TÜRKİYE'DEN REKOR BÜYÜME

EKONOMİ

Türkiye 2013’ün ikinci çeyreğinde, iç tüketim ve stok değişimindeki artışın desteğiyle yüzde 4.4 büyüyerek, beklentilerin üzerine çıktı.

TÜRKİYE'DEN REKOR BÜYÜME
Türkiye 2013’ün ikinci çeyreğinde, iç tüketim ve stok değişimindeki artışın desteğiyle yüzde 4.4 büyüyerek, beklentilerin üzerine çıktı.

Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.4 büyüdü. Ekonomi yılın ilk yarısında ise yüzde 3.7 büyüme kaydetti. İkinci çeyrekte beklentilerin üstünde büyüme kaydeden Türk ekonomisi, 15 çeyrektir kesintisiz büyümesine devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2013 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı.

2013’ün ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre GSYH sabit fiyatlarla 30 milyar 145 milyon lira düzeyinde gerçekleşti. Nisan-Haziran döneminde GSYH cari fiyatlarla yüzde 10.2’lik artışla 385 milyar 113 milyon lira oldu. GSYH, takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla yüzde 4.1’lik artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri de yüzde 2.1 oldu.

İlk yarı büyümesi 3.7 oldu

GSYH, yılın ilk yarısında da sabit fiyatlarla yüzde 3.7 büyüme kaydederek 58 milyar 134 milyon lira oldu. İmalat sanayi, 2013 yılı ikinci üç aylık çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 5.7’lik artışla 61 milyar 414 milyon, sabit fiyatlarla yüzde 3.4’lük artışla 7 milyar 733 milyon lira olarak gerçekleşti.

Mali aracı kuruluşlar, 2013 yılı ikinci üç aylık çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 24.7’lik artışla 13 milyar 657 milyon, sabit fiyatlarla yüzde 8.5’lik artışla 3 milyar 463 milyon lira oldu.

Kişi başı gelir 10.497 dolar

GSYH değeri, 2012 yılında cari fiyatlarla yüzde 9.1’lik artışla 1 trilyon 415 milyar 786 milyon, sabit fiyatlarla yüzde 2.2’lik artışla 117 milyar 675 milyon lira olarak gerçekleşti. Kişi başına GSYH değeri 2012’de cari fiyatlarla 18 bin 914 lira, ABD doları cinsinden 10 bin 497 dolar olarak hesaplandı.

1. çeyrekte revizyon

TÜİK 2012 ve 2013 yılına ilişkin daha önce açıklanan büyüme verilerinde de revizyona gitti. Ancak bu revizyon yılın tamamı için açıklanan yüzde 2.2’lik rakamda değişikliğe neden olmadı. Daha önce yüzde 3 olarak açıklanan 2013’ün ilk çeyrek büyüme rakamı yüzde 2.9 olarak revize edildi.

Hane halkı tüketim harcamaları

Hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının değeri 2013 yılı ikinci üç aylık çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 12’lik artışla 275 milyar 347 milyon lira, sabit fiyatlarla yüzde 5.3’lük artışla 19 milyar 769 milyon lira oldu.

Devletin nihai tüketim harcaması değeri ikinci çeyrekte cari fiyatlarla yüzde 11.8’lik artışla 56 milyar 720 milyon, sabit fiyatlarla yüzde 7.4 artışla 3 milyar 183 milyon lira olarak hesaplandı.

Mal ve hizmet ihracatı değeri 2013 yılı ikinci üç aylık çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 5.3’lük artışla 99 milyar 670 milyon, sabit fiyatlarla yüzde 1.2 artışla 8 milyar 240 milyon lira olarak gerçekleşti.

En fazla otel ve lokantalar büyüdü

Nisan-haziran döneminde sabit fiyatlarla en fazla büyüyen sektör, yüzde 14.9 ile otel ve lokantalar olurken, bu sektörü yüzde 9.4 ile dolaylı ölçülen mali aracılık hizmetleri, yüzde 8.8’le balıkçılık izledi.

‘Büyümede Avrupa şampiyonu olduk’

Yılın ikinci çeyreğindeki yüzde 4.4’lük büyüme rakamı memnuniyetle karşılandı. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Bu büyümeyle Avrupa şampiyonu olduk” dedi.

