Akdenizli zeytinyağını eli titreyerek tüketiyor
Akdenizli Tüketiciler zeytinyağını eli titreyerek tüketiyor, diğer yağlara dönüyor.
Kuraklık ve sıcak hava dünyanın en büyük üreticisi İspanya’nın zeytinyağı üretimine ağır darbe vurdu. İtalya ve Yunanistan’da da benzer sorunlar var. Tüketiciler diğer yağlara dönüyor.
Akdeniz ülkelerinde zeytinyağı satışları dibe vurdu. Ciddi zamlar sonrası İspanyollar ve İtalyanlar en sevdikleri gıdadan uzaklaşmaya başladı.
Gelir açısından dünyanın en büyük zeytinyağı satıcısı olan Deoleo’nun CEO’su Ignacio Silva, fiyatların farkında olan tüketicilerin hasadı mahveden kuraklığın etkileriyle başa çıkmak için alışkanlıklarını değiştirdiğini söylüyor.
Zeytinyağını Litre başı FİYATI 8 euro sınırını aştı Financial Times’a konuşan Silva Deoleo kendisine ait Bertolli ve Carbonell markalarının satış düşüşü hakkında “Fiyatlar İspanyol ve İtalyan tüketiciler için sorun yaratan bir seviyeye ulaştı” ifadelerini kullandı.
Silva “Altı ila sekiz ay önce litre fiyatı 8 euro’yu (yaklaşık 280 TL) aşınca insanların tüketimi azalttığını veya tohum yağlarına yöneldiğini görmeye başladık” diyor.
İklim değişikliğiyle ortaya çıkan kuraklık ve sıcak hava dalgaları dünyanın en büyük üreticisi olan İspanya’nın zeytinyağı üretimine ağır darbe vurdu. İtalya ve Yunanistan gibi önde gelen üreticilerde de durumun benzer olması dünya genelinde arzı düşürdü.
Zeytinyağı üretici ve perakendecilerine danışmanlık veren İspanyol Juan Vilar’a göre normalde 3.2 milyon ton olan yıllık talep son iki yılda 2.4 milyona geriledi. “Tarihte ilk kez üst üste iki yılı kötü geçirdik” diyor.
Türkiye'de tüketici diğer yağlara yöneldi
Bazı ülkelerde yürürlüğe giren ihracat yasakları baskıyı daha da artırıyor. Türkiye enflasyonu dizginlemek için geçen ağustosta toptan ve varil zeytinyağı ihracatına yasak getirdi. Sonrasında yasak kısmen kaldırıldı. Ekim ayında Suriye ve Fas’ın da ihracat kısıtlaması getirmesi küresel arzı düşürerek fiyatları şişirdi.
“Sıvı altın” olarak bilinen zeytinyağının az bulunması tüketici fiyatlarını yükseltti. Bu yıl başlarında AB istatistik bürosu AB içindeki bütün ülkelerde fiyatların arttığını bildirdi. Portekiz, Yunanistan ve İspanya’daki yıllık artış yüzde 60’ı geçerken İtalya’daki oran yüzde 45’i buldu.