Geleceğin Mesleği “Biyoinformatik ve Genetik Uzmanlığı”

EĞİTİM

Türkiye’de sadece Kadir Has Üniversitesi’nde bulunan Biyoinformatik ve Genetik bölümüne öğrenciler büyük ilgi gösteriyor.

 Geleceğin Mesleği “Biyoinformatik ve Genetik Uzmanlığı”
Türkiye’de sadece Kadir Has Üniversitesi’nde bulunan Biyoinformatik ve Genetik bölümüne öğrenciler büyük ilgi gösteriyor.


Kadir Has Üniversitesi Biyoinformatik ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal Yelekçi Biyoinformatik ve Genetik bölümünün geleceğin en parlak bölümü olduğunun altını çizerek mezun olan öğrencilerin yurt içinde ve yurt dışında işsiz kalmayacağını belirtti.

Canlıya ait biyolojik verilerin (DNA, RNA ve Protein) üstel bir hızla çözülerek artması, bu verileri analiz ederek tıbbın ve ilaç geliştiricilerinin hizmetine sunacak yetişmiş elemanlara olan gereksinimi de artırmaktadır.

Sağlık, Gıda, ilaç ve biyoteknoloji gibi pek çok alana yayılmış bir meslek dalı olan Biyoinformatik ve Genetik Uzmanlığı, son zamanların popüler meslekleri arasında yer alıyor.

Biyoinformatik ve Genetik alanında uzmanlığına sahip bir kişi bilgisayar ve bilgi teknolojilerini kullanarak bu verileri dijital ortama aktararak biyolojik süreçleri çözme, anlama ve sonuç çıkarma işlerini yapar.İlk mezunlarını veren Kadir Has Üniversitesi Biyoinformatik ve Genetik Bölümü, Türkiye’de bu bölümün öncücüsü olmayıve geliştirmeyi amaçlıyor.

“Biyoinformatik ve Genetik Uzmanlığı ile Donanımlı Bireyler Yetişiyor”

Kadir Has Üniversitesi Biyoinformatik ve Genetik Bölümü öğrencisinin donanımlı olarak mezun olduğunu belirten Biyoinformatik ve Genetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kemal Yelekçi, “Türkiye’de diğer bazı üniversitelerde sadece bir ders olarak okutulan bu konu Kadir Has Üniversitesi’nde ayrı bir bölüm olarak yer alıyor. Bu bölümde eğitim alan her öğrenci ilgili matematik, fizik, istatistik ve bilgisayar programlarını öğrenerek; genom dizilemesi (gelecek nesil sekans analizler), genlerin belirlenmesi, protein yapı ve işlevinin belirlenmesi, İlaç tasarımı, doku tipleme çalışmaları, kişiye özel ilaç tasarımı, hastalıklarda genetik farklılıkları anlama ve moleküler modelleme simülasyon gibi çeşitli veri bankalarından verilerin indirilmesini ve nasıl yorumlaması gerektiğini öğreniyor ” dedi.

“Öğrenciler Kendini Geliştiriyor”

Biyoinformatik ve Genetik Bölümü’nün Türkiye’de başka okullarda da açılarak yayılacağını dile getiren Yelekçi; “Bölümümüzden yurt içinde ve yurt dışında staja giden öğrencilerimiz, gittiği yerden iş teklifi alarak geri dönüyor. Geleceği olan, parlak bir bölüm. Kadir Has Üniversitesi’nde öğrencilerle birlikte proje geliştirerek, öğrencilerin daha tecrübeli olması ve mezun olduktan sonra ellerinde mevcut proje ile her yere girebilmelerini istiyoruz. Bunun en son örneklerinden biri de, okulumuzda öğrenimine devam eden Biyoinformatik ve Genetik Bölümü ikinci sınıf öğrencimiz Beril Tiryakiler oldu. Araştırmaya çok meraklı olan ve ikinci sınıfın sonunda Amerika’da staj yeri ayarlayarak mesleğini öğrenmeye başlayan Beril, verilen bilgileri almaktan çok kendisinden bir şeyler katarak yeni projeler üretmeye başladı. Bu bilgi ve merakı sayesinde kendini gösterme şansı yakaladığı için şu anda staj yaptığı Oregon Health & Science Üniversitesi, Hesaplamalı Biyoloji Departmanından iyi bir pozisyonda iş teklifi aldı. Öğrenciler, kendilerine verilen bilgileri yetenek ve uzmanlıkları ile birleştirebilirlerse, açılmayacak kapı yoktur” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.