TPAO, BP ve Brezilyalı Petrobras'tan sonra Amerikalı Chevron'la da ortak petrol aramak için ön anlaşma imzaladı.

EKONOMİ

TPAO, BP ve Brezilyalı Petrobras'tan sonra Amerikalı Chevron'la da ortak petrol aramak için ön anlaşma imzaladı.

Karadeniz'de petrol arayan arayana
TPAO, Karadeniz'de dev bir ortaklığa daha imza attı

TPAO, BP ve Brezilyalı Petrobras'tan sonra Amerikalı Chevron'la da ortak petrol aramak için ön anlaşma imzaladı.

Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulan anlaşmaya onay çıkarsa Chevron, Karadeniz'de arama yapan üçüncü dev şirket olacak. Zaman'ın haberine göre, Amerikalı Exxon Mobil de Karadeniz'de Petrobras'ın ortağı olarak yer almıştı. Yüzde 100 TPAO ruhsat alanı olan Yassıhöyük 1'de gerçekleştirilecek ortak arama çalışmalarında bir kuyu için yaklaşık 250 milyon dolar harcama yapılacağı tahmin ediliyor.

TPAO, ilk olarak Brezilyalı Petrobras'la Sinop açıklarında arama için ortaklık yapmış ve çalışmalara başlamıştı. Kısa bir süre önce tamamlanan çalışmalarda açılan kuyudan olumlu sonuç çıkmamıştı. TPAO, ikinci kuyuyu ise tamamen kendine ait ruhsat sahası olan Yassıhöyük 1'de (Zonguldak) tek başına başlatmıştı. Denizin 2.300 metre derinliğinde başlatılan çalışmalarda tabandan 500 metre derine inilirken hedef, 4.500-5.000 bin metre derinliğe inmek. Bilindiği gibi Türkiye, Cumhuriyet'in 100. kuruluş yıldönümünde (2023) petrol ve gaz ihtiyacının tamamını kendi kaynaklarından karşılamayı hedefliyor. Bu sebeple Karadeniz'deki aramalara çok önem veriliyor.

TPAO-Chevron ilk olarak 2009'da bir araya gelmiş, ancak görüşmeler sonrası anlaşmaya varılamamıştı. İki şirket, yeni imzalanan ön anlaşma ile Karadeniz'de işbirliğine gitti. Enerji Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre Amerikalı şirket, TPAO'nun bölgede başlattığı ikinci kuyunun tüm sondaj masraflarını üstlenmeyi taahhüt etti. Bu başvuru uygun bulununca ön imzalar atıldı. Yeni ortaklık iki kuyu açacak. Rakam böylece 500 milyon dolara çıkacak. Petrol çıkmazsa yapılan sondaj masraflarını Chevron üstlenecek. Petrol bulunması halinde önce yapılan harcamalar karşılanacak. Sonrasında ise elde edilen gelir TPAO ve Chevron arasında yüzde 50-50 paylaşılacak. Chevron sondaj masrafları dışında ruhsat sahası için de TPAO'ya 50 milyon dolar ödeyecek. Bakanlık kaynakları, Karadeniz'deki ikinci kuyudan çok ümitli olduklarını, Chevron'un da ısrarcı olmasının bu ümitleri kuvvetlendirdiği bilgisini verdiler.

Chevron, 263 milyar dolar ciro ve günlük 2,7 milyon varil petrol üretimiyle ABD'de 500 büyük şirket sıralamasında 3. sırada bulunuyor. 2009 yılında şirketin net satış geliri ise 258 milyar 68 milyon dolar. Chevron'un tek başına yıllık cirosu 500 büyük Türk şirketinin toplam cirosuna denk geliyor.
 
htekonomi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.