Çin, çip endüstrisini geliştirmek için devasa yatırımını duyurdu

EKONOMİ

Çin, çip endüstrisinde araştırma ve geliştirmeyi teşvik etmek için devlet destekli yeni bir yatırım fonu oluşturdu.

Çin, çip endüstrisini geliştirmek için devasa yatırımını duyurdu
Çin, çip endüstrisinde araştırma ve geliştirmeyi teşvik etmek için devlet destekli yeni bir yatırım fonu oluşturdu.
Çipler, modern elektronik cihazların temel bileşenleri olarak büyük bir stratejik önem taşıyor. Dünya genelinde de birçok ülke bu alandaki yatırımlarını hızla artırmaya devam ediyor. Çin de çip endüstrisini geliştirmek amacıyla yeni bir devlet destekli yatırım fonu kurduğunu açıkladı. Çin’in bu adımı, küresel çip endüstrisinde rekabeti artırırken teknolojik bağımsızlığı da sağlamayı hedefliyor. İşte detaylar…

Çin, çip endüstrisi için 47 milyar dolar bütçe ayırdı
Resmi belgelere göre Çin, çip endüstrisini geliştirmek için yeni bir yatırım fonu kurdu. Çip üretim ekipmanları için kurulan 47,5 milyar dolarlık (344 milyar yuan) fonun kilit yatırımcıları arasında ise Çin maliye bakanlığı ve altı büyük banka yer alıyor.


Çip endüstrisine olan bu destek, aynı zamanda 24 Mayıs’ta kurulan Çin Entegre Devre Endüstrisi Yatırım Fonu’nun da üçüncü aşaması. 2014 yılından bu yana kurulan en geniş kapsamlı fon, yerel olarak da “Büyük Fon” olarak biliniyor. Çin merkezli bir şirket veri tabanı sağlayıcısı olan Tianyancha’ya göre fonun ana yatırımcısı, %17 hisse ve 60 milyar yuan ödenmiş sermaye ile maliye bakanlığı.
%10,5’luk hisseye sahip China Development Bank Capital ise ikinci en büyük hissedar konumunda. Her biri toplam sermayenin yaklaşık %6’sını oluşturan kalan beş banka ise Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China ve Bank of Communications.

Bu devasa fon, Çin’in en büyük çip üreticilerinden ikisi olan SMIC ve Hua Hong Semiconductor’a finansman sağlıyor. Çin’in milyar dolarlık bu büyük yatırımı, ABD’nin çip alanında uyguladığı ihracat kontrol önlemlerine karşı kendi kendine yeterli olma çabasının da bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Ayrıca Çin’in çip endüstrisindeki bu hamlesinin küresel teknoloji dengelerini nasıl etkileyeceği de merak ediliyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.