Girişimcilik, 2012

EKONOMİ

Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre Türkiye genelinde işveren olarak çalışan kadınların oranı bir önceki yıla göre 0,5 puan artış ile %7,5, erkeklerin oranı ise 0,5 puan azalış göstererek %92,5 oldu.

Girişimcilik, 2012
Toplam istihdam içinde 2012 yılında işveren olarak çalışanların payı %5 oldu
Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçlarına göre Türkiye genelinde işveren olarak çalışan kadınların oranı bir önceki yıla göre 0,5 puan artış ile %7,5, erkeklerin oranı ise 0,5 puan azalış göstererek %92,5 oldu.

Yaş gruplarına göre işveren olarak çalışanların sektörel dağılımı incelendiğinde, tarım sektöründe en yüksek pay %19,9 ile 65 ve daha fazla yaş grubunda, tarım dışı sektörlerde ise %18,7 ile 35-39 yaş grubunda gerçekleşti.

Eğitim durumuna göre, tarım sektöründe işveren olarak çalışanların %60,2’sini ilkokul, %11,7’sini ilköğretim, ortaokul ve dengi meslek okul mezunları oluştururken, tarım dışı sektörde ise ilkokul mezunlarının oranı %34,9, ilköğretim, ortaokul ve dengi meslek okul mezunlarının oranı %15,6 olarak gerçekleşti. Ayrıca tarım dışı sektörde istihdam edilenlerin %14,4’ünü genel lise, %22,8’ini ise yüksekokul veya fakülte mezunları oluşturdu. Önceki yıl ile karşılaştırıldığında tarım sektöründe ilkokul mezunlarının payı 0,9 puan, ilköğretim, ortaokul ve dengi meslek okul mezunlarının payı 1 puan artarken, tarım dışı sektörde ilkokul mezunlarının payı 0,7 puan, genel lise mezunlarının payı ise 0,9 puan azaldı.

Cinsiyete Göre İşveren Olarak Çalışanların Dağılımı, 2011-2012


İşveren girişimlerin 2012 yılında doğum oranı %26,4 oldu

İş kayıtlarındaki işveren girişimlerden 2012 yılında doğanların %86,8’i ferdi mülkiyet iken, %8’i limited şirketlerden oluştu. Sektör ayrıntısında en yüksek doğum oranı 2012 yılında %34,2 ile “Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı” sektöründe gerçekleşti.
İşveren girişimlerin 2010 yılında ölüm oranı %18,6 oldu
İş kayıtlarındaki İşveren girişimlerden 2010 yılında ölenlerin %55,6’sı ferdi mülkiyet, %35,1’i limited şirketlerdi. En yüksek ölüm oranı 2010 yılında “Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı” sektöründe %38,5 ile gerçekleşti.

İşveren girişimlerden 2011 yılında yeni doğanların %86,4’ü 2012 yılında hayatta kaldı
İş kayıtlarına göre 2011 yılında yeni doğan ve 2012 yılında hayatta kalan işveren girişimlerin %51,2’si ferdi mülkiyet iken, %40,1’i limited şirketti.

İş kayıtlarında 2012 yılında yeni doğan işveren girişimlerin istihdam yaratma oranı %10,1’di
İşveren girişimlerden 2012 yılında yeni doğanların istihdamının %65,3’ü ferdi mülkiyetlerde, %14,5’i limited şirketlerde yaratıldı.

İş kayıtlarında 2010 yılında ölen işveren girişimlerin istihdam kaybındaki oranı %5,2 oldu
İş kayıtlarında 2010 yılında ölen işveren girişimlerin istihdam kaybının %33,2’si ferdi mülkiyetlerden, %44,1’i limited şirketlerden kaynaklandı.

İş kayıtlarında 2011 yılında yeni doğan ve 2012 yılında hayatta kalan işveren girişimlerin istihdamdaki oranı %78,1 olarak gerçekleşti
İş kayıtlarında 2011 yılında yeni doğan ve 2012 yılında hayatta kalan işveren girişimlerin istihdamının %43,8’i limited şirketler, %36,1’i ferdi mülkiyetler oluşturdu.

İş kayıtlarında 2012 yılında yer alan işveren girişimlerin %37,7’si 2006-2012 yılları arasında kuruldu
İş kayıtlarında 2001-2005 yılları arasında kurulan işveren girişimlerin oranı ise %22,6 oldu.

Faal girişim sayısı 2011 yılında 2 591 082 oldu
Yıılık Sanayi ve Hizmet İstatistiklerine göre “Finans ve sigorta faaliyetleri” ile “Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri” hariç sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren toplam girişim sayısının %97,3’ünü, istihdamın %46,6’sını ve faktör maliyetiyle katma değerin %19,7’sini 1-19 kişi çalışan girişimler oluşturdu.

Büyüklük grubu artarken girişim sayısının düştüğü, çalışan sayısı ve faktör maliyeti ile katma değerin arttığı gözlendi. 250 ve daha fazla kişi çalışan girişimler sayı bakımından %0,1 paya sahip olmasına rağmen, %24’lük istihdam payına ve %46,7’lik faktör maliyetiyle katma değer payına sahipti.

