"Siyez Buğdayı" ekiminde çok büyük başarı elde edildi

EKONOMİ

7000 yıllık Ata tohumu "Siyez Buğdayı" ekiminde çok büyük başarı elde edildi...

"Siyez Buğdayı" ekiminde çok büyük başarı elde edildi

7000 yıllık Ata tohumu "Siyez Buğdayı" ekiminde çok büyük başarı elde edildi...

Tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması gerçekleşirse Türkiye'nin buğday sorunu çözüldüğü gibi bir o kadar da ihracat yapılabilir diyor uzmanlar.


ATA BUĞDAYI " SİYEZ "

7 bin yıllık tohumlar boy göstermeye başladı! Çiftçiler çok umutlu: Buğday sorunu kalmayacak

Kayseri'nin Kültepe ilçesinde arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun üretimi Diyarbakır'da da başladı.


Çiftçilerin büyük verim elde ettiği Siyez buğdayının, Türkiye'nin buğday sorunu kapatacağını ve ihraç da edilebileceğini söylendi.


Kayseri Kültepe kazıları sırasında bulunan küplerden birinin içinden buğday tanesi çıktı. 


Muğla'nın Marmaris ilçesinde kiraladığı arazide arkeolojik kazılarda çıkarılan küpte bulunan 7 bin yıllık Siyez buğdayı tohumunun birkaç tanesinden üretim yapmaya başladı.


Büyük verim elde edilen hakiki Anadolu buğdayı 'Siyez' Diyarbakırlı çiftçilerinde ilgi odağı oldu. 


Diyarbakır'ın Sur ilçesi Mermer Mahallesinde ekimini yaparak bölgede ilki başlatan Özkan Yıldırım, diğer buğdaylara göre maliyeti ve bakımı daha az olduğunu ve elde edilen başaklarda 3 kata kadar daha fazla verim verdiğini kaydetti.


"MALİYETİ AZ, VERİMİ ÇOK YÜKSEK"

Diğer buğdaya göre verimin çok yüksek olduğunu belirten Yıldırım, "Kazı çalışmasında bir küp bulunmuş 7 bin yıllık, içerisinde buğdayda çıkmış, orada bir mühendis ekmiş, ekince de boy ve başak olarak farklı olduğunu görmüş.

Her bölgeye bir avuç verdi, bizde 100 kilogram burada 250 dönüme ektik, 150 dekar daha ayrı bölgelerde ektik.


Yağışa göre nasıl çıkacaklarını görmek için ayrı ayrı yerlere ektik.


7 bin yıllık ata tohumu buğday, diğerlerine göre farklı, her başakta 250 ile 160 arası dane tutuyor, dekara bin 200 kilogram kuru olarak bekliyoruz, diğer buğdaylar ise yağışlar güzel olursa 450 kilogram geliyor. 


Bir diğer farkı ise biz diğer buğdaylarda dekarına 30 kilogram ekerken bunu ise dekarına 18 kilogram ektik.


Biz bunda taban gübresi 22 kilogram, 15 kilogramda bahar gübresi verince toplamda 37 kilogram gübre kullanmış olduk, diğerlerinde ise 30 kilogram taban 30 ise bahar verilerek 60 kilogram gübre veriliyor.
Ayrıca bu ata tohumunda ziraai ilaç kullanılmasına gerek yok, yabani otları boğuyor ve ilaca da gerek kalmıyor" şeklinde konuştu.


SAMANDA DA FARK EDİYOR...

Açıklamasının devamında sapları kalın olduğu için diğer buğdaylara göre saman farkının da olduğunu ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:


"Diğer buğdaylar dekara 350 kilogram saman verirken bu ata tohumunda ise 1,5 ton saman veriyor ve buda ülke ekonomisine destek sağlıyor.


Allah'ın izniyle Türkiye'nin her yerine yayılır genleriyle oynanmamış ata tohumu, buğdayda bununla birlikte yakında ihraç ülkesi olacağız. Maliyeti diğer buğdaylara göre çok az, verimi çok yüksek. 
Artık Türkiye'nin her yerine bunun yayılmasını istiyoruz..." dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.