Ekonomik Güven Endeksi, Ocak 2015

EKONOMİ

Ekonomik güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %0,4 oranında azalarak 88,39 değerine düştü.

Ekonomik Güven Endeksi, Ocak 2015
Türkiye İstatistik Kurumu, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endeks olan ekonomik güven endeksini 2015 yılı Ocak ayından itibaren aylık olarak yayımlamaya başlamıştır.

Ekonomik güven endeksi, tüketici güven göstergesi ile mevsim etkilerinden arındırılmış imalat sanayi (reel kesim), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ilişkin güven göstergelerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşmaktadır. Güven göstergeleri, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik durumla ilgili aylık mevcut durum değerlendirmeleri ve geleceğe dair beklentilerini ölçen aylık eğilim araştırmaları sonuçlarından hesaplanmaktadır. Avrupa Birliğine uyumlu tüketici güven endeksi serisi 2012 yılından itibaren mevcut olduğundan, ekonomik güven endeksi serisi 2012 yılından itibaren aylık olarak verilmiştir.

Endeks, ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından bir öncü gösterge olarak da kullanılmaktadır. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiye TÜİK web sayfasından (//www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=1102) ulaşılabilir.

Ekonomik güven endeksi %0,4 azaldı
Ekonomik güven endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %0,4 oranında azalarak 88,39 değerine düştü. Ekonomik güven endeksindeki azalma; tüketici, imalat sanayi (reel kesim), perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı. Söz konusu endeksler bir önceki aya göre sırasıyla %0,1, %1,5, %2,7 ve %1 oranında azalırken hizmet sektörü güven endeksi Ocak ayında Aralık ayına göre %2,1 arttı.




Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 26 Şubat 2015’dir.


AÇIKLAMALAR

Ekonomik güven endeksini oluşturan endekslerden tüketici güven endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen Tüketici Eğilim Anketi sonuçlarından, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endeksleri ise TÜİK tarafından hesaplanmaktadır.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.