Barış Manço mezarı başında anıldı
Barış Manço vefatının 16. yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.
Üsküdar Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü tarafından Barış Manço'nun Kanlıca'daki mezarı başında düzenlenen anma törenine, Üsküdar Belediyesi Bilgi Evleri'nde eğitim gören yaklaşık 100 öğrenci katıldı.
Törende sanatçı için Kuran okuyan ve dua eden öğrenciler, ellerinde sanatçının şarkı sözlerinin yazdığı dövizleri taşıdı.
Programda konuşan Üsküdar Belediyesi Kütüphane Müdürü Yakup Öksüz, Barış Manço'yu anmaktan mutlu olduklarını dile getirdi.
Öksüz, "Bilgi evlerimizde eğitim gören genç yavrularımız ile beraber ülkemizin yetiştirdiği önemli isimlerden birisi olan Barış ağabey, uzun saçlı dev adam, Barış Çelebi lakapları, unvanları verilen ve devlet sanatçımız olan değerli Barış Manço'yu mezarı başında rahmetle minnetle ve şükranla anıyoruz. Onun hem bizim hem de bugünün çocuklarına söylediği sözleriyle, şarkılarıyla, besteleriyle hala yaşadığını ifade etmek için buradayız. Ülkemizin gençlerine fikirler ve düşünceler veren, yol gösteren değerli bir sanatçımızdı. Biz onu unutmadık" diye konuştu.
Manço'nun mezarı başında Yasin-i Şerif okuyan 12 yaşındaki Melih Ekrem Say da "Uzun saçlı dev adamı, her zaman anıyorum ve onun şarkılarını söylüyorum. Bugün de onun kabrine gelmek nasip oldu ve ben de Yasin-i Şerif okudum. İnşallah Allah kabul eder. Ünlü ve aynı zamanda geleceğimizi bir adım daha ilerleten insan" ifadelerini kullandı.
Anma, Manço'nun kabrinde okunan dualarla sona erdi.
BARIŞ MANÇO KİMDİR ?
BARIŞ MANÇO, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul'da doğdu.
Müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu,TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam, gezgin...
Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana,Türk Sanat Dünyası'nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi.
Bestelediği 200'ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca,Arapça, Farsça,Kürtçe, Japonca, İbranice,Fransızca ve Flemenkçe'ye çevrilerek, kendisi ve/veya başka sanatçılar tarafından da seslendirildi.
1988 yılında Ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7'den 77'ye”,Türk Televizyonculuğu'nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.Türkiye'de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı.
“Ekvator'dan Kutuplar'a” 5 kıtada 100'den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km'ye yakın yol kateden Barış Manço ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.
Yüksek öğrenimini Belçika'da “Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi”nde tamamlayan ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında kendisine layık görülen 300'ün üzerinde ödülün dışında,aşağıdaki ünvanlara da sahiptir.
• Türkiye Cumhuriyeti :Devlet Sanatçısı Ankara (1991)
• Hacettepe Üniversitesi:Onursal Doktora Ankara (1991)
• Soka Üniversitesi:Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo,Japonya (1991)
• Belçika Krallığı :Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel,Belçika (1992)
• Fransa Devleti:Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris,Fransa (1992)
• Pamukkale Üniversitesi:Onursal Doktora Denizli (1995)
• Min-On Sanat Vakfı :Yüksek Şeref Madalyası Tokyo,Japonya (1995)
• Liege Prensliği:Onursal Hemşehrilik Beratı Liege,Belçika (1997)
Barış Manço, 1990'lı yılların sonlarına doğru “Kaplumbağanın Öyküsü” projesini “Mançoloji” adlı son albümüyle sevenlerinin beğenisine sunamadan hayata veda etti. Vefatından sonra albümü, ailesi sevenleriyle buluşturdu.
Barış Manço, 1999 yılında 31 Ocak’ı 01 Şubat’a bağlayan gece bu evde vefat etti.
Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evinde, sevenlerinin ziyaretleriyle gönüllerde yaşamaya devam eder.
Barış Manço mezarı başında anıldı
Barış Manço mezarı başında anıldı
Duyurular
Barış Manço vefatının 16. yılında mezarı başında düzenlenen törenle anıldı.
Paylaş: