S&P Türkiye'nin notunu yükseltti. PİYASALAR COŞTU

EKONOMİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Türkiye'nin notunu iki kademe birden artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı. S&P, Türkiye'nin notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti. Görünüm ise pozitif olarak belirlendi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standart&Poor's, Türkiye'nin notunu 2 kademe arttırdı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Türkiye'nin notunu iki kademe birden artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı. S&P, Türkiye'nin notunu BB+'dan BBB-'ye yükseltti. Görünüm ise pozitif olarak belirlendi.

S&P, böylece Türkiye’nin notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmış oldu. Kuruluştan yapılan açıklamada, ülkenin döviz cinsinden kredi notunu ise hala "BB" düzeyinde bıraktığı belirtildi.

PİYASALAR COŞTU

Standard and Poors’un Türkiye’nin notunu artırım kararının ardından İMKB’de dikkat çekici hareketler yaşanıyor.

S&P’nin Türkiye’nin notunu ’BB /B’den ’BBB-/A-3’e yükseltmesinin ardından İMKB 100 Endeksi 10 dakikada 3 bin puanın üzerinde artarak 62 bin puana yaklaştı.

İMKB 100 Endeksi bu seviyeleri en son geçtiğimiz Ağustos ayında görmüştü.

Endeks yaklaşık 10 dakikalık hızlı çıkış süreci sonunda, bir önceki seansa göre 3.585,34 puan ve yüzde 6,17 oranında artarak 61.721,84 puana kadar yükseldi.


İŞ DÜNYASI KARARDAN MEMNUN

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray: "İsabetli bir karar. Benim şahsi görüşüm daha da çok artırılabilirdi"

Akgiray, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P), Türkiye’nin "BB " olan yerel para cinsinden kredi notunu "BBB-"ye yükseltmesiyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, S & P’un bu kararını olumlu değerlendirdiklerini, sermaye piyasaları ve finans piyasaları açısından olumlu bir haber olduğunu söyledi.

Akgiray, "İsabetli bir karar. Benim şahsi görüşüm daha da çok artırılabilirdi. Benim için sürpriz olmadı. Gecikmiş ama yerinde bir hareket. İleri yöne doğru daha da iyi olabileceğini düşünüyorum" dedi.

Türkiye’nin ayrışacağını düşündüklerini, bunun da o yönde bir hareket olduğunu ifade eden Akgiray, "Not artışı demek, TL cinsinden Türkiye yatırım yapılabilir ülke grubuna girdi. Bu şekilde girecek olan para yatırım parasıdır. Cari açığı geçici olarak değil kalıcı olarak azaltıcı bir etkisi olacaktır" diye konuştu.

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan: Türkiye bunu çoktan hak etti

Özilhan, not artırımına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararı çok iyi bulmakla birlikte, geç alınmış bir karar olarak yorumladığını belirtti. Kararın Türkiye’nin önünü açacağını, yeni yabancı sermayenin gelmesini hızlandıracağını dile getiren Özilhan, "Diğer problemli ülkeleri gözönüne aldığınızda, Türkiye bunu çoktan hak ediyordu. Türkiye, bu kararla yatırım yapılabilir bir ülke sınıfına geçecektir" diye konuştu.

Dünyada çok likit olduğuna işaret eden Özilhan, "Bu likit, bu para yatırım yapacak yer arıyor. Getirisi yüksek yer arıyor. Türkiye, yatırım yapılabilir ülke konumuna geldiği zaman, muhakkak yabancıların bu yöndeki ilgisini daha fazla çekecektir" dedi.

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu: Türkiye daha ucuz kredi kullanabilecek

S&P’nin not artırımı kararının Türkiye ve iş dünyası açısından çok olumlu olduğunu vurgulayan Zorlu, Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli..." dedi.

Türkiye’nin notunun yükselmesi sayesinde daha ucuz kredi kullanabilecek duruma geleceğini Zorlu, Avrupa ülkelerinin içinde bulunduğu duruma dikkati çekti.

Zorlu, "Avrupa ülkeleri bu kadar zor bir durumdan geçerken, bizim notumuzun yükselmesi Türkiye için çok daha önemli. Önceden Avrupa’da hafif bir şeyler olduğunda bizde yer yerinden oynuyordu. Şimdi ise Avrupa bu haldeyken, Türkiye’nin notunun yükselmesi gerçekten ülke için çok olumlu" yorumunu yaptı.

Not artırımıyla yabancı sermaye gelişinin de hızlanacağının altını çizen Zorlu, "Para nereye gider? istikrarın olduğu yere gider. İstikrarın olduğu bir yerde tabii ki ekonomi iyi, gidişat iyi olacaktır. Yabancı sermayenin gelmesi, yatırımcıların gelmesi bu istikrara olumlu katkı sunacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi: Türkiye'nin başarı hikayesi tescillendi

Ekşi, Standard and Poor’s’un Türkiye’nin yerel para cinsinden kredi notunu "BB "dan "BBB-"ye yükseltmesine ilişkin olarak, "Biz TİM olarak, Türkiye’nin sorunlar yaşayan Avrupa’dan ayrıştığını ve kendi başarı hikayesini yazdığını ifade ediyorduk. S&P’un not artımı Türkiye’nin bu başarı hikayesinin tescillendiğini göstermektedir" dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner: Elde edilen başarıların uzun süre geciken bir tasdiki

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Başkanı Boyner, "Bu tasdik aynı zamanda, doğru politikalar ve adımlar sürdürüldüğü takdirde ülkemizin 10 yıl içinde gelebileceği yere de işaret etmektedir" dedi.

Türkiye ekonomisi açısından ulaşılan bu tarihi noktanın, Türkiye ekonomisinin gücünü, küresel geçerliliği olan bir ifadeyle ortaya koyduğuna işaret eden Boyner, şunları kaydetti: "Önemli bir bölümü hükümetimize ve ekonomi yönetimine atfedilmesi gereken bu başarının diğer temel aktörleri ise, ülkemiz ekonomisinin itici gücü yatırımcılarımız, girişimcilerimiz ve her krizden sonra gücünü ve inancını kaybetmeden geleceğe yönelen fertlerimizdir. TÜSİAD olarak inanıyoruz ki, ekonomimize olan güvenin korunması, yapısal reform çabalarının devam ettirilmesi, makroekonomik ve finansal istikrarın daha da güçlendirilerek sürdürülmesi, bugün ulaştığımız noktayı ülkemiz ekonomisi için büyük bir sıçrama basamağına dönüştürebilir." (Milliyet)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.