Ülkemiz çocukları için “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak özel ve anlamlı kılınan 23 Nisan, aynı zamanda tüm dünyada “Dünya Kitap Günü” olarak da kutlanmaktadır! Kitap ve kitap okumanın önemine dikkat çekmek, okumayı özendirmek, düşünce ve ifade özgürlüğüne saygıya teşvik etmek, insanların okuma aracılığıyla iletişim ve etkileşimlerini geliştirerek dünya barışına katkı sağlamak amacıyla; “23 Nisan Dünya Kitap Günü” UNESCO tarafından ilan edilmiştir.
Okuma Alışkanlığını Kazandırmak Neden Önemli?
Öğrenmenin en etkili, kolay ve eğlenceli yolu kitap okumaktır. Kitap okumak, kişinin kendisini, çevresini ve dünyayı doğru biçimde algılayabilmesine olanak sağlar. Kişinin içinde bulunduğu çevre ile ilişkilerinin düzenlenmesinde kitap okuma alışkanlığı kazanmanın önemi büyüktür. Kitap okuma alışkanlığı; gerek okul döneminde, gerekse okul yaşamından sonra olsun hayatın her alanında, kişinin kendi kendini eğitmesini sağlayan en önemli beceridir.
“Kitapsız Büyüyen Çocuk Susuz Yetişen Fidana Benzer”
Okuma alışkanlığının kazanılmasında yaşamın ilk yılları, büyük önem kazanmaktadır. Kitap okuma alışkanlığının, kendiliğinden gelişeceği yönündeki bilinenin aksine, alışkanlık kazanımı için ebeveyn desteğinin olması gerekmektedir. Kitapla tanışma yaşı 0-3 yaş gibi ne kadar erken olursa, becerinin kazanımı da o oranda etkili olmaktadır. “Ağaç yaşken eğilir” atasözündeki gibi erken yaştaki kazanımların önemi, kitap okuma konusunda da benzerlik göstermektedir. Kitap okumanın önemine dikkat çeken, “Kitapsız büyüyen çocuk, susuz yetişen fidana benzer” (Çin Atasözü) sözü de kitabın; çocuğun hayatındaki önemini, ortaya koymaktadır.
Kitap Okumak Çocuğa Bunları Kazandırıyor!
önemli katkılar sağladığı yapılan araştırmalarda ortaya konulmaktadır. Yaratıcı, problem çözme becerilerine sahip, çağdaş, özgün, yapıcı ve üretken bireylerden oluşan bir toplumun varlığı; okuma alışkanlığına sahip bireylerin yetişmesi ile mümkündür. Bu kazanımın sağlanmasında bizler de çocuklara kitap hediye ederek destek olalım.