Üç aylık en yüksek reel getiri Amerikan Doları’nda gerçekleşti

EKONOMİ

Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Ocak 2014

Üç aylık en yüksek reel getiri Amerikan Doları’nda gerçekleşti
Finansal Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları, Ocak 2014

Finansal yatırım araçları, mevduat faizi (brüt), borsa endeksi (BIST 100), altın (külçe), Amerikan Doları ve Euro’nun aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık ve ortalama yıllık nominal ve reel getirisi hesaplanarak aylık olarak yayımlanmaktadır.

Ocak 2014 haber bülteni ile finansal yatırım araçlarına Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) de dahil edilmiştir. Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne ilişkin nominal ve reel getiri oranları, haber bülteninde bulunan diğer yatırım araçları gibi aylık, üç aylık, altı aylık, yıllık ve ortalama yıllık dönemlere göre, 2005 yılından itibaren yayımlanmıştır.

Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne ait reel getiri oranları, Borsa İstanbul tarafından yayımlanmakta olan Borçlanma Araçları Piyasası Portföy Performans Endeksleri kapsamındaki Piyasa Değeri Ağırlıklı (PDA) Genel Endeksi kullanılarak hesaplanmıştır. Bu endeks, Borçlanma Araçları Piyasası’nda işlem gören Türk Lirası cinsinden iskontolu menkul kıymetlerin getirilerini yansıtmaktadır. Her bir Devlet İç Borçlanma Senedi, piyasa değeri oranınca ağırlık alarak endeks hesaplamalarına dahil olmaktadır.

Aylık en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti

En yüksek aylık reel getiri, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %6,03, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,42 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %4,31 ve Euro %3,68 oranında reel getiri sağladı. Buna karşılık, Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi %10, mevduat faizi %2,82 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %2,79 oranında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde ise Amerikan Doları %5,68 ve Euro %5,04 oranında reel getiri sağlarken, BIST 100 Endeksi %8,82, mevduat faizi %1,54 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri %1,51 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Finansal Yatırım Araçlarının Aylık Reel Getirileri (%), Ocak 2014

Üç aylık en yüksek reel getiri Amerikan Doları’nda gerçekleşti

Amerikan Doları üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %6,36, TÜFE ile indirgendiğinde ise %9,12 oranlarıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %18,60, TÜFE ile indirgendiğinde ise %16,49 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Altı aylık en yüksek reel getiri Euro’da gerçekleşti

Altı aylık değerlendirmeye göre Euro; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %12,23, TÜFE ile indirgendiğinde ise %14,17 oranında yatırımcısına en yüksek kazancı sağladı. Aynı dönemde BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %17, TÜFE ile indirgendiğinde ise %15,56 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yıllık değerlendirmede en yüksek reel getiri Euro’da gerçekleşti

Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde; Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %16,72, TÜFE ile indirgendiğinde ise %19,94 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %27,64, TÜFE ile indirgendiğinde ise %25,64 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 7 Mart 2014’tür.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.