Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu’nun Avrupa Bölgesi Başkan adayı olduğunu açıkladı. Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Dernekleri Federasyonu Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Kızılay’ın ev sahipliğinde 5-11 Kasım 2017 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek.
İstanbul’da yerli ve yabancı basın mensuplarıyla bir araya gelen Dr. Kınık, “Kızılay, 48 yıl aradan sonra Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi’nin küresel düzeydeki yasal toplantılarına ev sahipliği yapacak. 190 ülkeden bin 500’e yakın misafirimiz olacak. İnsani yardım alanında yapılmasını istediğimiz reformları misafirlerimizle ele alma fırsatı bulacağız” dedi.
Toplantının mottosu “İnsanlığın Gücü”
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin toplantılarında ana mottolarının “İnsanlığın Gücü” olduğunu ifade eden Dr. Kınık, şöyle devam etti: “Dünyanın en çok yardım yapan ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin Kızılay Başkanı olarak, Hareketin içinde 150. yılına girmek üzere olan Türk Kızılayı’nın yönetim kurulunun verdiği destekleyici karar ile Eurozone bölgesi dediğimiz Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’nun 53 ülkeyi barındıran Avrupa Başkanlığı’na adaylığımı bu vesile ile açıklamak isterim. Avrupa Bölge Başkanlığı’nı alan kişi, aynı zamanda Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu’nun Başkan Yardımcısı olacaktır. Hareketimizin simge rengi kırmızıdır. Daha güçlü bir kırmızı için iyi, güvenilir ve emin eller diyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da birlikte yürüyeceğiz. Birlikte insanlığın bize ihtiyaç duyduğu her yerde ve her anda yardıma koşacağız. Mağdurların, mazlumların yanlarında olacağız.”
Türkiye 24 bin barınma ünitesi yapacak
Kızılay’ın Arakan, Suriye, Irak ve Somali’de yaptığı insanı operasyonlarla ilgili açıklamalara yapan Başkan Kınık, 2012 Ağustos ayından bu yana kesintisiz olarak Arakanlı Müslümanlara insani yardımda bulunduklarını söyledi. Yardımların daha çok Bangladeş’e sığınan Arakanlı Müslümanlara yapıldığını belirten Başkan Kınık, “Arakanlıların en çok sığındığı ülke olan ve 778.500 insani sığınmacıya ev sahipliği yapan Bangaldeş’te her 3 kişiden biri yoksul durumda. Sadece insani krizi sonlandırmak için 400 milyon dolarlık fon gerekiyor. Ülkedeki insani dramı bir nebze dindirebilmek için ihtiyaç duyulan 150 milyon doların şimdilik 94 milyon dolarlık kısmı karşılandı. Yerlerinden edilmiş bu insanlardan yaklaşık 120.000’i için konut projesi hayata geçiriyoruz. Türkiye olarak 24.000 barınma ünitesinin yapımı için taahhüt verildi” dedi.
Yanı başımızda kanayan yaramız Suriye’de 13.5 milyon kişinin yardıma muhtaç olduğunu dile getiren Dr. Kınık, 2Bu süreçte 11 milyon Suriyeli bulunduğu yeri terk etmek durumunda kaldı. 5 milyonu aşkın insan 6 yılı aşkın süredir devam eden iç savaş nedeniyle başka ülkelere sığındı. İlginç bir istatistik vereyim; her 2 Suriyeli sığınmacıdan 1’i çocuk (%48). İnsani yardım kuruluşları şimdiye kadar 1.3 milyar dolar yardımda bulundu. Sadece acil ihtiyaçların karşılanmasının maliyeti 2.1 milyar dolar düzeyinde” diye konuştu.
Irak’ta 210 bin aileye yardım götürdük
Kızılay olarak 2014 yılından bu yana Irak’ta olduklarını ifade eden Dr. Kınık, şöyle devam etti: “Bahirke, Bersiva, Kelek, Yahyava, Dibege, Hazir, Hasanşam, Sinjar, Erbil, Kerkük, Dohuk, Süleymaniye, Tuzhurmatu, Kifri, Altınköprü, Diyala, Keler, Hanekin, Tilkeyf, Bağdat, Necef, Kerbela’da gerçekleştirilen yardım malzemesi dağıtımlarında yaklaşık 210.000 aileye ulaştık. Bölgeye yaklaşık 500 TIR insani yardım malzemesi sevk edildi. Kamplarda kalan aileler için ise kurulan fırında her gün 5.000 ekmek üretiliyor.”
35 yaralıyı Türkiye’de tedavi ediyoruz
Somali’ye ilk insani yardımın 2011 yılında başladığını hatırlatan Dr. Kınık, “Henüz acısını içimizde hissettiğimiz Somali’de 7 milyona yakın insanın 3 milyonu acil yardıma muhtaç durumda. 5 yaşın altında ve yetersiz beslenen 363.000 çocuk ölümle pençeleşiyor. Kıtlıktan ötürü, yarısından fazlası çocuklardan oluşan 260.000 kişi hayatını kaybetmiştir. 2017 Eylül’de kuraklık ve çatışmadan ötürü 2 milyonu aşkın insanın yarısından fazlası uzun süreli olarak yerinden edilmiştir. Kesintisiz olarak yardımlarımızı sürdürüyoruz. Acil dönem gıda ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra kalkındırma projelerine imza atıldı. Yaklaşık 5 milyon insana gıda malzemesi dağıtıldı. Fen İşleri kampüsü kuruldu. Belediye hizmetleri verildi. Tesis bugün yerel yönetim tarafından işletiliyor. Sağlık Meslek Yüksekokulu inşa edildi. Yetimhanelerinin yemek ihtiyacı halen Kızılay mutfağında pişiriliyor.Son terör saldırısı sonrasında yaralanan insanlardan 35’inin Türkiye’de tedavi altına alınması için insani diplomasi yürütüldü” dile konuştu.
Genel Kurulu Hakkında;
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC), Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ve dünya çapındaki üye 190 Ulusal Dernek Uluslararası Kızılhaç Kızılay Hareketi’nin üç bileşenini oluşturuyor. İki yılda bir toplanan Genel Kurul, Delegeler Konseyi ve dört yılda bir toplanan Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Konferansı Hareketin yönetim organlarıdır.
Federasyon Başkanlığına aday ülkeler: İtalya, Ürdün, Norveç ve İsveç. Başkan Yardımcılığı ve bölgeleri şöyle: Africa Bölgesi (Senegal: Abdoul Azize Diallo) Amerika Bölgesi (Mexika: Fernando Suinaga Cárdenas, Venezuela: Miguel Angel Villarroel Sierraalta) Asya Pasifik Bölgesi (Çin: Chen Zhu, İran: Seyed Amir Mohsen Ziaie Esterabadi Avrupa Bölgesi (Türkiye: Dr. Kerem Kınık, Almanya: Volkmar Schön)
Türkiye’nin seçim bölgesi olan Avrupa Bölgesi’nde 53 ülke bulunuyor.