İlaç sektörü temsilcileri doymadı

EKONOMİ

İlaç endüstrisini SGK'nın 1.5 milyar liralık geri adımı kesmedi. "İlaca ulaşım zorlaşacak" tehdidinde bulunan sektör temsilcileri 5 milyar lira daha istiyor...

Sağlıkta ıskonto tartışmaları kaldığı yerden devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) geçtiğimiz günlerde 1.5 milyar liralık geri adımıyla tatmin olmayan ilaç endüstrisi yeni bir açıklama yaparak "İstediğimizi alamadık" mesajı verdi.

Önümüzdeki dönemde ilaca ulaşımın daha da zorlaşacağı tehdidini yineleyen sektör, kur farkı ve yeni fiyat artırımları ile devletten en az 5 milyar lira daha talep ediyor.

TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMUYOR
Iskonto tartışmaları kasım ayında patladı. 2011 yılında ayakta tüketilen ilaçlara 14.8 milyar TL ayrılmıştı. Ancak ilk 9 ayda ilaç harcaması 16 milyarın üstüne çıkınca bu farkın, ilaçta ıskontayla kamuya geri ödemesi öngörüldü.

Fakat ilaç endüstrisi "Kâr edemiyoruz" gerekçesiyle alınan kararı uygulamadı. Karşılıklı restleşme bir ayı aşınca ve hastaların ilaca ula- ş a - madığı tespit edilince SGK ıskonto kararından önemli ölçüde vazgeçti.

Bu kapsamda 125 ilacın ıskontosunda eskiye dönülmesine karar verilirken, 100 ilaçla ilgili de yeni fiyat için Sağlık Bakanlığı'na bildirimde bulunuldu. Ancak SGK'nın bu geri adımı da ilaç endüstrisini sakinleştirmeye yetmedi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) ve Türkiye İlaç Sanayi Derneği (TİSD) ortak açıklama yaparak, kur farkından yeni ücret taleplerine kadar uzun bir listeyi yeniden SGK'nın önüne koydu. Bu isteklerin maliyeti 5 milyar TL'yi buluyor.

Derneklerin ortak yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi: "Kur farkından doğan soruna bir çözüm getirilmemiştir. İlaçların fiyatlandırılmasında uygulanan euro değeri Nisan 2009'dan bu yana 1.9595 lira seviyesinde sabitlenmiştir. Sabit ve güncel euro değerleri arasındaki fark nedeniyle endüstrimiz 2.5 milyar liralık kur farkını bugüne değin kamuya aktarmıştır."

İLACA ULAŞMAK ZORLAŞACAK

Son fiyat düşüşleriyle sektöre 2 milyar liralık yük bindiği ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi: "Sektörümüze 2 milyar lirayı aşan yeni bir maliyet daha yüklenmiştir.

Yaşanmakta olan sorunlara rasyonel ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmadığı takdirde, endüstrimizin ve eczacılarımızın karşılaştıkları sıkıntıların ve hastalarımızın ilaca erişimindeki problemlerin devam edeceğinden endişe duyuyoruz."

Haber Kaynağı : Haber7.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.