Daha Yeşil Bir Dünya İçin Plastiğe Hayır

Duyurular

PLASTİKLERİN İNSAN VE DOĞA SAĞLIĞINA ZARARLARINI ÖNLEMEK İÇİN PLASTİK EŞYALARI HAYATIMIZDAN ÇIKARTMA SEFERBERLİĞİ.

Daha Yeşil Bir Dünya İçin Plastiğe Hayır
PLASTİKLERİN İNSAN VE DOĞA SAĞLIĞINA ZARARLARINI ÖNLEMEK İÇİN PLASTİK EŞYALARI HAYATIMIZDAN ÇIKARTMA SEFERBERLİĞİ.

Avrupa birliğinin Mayıs 2011 verilerine göre Akdeniz'de, 250 milyar plastik parçacık var ve bu parçacıkların toplam ağırlıkları ise 500 tonu buluyor. Bunların doğadan ayrışması ise yüzlerce yıl sürüyor. Denizdeki plastikler deniz kuşları için de çok tehlikeli.

Geri kazanılamayan plastik poşetler su kaynakları ve çöp sahalarında önemli yer kaplıyor. Özellikle atık maddeden üretilen siyah torbalar, insan sağlığını tehdit ediyor. Genellikle seyyar satıcı ve pazar esnafının kullandığı bu poşetler, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretiliyor. Artık maddelerin dönüştürülmesi sırasında şeffaflaştırma mümkün olmadığı için koyu tonlarda renklendirme yapılıyor. Ülkemizde, Türkiye Belediyeler Birliği, encümen kararıyla ülke genelinde siyah poşet kullanımını toptan yasakladı. Yine de bu yasağa rağmen siyah poşet kullanımı hala devam etmektedir.

Plastik, petrolün bir türevidir. Plastik ambalajların PET, HDPE, PVC, polystren köpük ve çözünebilen plastik gibi çeşitleri bulunur. Son 30 yılda üretimi inanılmaz boyutlara ulaşan plastik, çok daha ucuza üretilebildiği için birçok sektörde ahşap, cam ve metal ambalajın yerini almıştır. En çok kullanılan plastik ambalaj çeşitleri olan PET şişeler, PVC malzemeler ve PE poşetlerin geri kazanılması mümkün değildir. Bir süre sonra molekül yapıları bozularak yeniden kullanılamaz hale gelirler.

Dünya doğa vakfi araştırmalarına göre, naylon torbalardan ötürü her yıl 100.000'in üzerinde balina, fok, su kaplumbağası ve kuş ölmektedir. Karada ise, inek, keçi ve öteki hayvanların yem ararken genellikle plastik parçaları yiyerek öldükleri bilinmektedir.

Plastiğin doğada yok olma süresi 500-1000 yıldır. Ham petrol, doğal gaz gibi yenilenemeyen kaynaklar plastik üretimi için azaltılmakta, oluşan zararlı gazlar hava, su ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Plastik yandığında, çok tehlikeli bir madde olan ve sera etkisi yaratan dioksin ortaya çıkar. Yapışkan filmler gibi bazı plastikler, vinil klorid içerdiklerinden kanserojendir ve gıdalarla etkileşime geçebilir.

Strafor olarak da bilinen Polistiren tabak, bardak, paket servis ambalajı, et ve tavuk ürünlerinde ambalaj vb. amaçlarla kullanılıyor. Polistiren, sinir sistemine zarar veren ve kansere neden olan stiren'in yemeğinize geçmesine neden oluyor.

Polistren kaplardan stiren salınımını artıran en önemli faktör sıcaklık. Bu nedenle bu ürünleri sıcak yiyecek ve içecekler (sıcak ve güzel bir kahve) için kullanmak çok riskli.

Tüm bu bilgilerin ışığında, halkın sağlığının risk altında olduğunu düşündüğümüzden, biz, Yerel Tohum Derneği olarak bir kampanya başlattık. Kampanyamızın adı "Plastiklerin insan ve doğa sağlığına zararlarını önlemek için, plastik eşyaları hayatımızdan çıkartma seferberliği". Hep beraber hareketle çok güzel bir sonuç elde edebiliriz. Tüm duyarlı halkımızı bu kampanyamıza davet ediyoruz. Lütfen siz de arkadaşlarınızı kampanyamıza davet ediniz.

ANIM MEDYA

www.internetsonhaber.com
www.atasehirweb.com
www.cankiri18haber.com
www.atasehirliyiz.net

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.