Kırmızı et fiyatları düşmeye başladı!

EKONOMİ

Son haftalarda üst üste gelen zamların ardından kırmızı et fiyatlarında düşüş yaşanıyor.

Kırmızı et fiyatları düşmeye başladı! Son haftalarda üst üste gelen zamların ardından kırmızı et fiyatlarında düşüş yaşanıyor.


Son haftalarda üst üste gelen zamların ardından kırmızı et fiyatlarında düşüş yaşanıyor. Kasaplar Odası ise Et ve Süt Kurumunun hamleleriyle kırmızı et fiyatlarında daha fazla düşüş gerçekleşmesinin beklendiğini belirtiyor.
İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekci, son dönemde kırmızı et fiyatlarında görülen dalgalanmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bir süredir artış eğiliminde olan kırmızı et fiyatlarının geçen haftadan itibaren gerilemeye başladığına işaret eden Tüfekci, “Geçen hafta karkas et kesim fiyatlarında kilogramda 15 lira düşüş oldu, bu hafta da düşüş devam etti ve 20 lira daha geriledi. Türkiye genelinde görülen kesim fiyatlarındaki düşüş bölgelere göre değişiyor. Şu an ülkede karkas kesim fiyatları kilogram başına ortalama 360 liraya geriledi.” ifadelerini kullandı.

Daha fazla düşüş bekleniyor Tüfekci, ESK’nin uyguladığı tedbirlerin kırmızı et fiyatlarının aşağı yönlü değişmesine etki ettiğinin altını çizerek, “ESK’nin yurt dışından getirdiği hayvanların kesilmesiyle kırmızı et fiyatları gerilemeye başladı. ESK büyük market gruplarına et tedarik ediyor, bu sayede büyük bir kesime bu etler belirlenen fiyattan sunulmuş oluyor. Kırmızı et fiyatlarında geçen hafta düşüş başladı. Düşüşün devam edeceğini düşünüyorum. Kasap meslektaşlarım da kırmızı et satış fiyatlarında indirim yaptılar, yani indirim vatandaşa da yansıdı.” dedi.

Kurban bayramı öncesi tedarik hamlesi
Tüfekci, Kurban Bayramı’ndan önce ilk defa fiyatların düştüğünün gözlemlendiğini de aktararak, bunun vatandaşa olumlu yansıyacağını vurguladı.

Öte yandan, kırmızı et fiyatlarında çok fazla bir gerileme beklemediklerini, gevşeyen fiyatlarda bir dengelenme olacağını söyleyen Tüfekci, kırmızı et fiyatlarının piyasa değerinin altına düşmesi durumunda küçük işletmelerin sıkıntı yaşayacağını belirtti.

TÜSEDAD’ın et fiyatlarını düşürmek için önerileri
Sencer Solakoğlu başkanlığındaki TÜSEDAD ise geçtiğimiz günlerde et fiyatlarını düşürmenin yollarıyla ilgili paylaşımda bulunmuştu.

TÜSEDAD’ın konuyla ilgili çözüm önerileri ise şöyle sıralanmıştı:

“İktisadi olarak hem arzın düştüğü hem talebin düştüğü bir dönemde fiyatı artıran tek unsur, arzın düşüş hızının daha keskin olmasıdır.

İthalat ile ülkemiz çiftçisini ikame etmek çok yönlü bir hatadır. Sıkıştığımız yerde yabancı üreticiyi destekleyerek arzı artıramayacağımız ortadadır.

Kısa vadede kontrollü ithalat harici bir çıkış yolu yoktur. Kasaplık ve karkas ithalatı serbest piyasaya açılması mahsurludur. Bu üreticiyi çok zor duruma sokacak ve üreticinin sayısının hızla azalmasına sebep verecektir. Kontrollü ithalat ile kamunun ihtiyacının karşılanması kısa vadede tek çözüm olarak görmekteyiz.

Orta ve uzun vadede yapılması gereken, süt hayvancılığının kontrollü üretim planlamasının yapılıp, verimliliği artırıcı faaliyetlerde bulunmak suretiyle üretimi planlı bir şekilde artırıp fazlalık oluşacağı durumda süt tozunu dünya piyasalarında aktif pazarlamamızdır. Bu durumda hem ihracatçı konumda oluruz hem et ihtiyacımızı iç piyasadan karşılayabilecek bir konuma geliriz.

Büyükbaş besiciliğinde, süreç anaç hayvanın gebeliği ile başlamaktadır ki bu süre 9 ay 10 gündür. Ülkemizde buzağı ölüm oranı %10-15 civarında iken bu rakam dünyada %5 civarındadır. Sadece bu aşamada yapılacak iyileştirmeler ile ülkemizin kırmızı et açığının kapatılması mümkündür.

Ülkemizdeki et üretim maliyetinin yüksek olmasının bir diğer sebebi ise ülkemizdeki meraların besleyici değerinin düşük olması ve hastalık yayılım riski nedeniyle meralardan yeterince yararlanamıyor olmamızdır. Oysa; mera ıslahı ile besi hayvanlarının meralardan yüksek miktarda yararlanmasının sağlanması ile üretim maliyetleri önemli ölçüde düşürülebilecektir.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.