Yeni İş Kolu, Sperm Bankası

EKONOMİ

Tüp bebeğin ardından, kısırlık sorununa karşı önemli bir çözüm olan sperm bankaları, küresel anlamda yıllık 5 milyar doların üzerinde bir ekonomi yarattı.


Kalite standartlarına uyan sperm bankası donörü her bir bağışta 500 dolar kazanırken, sektör 2013’te 7 milyar dolara ulaşacak. Küresel sperm bankacılığının yüzde 65’ini yöneten ABD’de yaklaşık 700 sperm bankası bulunuyor. Kalite standartlarına uyan sperm bankası donöründen her bir bağışta 500 dolar kazanırken, yıllık 60 bin dolarlık gelir elde edebiliyor. Sperm bankası yoluyla her yıl 100 bin çocuk dünyaya geliyor.

Kısırlığa bir çözüm olarak geliştirilmesine rağmen, bugün özellikle ABD gibi eşcinsel evliliklere izin verilen ülkelerde gay ya da lezbiyen ilişki yaşayanlar ve yalnız hayat süren kadınlar tarafından yoğun bir biçimde tercih edilen sperm bankaları, ABD dışındaki ülkelere sperm ihracatı da gerçekleştiriyor.

Ayrıca kanser hastalarının da, kemoterapi tedavisinden sonra kısır kalmaktan korktukları için spermlerini dondurarak kasalarda tuttuğu belirtiliyor. Oldukça titiz bir biçimde seçilen donörlerin, spermlerinin de kalitesi test ediliyor.
Türkiye’de her 100 çiftten yaklaşık 15’inde kısırlık sorunu bulunduğu bilinirken, bu sorunla mücadele edenlerin yüzde 20’sinin sperm bankasını denemek istediği belirtiliyor. Bu nedenle sperm bankasına olan ihtiyaç Türkiye’de de ciddi oranda artıyor. Fakat sperm bağışı Türkiye’de yasak olduğu için bu alternatif tedavileri uygulayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İngiltere, Belçika ve Yunanistan gibi ülkeler yakın olmaları sebebiyle tercih ediliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.