Balıkesir Kuzu Eti Tescillendi

EKONOMİ

Tescilli Balıkesir Kuzu Etine Türkiye’de İlk Defa Güvenli Gıda Takip Sistemi.

 Balıkesir Kuzu Eti Tescillendi
Tescilli Balıkesir Kuzu Etine Türkiye’de İlk Defa Güvenli Gıda Takip Sistemi.


İlk defa Balıkesir Ticaret Borsası tarafından 2018 yılında tescillenen Balıkesir Kuzu Eti coğrafi işaret çalışmaları kapsamında, “Kuzum Benim!” markası ile Türkiye’de ilk kez kuzu etinde güvenli gıda takip sistemi kuruldu.

Lezzetiyle tüm Türkiye’den büyük talep gören Balıkesir Kuzu Eti, Balıkesir Ticaret Borsası tarafından yürütülen coğrafi işaret çalışmalarıyla çok daha güvenli ve izlenilebilir bir hale geliyor. Geçmişi Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan, yüksek verimli olması ve yetiştiriciler tarafından benimsenmesi ile günümüze kadar yetiştirilen Balıkesir kuzusunda güvenli gıda takip sistemi ile Türkiye’de bir ilke imza atılıyor.

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Ersin Erdoğmuş yeni takip sistemi ile ilgili yaptığı açıklamada “Borsamız tarafından 02.01.2018 tarihinde, Türk Patent Ve Marka Kurumuna, Türkiye’de ilk defa ve halen tek olmak üzere; tescilini yaptırdığımız “Balıkesir Kuzu Eti” coğrafi işareti kapsamında çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Yaklaşık 2 yıldan bu yana yaptığımız çalışmalar sonucunda yine Türkiye’de ilk kez olmak üzere “Kuzum Benim!” Markası ile kuzu etinde Güvenli Gıda Takip Sistemi’ni kurmayı başardık. Balıkesir kuzularının, anlaşmalı olan ruhsatlı mezbahalarda sağlıklı bir ortamda kesimi, Türk Gıda Kodeksine uygun olarak muhafazası, nakliyesi ve hijyenik koşullara sahip pazarlama ağından nihai tüketiciye arzı, haksız kazanç ve tağşişin engellenmesi kapsamında, takip sistemini kurguladık. Takip sisteminin kurulması aşamasında, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Balıkesir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve kasaplar, lokantalar, kesimhaneler, şarküteri ve marketler ile de protokollerimizi imzaladık. Gerek “Balıkesir Kuzu Eti” Coğrafi İşaretinin alınması süreci, gerekse “Güvenli Gıda Takip Sistemi”’nin kurulması aşamalarında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden çok önemli destekler aldık. Balıkesir kuzusunun güvenle tüketicilere sunulması noktasında çalışmalarımıza tüm paydaşlarımızla devam edeceğiz.” dedi.

Balıkesir İli Küçükbaş Hayvan Yetiştiricilerinin elinde bulunan, coğrafi işareti kapsamındaki 1.200.000 adet Anaç Koyun ve yıl içinde doğacak yaklaşık 2.000.000 adet kuzuyu kapsayan proje ile üretimin artırılması ve milli ekonomiye katkıda bulunarak tüketicinin sağlıklı gıdaya güven içinde ulaşması amaçlanıyor.


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.