50 bin kişi ekmek yolunda

EKONOMİ

Gebze-İzmit Otoyol Projesi'yle yeni bir aşamaya giren İstanbul-İzmir Otoyolu doğrudan ve dolaylı olarak 50 bin kişiye iş imkânı sağlayacak

Türkiye'nin en uzun asma köprüsü olacak Körfez Geçiş Köprüsü, 1000 kişiye iş imkanı sağlayacak. Köprüyle birlikte 421 kilometrelik Gebze-İzmir Otoyol Projesi'nin inşaatında doğrudan 10 bin, dolaylı olarak 50 bin kişi istihdam edilecek. Köprü inşaatı için 71 bin ton çeliğin kullanımı söz konusu. 70 milyon dolarlık değere karşılık gelen bu miktar, Türkiye'nin demir-çelik üreticilerinin iştahını kabartıyor. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle yapılacak ilk otoyol olan Gebze-İzmir otoyolu, Nurol-Özaltın-Makyol- Astaldi-Yüksel-Göçay ortak girişim grubu tarafından inşa edilecek. Toplam uzunluğu 421 kilometre olan otoyolun maliyeti, 10 milyar liradan fazla.

DÜNYA İKİNCİSİ
Edirne ve İstanbul'u otoyol ile İzmir'e kesintisiz bağlayacak projenin önemli bölümünü 3 bin metre uzunluğundaki Körfez Geçiş Köprüsü oluşturuyor. İki direk arasındaki uzunluğu bin 700 metre olacak Körfez Geçiş Köprüsü, dünyanın en uzun ikinci asma köprüsü olacak. Maliyeti 1.1 milyar dolar olarak planlanan köprünün, 3 yıl 8 ayda bitirilmesi planlanıyor. Otoyol projesi 10 bin kişiye doğrudan, 50 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağlayacak. Otoyol inşaatının sağlayacağı istihdam, ailelerle birlikte yaklaşık 240 bin kişiye ekmek kapısı olacak. Sadece köprünün yapımında de 1000 kişi çalışacak.

71 BİN TON ÇELİK
Köprünün yapımı için 89 bin kilometre çelik halatlar ve kablolar kullanılacak. Asma köprünün kuleleriyle birlikte kullanılacak çelik miktarı 71 bin ton. Çelikler için yaklaşık 70 milyon dolarlık alım yapılacak. Konsorsiyum yerli üreticilerle anlaşırsa, 71 ton çeliğin tamamı Türkiye'den temin edilecek. Güney tarafından köprüden bağımsız olarak yaklaşık bin 400 metre uzunluğunda çelik viyadük yapılacak. Böylece kullanılacak çelik miktarının 100 bin tonu aşması bekleniyor. Türkiye'deki demir-çelik üreticilerin, köprünün yapımı için adeta yarışa girmesi söz konusu. Köprünün kuzey kulesi 40.8 metre derinlikte, güney kulesi ise 34.1 metre derinlikte deniz tabanına oturacak. Kulelerin deniz yüzeyinden yüksekliği 252 metre olacak. Kule temelleri, deniz tabanına her kule için çakılacak 204 adet çelik kazık üzerine oturacak.

YÜKSEKLİK 64 METRE
Köprünün, 1000 metre genişliğindeki bölümünün altından gemiler rahatça geçiş yapabilecek. Gemilerin geçiş yaptığı bölümün deniz yüzeyinden yüksekliğinin en alçak bölümü 64 metre olacak. Köprü 3 şerit gidiş, 3 şerit geliş olarak planlandı. Her iki tarafta yaya-bakım platformu yer alacak. Köprü ana taşıyıcı çelik kablolarının çapı ise yaklaşık 80 santimetre.

ARAÇ GARANTİSİ VERİLDİ
Devlet, proje kapsamında konsorsiyuma günlük otomobil geçiş garantileri veriyor. Garantinin altında kalan otomobil için devlet, konsorsiyuma belirlenen miktarda para ödeyecek. İşte garantiler:
Gebze - Orhangazi kesimi için günde 40 bin
Orhangazi - Bursa (Ovaakça Kavşağı) kesimi için günde 35 bin gün
Bursa (Karacabey Kavşağı)- (Balıkesir - Edremit) kesimi için günde 17 bin
(Balıkesir - Edremit ayrımı )- İzmir kesimi için günde 23 bin araç

22 YIL 4 AY
GEBZE-İZMIR otoyol ihalesi, 19 Haziran 2009'da yapıldı. YİD modeli ile gerçekleşecek proje için açılan ihaleyi, 22 yıl 4 aylık yapım ve işletme süresiyle Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi- Yüksel-Göçay ortak girişim grubu kazandı. Ortak Girişim Grubu 7 yılda otoyolun inşaatını tamamlayıp, 15 yıl 4 ay işletmeyi planlıyordu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özel isteği ile bu sürenin 5 yıla indirilmesi hedefleniyor. İnşaat erken biterse, özel sektörün işletme süresi uzayacak.

GEÇİŞ 35 DOLAR
İzmıt Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze'den başlayacak ve Körfez'i köprüyle geçerek Orhangazi'ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir'den geçerek İzmir'e uzanacak. Köprüyü kullanan otomobiller en fazla 35 dolar geçiş ücreti ödeyecek. Kamyon ve otobüslerde bu rakam 50 dolara çıkacak.



Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.