilir enerji projelerine çok baktık ama oraya giriş yapmadık. Bunun dışında tarımda ve üretimde daha fazla rol almaktayız. Özellikle Ege bölgesinde, yaklaşık 3 bin dönüm civarında bir alanımız var, buralarda çekirdekli meyve üretimi yapmaktayız. İhracatta var ama az var, artırma hedefindeyiz.“
KAYNAK/FINANSGUNDEM.COM