1 Eylül'de tavadaki balığın fiyatı yarı yarıya düşecek

EKONOMİ

Vira bismillah diyerek 1 Eylül’de denize açılacak olan balıkçılardan iyi haber geldi. Palamut, istavrit ve hamsinin bol olduğunu söyleyen balıkçılar, fiyatların yarı yarıya düşeceğini belirtti.

1 EYLÜL’DE başlayacak olan balık avı sezonu öncesinde balıkçılar denizde balığın bol olduğunu söyledi. Sezonun başlamasıyla başta palamut, istavrit, sardalya ve hamsi olmak üzere tüm su ürünleri çeşitlerinde fiyatların yarı yarıya düşmesi bekleniyor. İstanbul Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, Marmara’da palamut ve hamsinin çok olduğunu belirterek, vatandaşın bu yıl bol bol balık yiyeceğini söyledi. Eylül başında denize açılan balıkçı teknelerinin kıyıya dönmesiyle fiyatların yarı yarıya düşeceğini kaydeden Kartal “Palamudun tanesi 10-12 TL’den 5-6 TL’ye, istavritin kilosu 12-15 TL’den 6-7 TL’ye düşer. Hamsi ise kilosu 8-10 TL’den satışa çıkar” diye konuştu.

Balık eylülde sudan ucuz

Denizlerin korunması amacıyla bakanlık tarafından bir dizi yasak getirildiğini de hatırlatan Kartal “Balıkçılığın ekonomiye katkısı göz ardı edilemez. Bir takım kendini bilmez ve yalnızca kazanacağı paraya bakan balık avcıları, deniz zenginliklerini yok ediyor. Alınan önlemleri yerinde buluyoruz. Denizlerimiz bizim geleceğimizdir. Sürekliliği sağlamak amaçlı alınan bu önlemler ileride bize olumlu dönecektir” dedi. Balıkçı Kenan diye bilinen Kenan Balcı ise bu yıl mahsulün iyi olduğunu, bunu olta balıkçıları ve çaparilerden anlaşılabildiğini söyledi. Denizden en fazla palamut, istavrit ve sardalyanın çıktığını söyleyen Balcı “Çanakkale’den tutun Karadeniz’in sonuna kadar tüm denizlerimizde balık bol. Fiyatlar eylül ayının ilk haftasından itibaren yarı yarıya düşecek. Hem ucuz hem de sağlıklı olan bu ürünü halkımızın tüketmesini tavsiye ederiz” diye konuştu. Eylülün ortasına doğru fiyatların daha da düşeceğini belirten Balcı “Ürün o kadar bol ki piyasada arz talebin üzerine çıkacak gibi gözüküyor. Bu nedenle fiyatlar eylül ortasında daha çok düşecektir. Sudan ucuz balık yiyeceğiz” dedi.

Karadenizli balıkçılardan denize çıkmama kararı


DOĞU Karadeniz Balıkçılar Birliği Başkanı Ahmet Mutlu ise bu ay yayımlanan tebliğ ile avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılması konusuna tepki gösterdi. Türkiye genelinde İstanbul, Samsun, İzmir ve Çanakkale kooperatifleri başta olmak üzere 1.800 tekne ile denize çıkmama kararı aldıklarını söyleyen Mutlu “Bu yapılan balıkçılık sektörünün sonu demek. 24 metre derinlikle sınırlandırılması denizlerimizde direk çalışan 250 bin kişi başta olmak üzere 1 milyon 750 bin kişinin istihdam edildiği Türk balıkçılık sektörünü bitirme noktasına getirecek” dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.