Girişimler 2011 yılında en fazla toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyet gösterdi

Girişimlerin Ekonomik Faaliyetlerin İstatistikî Sınıflaması (NACE Rev.2)’na (“Finans ve sigorta faaliyetleri” ile “Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri” hariç) ve büyüklük gruplarının kendi içindeki paylarına göre; girişimlerin en fazla faaliyet gösterdiği sektörler sırasıyla %40,8 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı, %16,4 ile ulaştırma ve depolama, %12,9 ile imalat sanayi sektörleri oldu.
Bununla birlikte imalat sanayi %27,4 ile istihdam ve %36 ile katma değer yaratılmasında ilk sırada yer aldı.

Büyüklük grubuna göre 1-19 kişi çalışan olan girişimlerin %41,3‘ü toptan ve perakende ticaret sektöründe faaliyet gösterdi. Toptan ve perakende ticaret sektöründeki 1-19 kişi çalışan girişimlerin istihdam payı %39,1, faktör maliyetiyle katma değer payı %37,7 oldu.

İmalat sanayi sektörü ise 250 ve daha fazla kişi çalışan girişim sayısına göre %39, istihdama göre %35,3 ve katma değere göre %44,5 ile en yüksek paya sahipti. 1-19 büyüklük grubu dışındaki bütün gruplarda imalat sanayi daha büyük paylara sahipti.

______________________________________________________________________________________
AÇIKLAMALAR
Yeni ürünler, süreçler, pazarların tespit edilmesi ve kullanılması sonucunda ekonomik faaliyetlerin büyümesi veya yaratılması vasıtası ile yeni değerlerin oluşturulması, girişimcilik faaliyeti olarak değerlendirilmektedir. Girişimciliği özendirmek ve sürdürülebilir bir ekonomik büyüme sürecinde iş kurma kabiliyetine sahip girişimcilere duyulan ihtiyaca dikkat çekmek, girişimciliğin yenilikçilik – yaratıcılık performansını daha çok öne çıkararak bu sürece katkıda bulunmak amacıyla, Girişimcilik Haftası kutlanmaktadır.

Mart ayının ilk haftasında kutlanan Girişimcilik Haftası etkinlikleri kapsamında, Hanehalkı İşgücü Anketi, İş Kayıtları, Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri, 2009 - 2012 yılları girişimciliğe ilişkin değişkenleri yayımlandı.

İşveren Girişim: Herhangi bir referans yılda en az bir ücretli çalışanı ile aktif olan girişimleri ifade eder.
Doğum: İşveren girişimin t referans yılı için doğumu, t-1 ve t-2 yıllarında aktif olmayıp t yılında en az bir ücretli çalışanı ile aktif olan veya t-1 ve t-2 yıllarında aktif olup herhangi bir ücretli çalışanı olmayan ve t yılında en az bir ücretli çalışanı ile aktif olan girişimleri ifade etmektedir.
Doğum Oranı: T yılı için doğum oranı, t yılında yeni doğan işveren girişimlerin sayısının, t yılındaki toplam işveren girişimlerin sayısına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Ölüm: İşveren girişimin t referans yılı için ölümü, t+1 ve t+2 yıllarında aktif olmayıp t yılında en az bir ücretli çalışanı ile aktif olan veya t+1 ve t+2 yıllarında aktif olup herhangi bir ücretli çalışanı olmayan ve t yılında en az bir ücretli çalışanı ile aktif olan girişimleri ifade etmektedir.
Ölüm Oranı: T yılı için ölüm oranı, t yılında ölen işveren girişimlerin sayısının, t yılındaki toplam işveren girişimlerin sayısına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Hayatta Kalma: T yılı için hayatta kalma, t-n yılında yeni doğan işveren girişimlerin, t yılına kadar her bir referans yılında en az bir ücretli çalışanı ile aktif olan girişimleri ifade etmektedir.
Hayatta Kalma Oranı: T yılı için hayatta kalma oranı, t-n yılında yeni doğan ve t yılında hayatta kalan işveren girişimlerin sayısının, t-n yılında yeni doğan toplam işveren girişimlerin sayısına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Yeni Doğan İşveren Girişimlerin İstihdam Yaratma Oranı: T yılı için yeni doğan işveren girişimlerin istihdam yaratma oranı, t yılında yeni doğan işveren girişimlerin toplam istihdamının, t yılındaki işveren girişimlerin toplam istihdamına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Ölen İşveren Girişimlerin İstihdam Kaybındaki Oranı: T yılı için ölen işveren girişimlerin istihdam kaybındaki oranı, t yılında ölen işveren girişimlerin toplam istihdamının, t yılındaki işveren girişimlerin toplam istihdamına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.
Hayatta Kalışların İstihdamdaki Oranı: T yılı için hayatta kalışların istihdamdaki oranı, t-n yılında yeni doğan ve t yılında hayatta kalan işveren girişimlerin istihdamının, t-n yılındaki yeni doğan işveren girişimlerin toplam istihdamına bölünmesiyle hesaplanmaktadır.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.