TRÜF MANTARINDAN 20 ÇEŞİT ÜRÜN ÜRETİLİYOR

EKONOMİ

KIRKLARELİ'NDE EĞİTİMLİ KÖPEKLERLE TOPLANAN TRÜF MANTARINDAN 20 ÇEŞİT ÜRÜN ÜRETİLİYOR!

TRÜF MANTARINDAN 20 ÇEŞİT ÜRÜN ÜRETİLİYOR


KIRKLARELİ'NDE EĞİTİMLİ KÖPEKLERLE TOPLANAN TRÜF MANTARINDAN 20 ÇEŞİT ÜRÜN ÜRETİLİYOR!

Kırklareli'nin Vize ilçesindeki bir işletme, eğitimli köpeklerle ormandan toplanan trüf mantarını işleyerek 20 farklı ürün üretiyor. Bu ürünler arasında trüf sosu, trüf yağı, trüf tuzu, konserve gibi çeşitler yer alıyor. 

Yıllık 3-5 Ton Üretim: Tesisin işletme müdürü Selçuk Argun, yaklaşık 5 yıldır trüf mantarı işlediklerini ve yılda 3-5 ton arasında üretim yaptıklarını belirtti. Ürünler şu an yurt içinde satılıyor, ancak gelecek hedef Avrupa’ya ihracat yapmak.


Mantar Avcılarının Zorlu Görevi: 63 yaşındaki "mantar avcısı" Ekrem Kalemli, özel eğitimli köpekleriyle günde en az 10 kilometre yürüyerek mantar aradığını ve bazen hiç mantar bulamadan döndüğünü, bazen de 7 kilograma kadar mantar bulduğunu ifade etti.


Trüf Mantarı Değeri: Kalemli, trüf mantarının kalitesine göre 40 ila 70 avro arasında satıldığını belirtti ve köpekler olmadan bu işin imkânsız olduğunu vurguladı.


Trüf mantarı, nadir bulunması ve lezzetiyle lüks restoranların gözdesi olurken, yerli üretimle Türkiye’nin ithalata bağımlılığını azaltarak iç ve dış pazarda başarıyla yer alıyor! 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.