YGS 2015 sınav giriş belgesi-sınav giriş yeri sorgulama

EĞİTİM

ÖSYM YGS sınavına girecek adaylara uyarıda bulundu. YGS sınav giriş belgesi çıktısı olmayanlar sınava giremeyecek.

YGS 2015 sınav giriş belgesi-sınav giriş yeri sorgulama
ÖSYM YGS sınavına girecek adaylara uyarıda bulundu. YGS sınav giriş belgesi çıktısı olmayanlar sınava giremeyecek.

YGS SAAT KAÇTA?

YGS 2015, 15 Mart Pazar günü saat 10.00'da başlayacak ve adayların 160 dakika süresi olacak. YGS'ye girecek öğrencilerin en geç saat 09.00'da sınav merkezlerinde olmaları gerekiyor.

YGS 2015 sınav giriş belgesi-sınav giriş yeri sorgulama İçin Tıkla

YGS HANGİ TESTTE KAÇ SORU VAR?

YGS Türkçe Testi: 40 soru
YGS Matematik Testi: 40 soru
YGS Sosyal Bilimler Testi: 40 soru
YGS Fen Bilimleri Testi: 40 soru

YGS SORULARI AÇIKLANACAK MI?

YGS 2015 soruları ve cevapları açıklanacak mı sorusunun yanıtı dün ÖSYM'den geldi. ÖSYM YGS sorularının yüzde 20'sine denk gelen ve rastgele seçilen 32 soru ve cevaplarını yayınlayacak. YGS sorularının tamamı ise YGS sınav sonuçları açıklandığı gün osym.gov.tr
'den ilan edilecek.
YGS SINAV GİRİŞ BELGESİ ÇIKTISI OLMAYAN ADAYLAR SINAVA ALINMAYACAK!

ÖSYM YGS sınav giriş belgeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, adaylara YGS sınav giriş belgesi çıktısı gönderilmeyeceğini duyurdu. YGS 2015'e girecek adayların YGS giriş belgesi çıktısı alıp, sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor. YGS giriş belgesi çıktıları ais.osym.gov.tr'de.

YGS sınav giriş belgesinin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır.

15 Mart 2015 tarihinde yapılacak 2015 Yükseköğretime Geçiş Sınavına (2015-YGS başvuran adayların, sınavlara girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır.

Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren 2015-YGS Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile 5 Mart 2015 tarihinde saat 14.00’den itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermelidir. Adaylar İnternet’ten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (TC Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.

ÖSYM Adaylara ve kamuoyuna duyuru.

Sınava girerken adayın yanında bulundurması gerekenler:

Adaylar, 2015-YGS Sınava Giriş Belgesinin renkli veya siyah beyaz çıktıları ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Sınava Giriş Belgesi adayların adreslerine gönderilmeyeceği için bu belgeyi sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden edinebilirsiniz.

Sınava gireceğiniz binayı, adres bilgisini teyit etmek amacı ile önceden gidip görmeniz sınav günü size kolaylık sağlayacaktır. Sınava Giriş Belgesini kaybeden adaylar tekrar İnternet’ten edinebileceklerdir. Sınava girebilmeniz için 2015-YGS Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı veya pasaportunuzun da yanınızda bulunması zorunludur . Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğraf (Sınav günü sınav görevlilerinin sizi fotoğrafınızdan tanımakta güçlük çektiği takdirde sizi sınava almayabileceğini göz önünde bulundurunuz.) ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır.

YGS’de hangi testler yer alacak?

YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur. Aslında 6 farklı puan türü eski sistemde Sözel, Sayısal ve Eşit Ağırlık puanlarına karşılık gelmektedirler.

YGS1,2 : Sayısal puanla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS3,4: Sözel puanla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS5,6: TM puanıyla öğrenci alan bölümler içindir.

YGS’de uygulanacak testler ve kapsamları Tablo 1A’da, YGS puan türleri Tablo 1B’de gösterilmiştir.

YGS'de puan hesaplaması nasıl yapılıyor?

YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların;Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecek:

• Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecek. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak.

• Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

• Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

• Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, ilgili testte yer alan sorulardan herhangi birini işaretleyen tüm adayların bu soruyu doğru cevapladığı kabul edilecek.

Sınav sonuçları değerlendirmeye nasıl alınacak?

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. (sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç). YGS puanlarından 140’ın altında olanlar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır. YGS’de 140,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır.

YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Sınav güvenliği takıntımız var

ÖSYM Başkanı Ali Demir yarın yapılacak YGS için güvenlik tedbirlerinin en yüksek seviyede alındığını söyledi. Demir merkezlere giden araçların 24 saat izlendiğini belirterek “Evet, güvenlik takıntımız var. Biz sınav güvenliğini, askeriye ve polisiye anlamda bir güvenlik olarak görmüyoruz. Sınav güvenliğini, hak ve adaleti tesis etmek olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.

ÖSYM Başkanı Ali Demir yarın yapılacak Yükseköğretime Giriş Sınavı (YS) ile ilgili adaylara tavsiyelerde bulundu. Demir isteyen adayların, cumartesi saat 10.00-16.00 arasında, sınav bina ve salonlarını görebileceğini söyledi. Sınavın 171 merkez, 314 bin 861 görevliyle gerçekleştirileceğini ifade eden Demir, “Bu yıl geçen yıldan, 50 bin kadar fazla aday sınava girecek. Toplam 2 milyon 46 bin 583 aday YGS’ye katılacak” diye konuştu.

ARAÇLAR 24 SAAT İZLENİYOR

100’den fazla kişinin, 23 Şubat’tan beri sınav evraklarını hazırladıklarını anlatan Demir, soru kitapçıkları, cevap kağıtları, salon sınav tutanakları gibi evrakların dünden itibaren tırlarla sınav merkezlerine gönderildiğini belirtti. Demir, merkezlere giden 176 aracın, takip sistemleriyle kontrol edildiğini, vardıkları noktalardaki kamera görüntülerinin de ÖSYM merkezinden 24 saat izlendiğini kaydetti.

444 ÖSYM’Yİ ARAYABİLİRLER

Cumartesi ve pazar günü ÖSYM’de 40 kişilik özel bir ekibin 24 saat boyunca teyakkuzda olacağını ve her türlü sorunun anında çözüleceğine işaret eden Demir, “Bütün bunlara rağmen adaylarımız, sınav binası sorumlusuna veya koordinatörüne erişememesi durumunda, ÖSYM çağrı merkezi 444 ÖSYM yani 444 67 96’ya tüm operatörlerden, erişilebilir” dedi.

HAK VE ADALET İÇİN UĞRAŞIYORUZ

ÖSYM’nin aşırı güvenlik takıntısı olduğu yönünde eleştiriler bulunduğunu ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Evet, güvenlik takıntımız var. Hak ve adaletin tesisi için gerekli olan tedbirler. Biz sınav güvenliğini, askeriye ve polisiye anlamda bir güvenlik olarak görmüyoruz. Sınav güvenliğini, hak ve adaleti tesis etmek olarak görüyoruz.”

AÇIKLAMADA SÜRPRİZ HAZIRLIĞI

ÖSYM’nin geçen yıl ve ondan önceki yıl sonuçların açıklanmasında “tatlı bir sürprize” imza attığını belirten Demir, şunları kaydetti: “Arkadaşlarımız 24 saat çalışacaklar ve mümkün olan en kısa zamanda sonuçları açıklayacağız. Ümit ediyorum, geçtiğimiz yıldan daha kısa zamanda sonuçlarımızı açıklayacağız. Geçen yıl 6 günde açıkladık. Hedefimiz bu sene, daha iyi bir zamanda açıklamak.”

İETT'den 630 ek sefer

İETT YGS’ye girecek olan öğrenciler için sefer sayılarını artırarak ana arterlere yeni hatlar koyduğunu duyurdu. Sınava girecek öğrencilerin ücretsiz seyahat edebileceği sınav günü 55 hatta 77 ilave araç ile sefer sayısını 558’e çıkardı. Hat olmayan üç güzergâhta ise sınav gününe özel ek 9 araç ve 72 sefer konuldu. Bu güzergahlar Fatih Mahallesi-Yan Yol-Aksaray, Fatih Mahallesi-Yan Yol-Mecidiyeköy, Mahmutbey-Yenibosna olarak duyuruldu.

ÖĞRENCİLERE ÜCRETSİZ OLACAK


Takviye hatların her biri 3 araçla 24 sefer yapacak. Var olan 55 hattaki artan araç sayısı 77’ye, sefer sayısı ise 558’a çıktı. Sınava girilecek okulların yoğun olduğu bölgelere hizmet veren hatlarla İETT toplamda, 86 ilave araç ve 630 ilave seferle sınav günü hizmet verecek. Öğrenciler sınav giriş belgelerini, görevliler ise görevli belgelerini ibraz ederek İETT Otobüsü, Metrobüs, Şehir Hatları Vapurları, Tramvay, Hafif Metro, Metro, Füniküler, Otobüs AŞ Otobüsleri ile Özel Halk Otobüslerinde ücretsiz seyahat edecek.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.