Renault için bir ilk
Bursa’da 450 bin adetlik kapasiteli motor fabrikasında 1.4 ve 1.6 litre benzinli ile 1.5 litre dizel motorları üreten Oyak Renault, yılda yaklaşık 200 bin adet üretilecek 3 silindirli benzinli bu yeni motorla Türkiye’de üretilen en küçük motoru da üretmiş olacak. Bu motor ilk olarak yeni Clio’da kullanılacak, daha sonra diğer Renault modellerinde de yer alacak. 90 beygirlik bu en küçük benzinli motor, Renault dünyasynda da ilk kez kullanılacak.
Devrim gibi devrim
‘Energy Tce’ isimli 898cc’lik bu küçük hacimli motor ile Renault’un benzinli motor iddiasına geri döneceğini kaydeden Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, “Renault dünyasında ilk kez kullanılan 3 silindirli bu motor ile pazarda daha önce 1.5 dizel motor ile gerçekleştirdiği devrim gibi bir devrim yapılacak” dedi. 234 milyon Euro yatırımla bu küçük motoru Bursa’da üreteceklerini hatırlatan Tunalıoğlu, “Bu motor Türkiye’de üretilecek Renault’un en küçük motoru. Biz hem Türkiye’de üretilen, ihraç edilen her 2 otomobilden birini üretiyoruz hem de otomobil motoru üreten tek fabrikayız. 1.4, 1.6 litre benzenli ile 1,5 dizel motordan sonra 898 cc’lik bu motor ile 4 farklı motor üretimi yapmış olacağız” dedi. Bursa’da üretimi başlayan Clio 4, yeni 3 silindirli turbo Energy TCe 90 motorunun sunulduğu ilk model olacak. Yeni küçük motor ‘Stop & Start’ donanımına sahip, 5.250 d/d devirde 90 beygirlik bir güç sunan motor 2 .500 d/d’da ise 135 Nm tork güç üretiyor. 100 kilometrede ortalama 4.5 litre tüketime sahip motorun emisyon değeri ise 105 g CO2 / m .
Station ve GT’yi aldık Symbol’ü verdik
TARIK Tunalıoğlu, 360 bin adet kapasiteli Bursa fabrikalarında yeni Clio’nun dışında station wagon versiyonu ‘Clio Grand Tourer’ ve spor versiyonu ‘Clio GT’nin de üretileceğini belirterek, “Bu iki özel versiyon resmi olarak Paris fuarında sergilendikten sonra 2013’te satışa sunulucak. Mart 2013’te ise Symbol üretimine son vereceğiz. Yeni Symbol üretimi Dacia’nın Romanya fabrikasında yapılıp, Türkiye’ye ithal olarak gelecek” dedi.
Saatte 43 adet üretiyor
OYAK Renault fabrikasının üretim kapasitesinin 360 bin adet olduğunu hatırlatan Tarık Tunalıoğlu, “Fabrikanın kapasitesi saatte 60 araç. Şu an Clio 4’ten saatte 43 araç üretiyoruz. Clio üretiminde tesisin üçte iki kapasitesine ulaşabiliyoruz. Bu da yılda 240 bin araç demek. Flins fabrikasında Zoe üretildiği için üretim Bursa’da daha fazla olacak” dedi.
İlk kez bir modelin ana üretim merkeziyiz
2016’ya kadar 3 milyon adetlik araç üretimine ulaşmayı hedefleyen Renault, başrollerden birini Türkiye’ye verdi. Bursalı yeni Clio, Fransız markanın lokomotif modellerinden biri haline gelecek. 1969’da kurulan Oyak Renault, tarihinde ilk kez bir modelin ana üretim fabrikası oldu. Tarık Tunalıoğlu, bantlardan çıkan yeni Clio 4’ün tüm üretim sorumluluğunun Bursa’da olduğunu belirterek, “Türkiye daha önceki projelerle kendini ispat etmişti. Clio 4’ün ana üretim üssü olarak Renault’nun 38 fabrikası içinde artık ilk 5’e girmiş olduk. Çok büyük bir sorumluluk üstlendik. Türkiye, Renault dünyasında daha önemli hale geldi” dedi. Tunalıoğlu, üretim kalitesi, maliyet avantajı, esnek üretim başarısının Clio 4’ün ana üretim tesisi olmalarını sağladığını belirterek, yeni modelin Fransa’ya oranla 1300 Euro daha ucuza üretmelerinin ise başlı başına önemli bir unsur olduğunu belirtti.
29 bin 490 liraya 10 Ekim’de yollara çıkıyor
FRANSA eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’in tüm siyasi baskılarına rağmen ana üretim merkezi Bursa olan yeni Clio, 10 Ekim’den itibaren 29 bin 490 TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunulacak. Renault Mais, yeni Clio’yla birlikte rekabetin arttığı B sınıfının en iddialı markası olmayı hedefliyor. Joy, Touch ve Icon olmak üzere 3 farklı donanım seviyesi ve 2 benzinli, 2 dizel motor seçeneği ile tüketicinin beğenisine sunulacak yeni Clio’nun Grand Tourer versiyonu ise 2013 ilk çeyreğinde pazara sunuluyor olacak.
Yeni teşvik paketi 2023 hedeflerine ters
HÜKÜMET ile otomotiv firmalarını ters düşüren yeni teşvik paketine ilişkin tartışmalara Oyak Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu da katıldı. Yeni teşvik paketinin hükümetin 2023 hedeflerine ters düştüğünü belirten Tunalıoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ‘Düet yapmasınlar’ dediği Tofaş ve Ford’a bir bakıma destek çıkmış oldu. Tunalıoğlu, “Hükümetin 2023 stratejinde otomotiv sektörünün 4 milyon adetlik üretime, 3 milyon adetlik de ihracata ulaşması hedefleniyor. Ama yeni teşvik paketinde büyük destekler sunan ‘Stratejik Yatırımlar’ maddesinde ne yazık ki yararlanamıyoruz. Bu da bu hedeflere ters bir durum yaratıyor” dedi. Yeni Clio yatırımının dışında 234 milyon Euro’luk yatırımla Türkiye’nin en küçük motorunu üreteceklerini hatırlatan Tunalıoğlu şöyle konuştu: “Ama ne yeni Clio yatırımı için ne de motor yatırımı için teşvik paketinde yer alan ‘Stratejik yatırımlar’dan yararlanamadık. Motor üretiminde motor bloğu, silindir kapağını da Bursa fabrikasında üretmemize rağmen bu teşvikten yararlanamadık. Hükümetin kararlarına saygılıyız ama sonuçta ülke ekonomisine katkımız ortada.”
Hürriyet