Türkiye ekonomisinin, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4.4 büyüme göstermesi, ekonomi yönetimindeki bakanlar tarafından Orta Vadeli Program’da yüzde 4 olan yıllık büyüme hedefine yakın bir büyümenin gerçekleşeceğinin bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Büyümede Avrupa şampiyonu olduk. Bu yıl büyüme yüzde 4’ün çok az altında olacak gibi görünüyor; yüzde 3.5’in altında kalmayacak gibi görünüyor” derken, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Dört dörtlük bir rakam.

Yıl sonu büyümesi gelişmelere bağlı olarak yüzde 4’ün üzerine çıkabilir” diye konuştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, “Türkiye hedeflediği büyüme rakamlarına ulaşacak” diye konuştu.

Ali Babacan Başbakan Yardımcısı: AB’nin pozitif etkisi sürecek

“GSYH, sanayi üretimi ve istihdamda sağlanan büyüme oranları, ekonominin dayanıklılık, esneklik ve dinamizmi ortaya koyuyor. 2012’deki altın ihracatının yüksek baz etkisi ve 2013’ün ilk yarısındaki altın ithalatındaki artış sebebiyle, ilk yarıda beklentilerin üzerinde bir büyüme gerçekleşti.

İkinci yarıda AB’deki görece toparlanmanın etkisiyle altın hariç ihracatın büyümeye pozitif katkısının artması bekleniyor. İlk yarıda iç talep yüzde 5.4’le güçlü bir artış gösterirken, dış talebin zayıf seyri büyümeyi sınırlandırmıştır.”

Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanı: Türk ekonomisi dünyadan ayrıştı

“Bu yıl büyüme yüzde 4’ün çok az altında olacak gibi görünüyor; yüzde 3.5’in altında kalmayacak gibi görünüyor. Dış konjonktürdeki gelişmeler 3. çeyrekten itibaren büyümemizi etkileyebilir.

Yüzde 4.4’lük büyüme, Türkiye’yi dünya ekonomisinden ayrıştırdı. Olimpiyat seçiminde Türkiye’ye ciddi bir haksızlık yapılsa da başka alanlarda başarılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye Avrupa’nın en hızlı büyüyen ülkesi. Bu rakamlarla Avrupa şampiyonu ve OECD’de en hızlı büyüyen ülke olduk.”

Mehmet Şimşek Maliye Bakanı :Yılın ikinci çeyreğinde ekonomi ivme kazandı

“Yılın ikinci çeyreğine baktığımızda ekonominin ivme kazandığını ve iç talebin büyümeye katkısının artmaya devam ettiğini görmekteyiz. Ancak gerek küresel ekonomideki büyümenin zayıf seyretmesi, gerek finansal piyasalarda risk algısının yükselmesi, gerekse artan jeopolitik gerginliklerin etkisiyle büyümenin bu yıl OVP’de hedeflenen yüzde 4’ün altında kalması muhtemeldir.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyüme tahminleri aşağı yönlü revize edildi. Küresel ve bölgesel tüm bu olumsuzluklara rağmen yakaladığımız büyüme trendi yadsınamayacak derecede önemli bir başarıdır.”

Taner Yıldız Enerji Bakanı: Hedeflediğimiz rakama ulaşırız

“Çevremizdeki her türlü istikrarsızlığa rağmen siyasi istikrarın sürdürülebilir olduğuna inanan yapıyı teyit ediyor. Avrasya coğrafyasının geçen yılki büyüme rakamları yüzde -0.5 olmuştu.

Türkiye 2012’de enerji sektöründe kurulu güç olarak yüzde 8.1, elektrik tüketiminde ise yüzde 5.2 civarında büyüdü. Türkiye hedeflediği büyüme rakamlarına ulaşacak. Biz büyümemize devam edeceğiz, yatırımlarımıza devam edeceğiz, uluslararası sermayenin de mutlaka buna inandığını görüyorum.”

Nihat Ergün Sanayi Bakanı: % 4’ün üzeri sürpriz olmasın


“Dört dörtlük bir rakam. Yıl sonu büyümesi yüzde 4’ün üzerine çıkabilir. Ekonomi 2013’te yüzde 6 büyümez, yüzde 2 de büyümez ama yüzde 4’ün biraz üstüne de çıkabilir. 4’ün biraz altında veya biraz üstündeki tablo sürpriz olmaz. Bakanlık olarak tahminimiz yüzde 3.9’du.

Beklentimizin üstünde bir rakam çıktı. Önümüzdeki döneme ilişkin çok iyi bir işaret oldu. OVP’deki büyüme hedeflerini yakalayabilecek bir sürecin içindeyiz. Yani; panik yok. Türkiye OVP’deki büyüme hedeflerine yakın bir noktada.”

Milliyet
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.