Dersimiz borç batağı! Öğretmenlerin yüzde 79.9'unun kredi kartı borcu var

EKONOMİ

Dersimiz borç batağı! Öğretmenlerin yüzde 79.9'unun kredi kartı borcu var

Dersimiz borç batağı!
Öğretmenlerin yüzde 79.9'unun kredi kartı borcu olduğu, kart borcu olan öğretmenlerin yüzde 42.1'inin ise çözümü şans oyunlarında aradığı ortaya çıktı


Türk Eğitim-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir anket çalışması gerçekleştirdi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, anket sonuçlarına göre öğretmenlerin yüzde 79.9'unun kredi kartı borcu olduğunu, kart borcu olan öğretmenlerin yüzde 42.1'inin ise çözümü şans oyunlarında aradığını söyledi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Alba Otel'de düzenlediği basın toplantısında sendikanın 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptığı anket sonuçlarını açıkladı. İnternet üzerinden yapılan ve 3 bin 534 öğretmenin katıldığı anket çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 93'ünün kredi kartı kullandığını ve yüzde 79.9'unun kredi kartı borcu bulunduğunu belirten Koncuk, ankete katılan öğretmenlerin yüzde 68.8'inin bankadan kredi çektiğini söyledi.

ŞANS OYUNU BAĞIMLISI
Ekonomik sorunlar nedeniyle şans oyunlarının umut kapısı haline geldiğini ifade eden Koncuk, "Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 42.1'i şans oyunu oynuyor. Ankete katılan öğretmenlere maddi olarak daha iyi koşullara sahip olabilmek için şans oyunları oynadıklarını ifade ettiler. Şans oyunu oynayanlara ne kadar sıklıkla oynadıklarını sorduk. Buna göre yüzde 44.5'i haftada bir, yüzde 23.5'i ara sıra, yüzde 9'u iki günde bir, yüzde 8.4'ü ayda bir, yüzde 7.2'si her gün, yüzde 7.3'ü iki haftada bir cevabını vermiştir" dedi.

YÜZDE 60'I KİRADA OTURUYOR
Ankete katılanların yüzde 58.9'unun kirada oturduğunu, yüzde 31.2'sinin kendi evi olduğunu, yüzde 6.5'inin ailesiyle oturduğunu, yüzde 3.4'ünün de evinin ailesinden miras kaldığını ifade ettiklerini belirten Koncuk, "Öğretmenlere maddi olarak hayatınızdaki en büyük lüksünüz nedir?" sorusunu yönelttiklerinde ankete katılanların yüzde 39.4'ünün hiçbir lüksü olmadığını söylediklerini aktardı. Ekonomik sorunların öğretmenleri stresli yaptığını belirten Koncuk, ankete katılanların yüzde 52'sinin borçları ve ekonomik sorunları dolayısıyla stres ve endişe gibi duygularının arttığını, yüzde 12.3'ünün işine dikkatini veremediğini, yüzde 12.2'sinin sinirli tavırlar sergilediğini, yüzde 5.4'ünün uykusunun düzensizleştiğini, yüzde 5'inin de depresyona girdiği yönünde cevap verdiğini söyledi.

YARIDAN ÇOĞU PİŞMAN
Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 50.3'ünün öğretmenlik mesleğini seçtikleri için pişman olduklarını ifade eden Koncuk, öğretmen olduğu için pişman olanların yüzde 36.8'inin Milli Eğitim Bakanlığı'nın politikalarının motivasyonunu olumsuz etkilediğini, yüzde 30.2'sinin öğretmenlik mesleğinin saygınlığının kalmadığını, yüzde 26.5'inin ekonomik olarak tatmin etmediğini, yüzde 6.4'ünün de çalışma koşullarının iyi olmadığını ifade ettiklerini belirtti. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 82.6'sının Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'yu başarılı bulmadığını kaydeden Koncuk, Bakan Çubukçu'nun öğretmenler tarafından başarılı bulunmamasının en büyük nedeninin ise sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi yönündeki sözünü tutmamasından kaynaklandığını söyledi. Öğretmenlerin 24 Kasım'da bakanlıklarından müjde beklediğini belirten Koncuk, "Ancak bu 24 Kasım'da da Sayın Bakan Çubukçu, öğretmenlere müjde verecek gibi görünmüyor. Bizim talebimiz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin taleplerine kulak vermesi, onların sorununu kendi sorunu gibi görerek, çözüm noktasında çaba sarf etmesidir" diye konuştu.

ATAMA İSYANI
Anket sonuçlarını açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplan Koncuk, bir gazetecinin Ankara ve Hacettepe Üniversitesi uzmanlarınca yapılan anket sonucuna göre genç öğretmenlerin tahammülsüz çıktığı yönündeki değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Öğretmenlerimizi, öğrencilerine karşı tahammülsüz ve sabırsız yapan sonuçlara bakmak lazım. Atanmadan önceki yaşadığı sorunlarla değerlendirmek lazım. 374 bin öğretmen halen atama bekliyor. Öğretmenlerimiz eğitim fakültesindeyken daha atanamama korkusu ile yarışıyor" dedi.

ANKA
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.