“RANDEVU İSTANBUL”DA İPEK YOLU BULUŞMASI

Duyurular

“Çin’e Bak, Dünyayı Gör” bölümü kapsamında film gösterimi 2 Aralık Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde gerçekleşti.

 “RANDEVU İSTANBUL”DA İPEK YOLU BULUŞMASI

“Çin’e Bak, Dünyayı Gör” bölümü kapsamında film gösterimi 2 Aralık Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde gerçekleşti.
20. Randevu İstanbul’da CRI (China Radio International) ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleştirilen “Çin’e Bak, Dünyayı Gör” bölümü kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra Odak Ülke ile Türkiye arasında hem kültürel alışveriş hem de sektörel iş birliği yaratmayı hedefleyen “Çin-Türkiye Sineması Panelleri” sinema yazarı Tunca Arslan’ın moderatörlüğünde 2 Aralık Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde gerçekleşti.

Çin ve Türkiye sinemalarının güncel durumlarına, bu sektörlerdeki yeni açılımlara ve vizyonlara ışık tutarken, bir yandan da Türk ve Çin kültürleri arasındaki ortak geçmişi ve geleceğe dönük paylaşım ile iş birliği olanaklarını, iki kültürün birbirine katabileceklerini tartışmayı amaç edinen paneller gün boyu üç ana başlık altında yer aldı.

Panelin açılış konuşmasını TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar yaptı. Yaşar konuşmasına, ‘’Büyük bir kültür, büyük bir sinema endüstrisi ile birlikte olmaktan mutluluk duyuyoruz’’ sözleriyle başladı ve şöyle devam etti: ‘’Kültürel değerlerinden erişebildiğimiz kadarıyla yararlandığımız Çin kültürüne, Çin’in son yıllarda yaptığı ataklara ve Çin sinemasındaki gelişmeye bu paneller sayesinde daha yakından bakacağız. Kültürel olarak yakın olduğumuz, akraba kültürler sayıldığımız, coğrafi olarak da yakınlıklarımızın olduğu Çin ve sineması ile sinema potansiyelimizi ortak ürünler etrafında bir araya getirebilmek istiyoruz. Karşılıklı deneyimlerimizden fayda sağlayarak ortak iş birliklerini arttırmayı görevlerimizden biri olarak görüyoruz. 26 yıllık bir vakıf olarak ilk adımı atıyoruz. Türsak Vakfı olarak bunu yapmaktan, bu buluşmayı ilk kez Randevu İstanbul çatısı altında gerçekleştirmekten gurur duyuyorum.”

Güncel Çin-Türk Sinemaları ve Sinema Sektörleri, Çin ve Türk Sinemalarında “Kadın Bakışı” ve Çin ve Türk Sinemalarında “Yeni Nesil Sinemacılar” başlıklı oturumların gerçekleştiği panelde Çin ve Türkiye sinemalarında güncel yönelimler; ülkede popüler sinemanın ve sanat sinemasının güncel durumu; sektörlerin gelişme planları, yeni pazarlara açılmanın önündeki engeller, bu yöndeki çalışmalar ve planlar; İpek Yolu’nda Sinema, Çin ve Türkiye arasındaki geçmişten gelen kültürel bağlar ve geleceğe yönelik iş birliği olanakları yanı sıra her iki ülkenin kadın sinemacıları arasında bir iletişim ortamının yaratılması için önemli adımlar atıldı. Çin Sineması’ndan önemli yapımcı ve yönetmenlerin konuşmacı olarak katıldığı panele Türkiye’den TESİYAP Genel Sekreteri, Yapımcı Burhan Gün, Manchester Üniversitesi Kültürel Ekonomi Öğretim Üyesi ve Çin Bankacılık Programı Direktörü Prof. İsmail Ertürk, Yönetmen Ömer Faruk Sorak, Yönetmen ve senarist Özcan Alper, Yönetmen Ceylan Özgün Özçelik, Yapımcı ve senarist Emine Yıldırım, Yönetmen Sevinç Baloğlu Oyuncu ve Yönetmen Ayris Alptekin, Yapımcı Dorukhan Acar, Yönetmen Emin Alper ve Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün katıldı.

İpek Yolu’nun iki ucunda bulunan ve bu ticaret-kültür yolunun tarih boyunca en aktif belirleyicileri olmuş Türkiye ve Çin sinema sektörlerini buluşturmak, geçmişten gelen kültürel bağlar üzerinden geleceğe dönük iş birliği, ortak yapım ve yeni pazar olanaklarının araştırmak amacıyla gerçekleştirilen ve Çinli sinemacıların ortak yapım projelerini sunmasıyla başlayan İpek Yolu Sektör Buluşması ise her iki ülkenin sinemacıları tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.