ATEŞBÖCEĞİ GEZİCİ ÖĞRENİM BİRİMLERİ PROJE AMACI VE UYGULAMASI
ATEŞBÖCEĞİ GEZİCİ ÖĞRENİM BİRİMLERİ PROJE AMACI VE UYGULAMASI
Proje Özeti: Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, ilköğretim çağındaki çocuklarımızın; Cumhuriyet temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, sorgulayan, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, barışçı, farklı düşünce ve inançlara saygılı, insan ilişkilerinde cinsiyet, ırk, din, dil farkı gözetmeyen bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunan okul dışı eğitim programları oluşturmak ve uygulamak üzere 23 Ocak 1995 tarihinde kurulmuştur.
17 Ağustos 1999 günü yaşanan depremin ardından, eğitimin kesintiye uğramaması prensibinden yola çıkan Eğitim Gönüllüleri, biri derslik, diğeri bilgisayar dersliği olarak tasarlanmış 2 otobüs ile deprem bölgesinde çalışmalarını başlattı. UMUT 2000 isimli bu 2 otobüs ile Eğitim Gönüllüleri, eğitimin yanı sıra çocukların yüreklerinde umudu yeşertmeye çalıştı. Deprem bölgesinde 6 ay içinde 10.000’in üzerinde çocuğa ulaşıldı.
UMUT 2000’ler bu çalışmanın tamamlanmasının ardından Güneydoğu Anadolu bölgesinde faaliyet göstermeye başladı. Güneydoğu Anadolu bölgesinde gerçekleştirilen çalışma 1.700 çocuğa umut ışığı oldu.
UMUT 2000 otobüslerinin gittiği yerlerde çocukların yaşadıkları, Eğitim Gönüllüleri’ne yaşattıkları ve alınan olumlu geribildirimler sonucunda, Gezici Öğrenim Birimi Projesi oluşturuldu. Gittiği yerlerde geçici bir süre kalıp ışığını yayması, daha sonra farklı noktalardaki farklı çocuklara umut ışığı sağlamasından dolayı bu projeye “Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi” adı verildi.
Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleri bir tır dorsesidir. Bu dorse 12 bilgisayarlı Bilişim ve Teknoloji Alanı, Kişisel Gelişim – Toplumsal Değerler alanında etkinliklerin yapıldığı bir Serbest Etkinlik Alanı ve Ateşböceği Sorumlusu’nun yaşadığı bir yaşam alanından oluşmaktadır.
Projenin Amacı:
“Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi” projesi doğrultusunda, TEGV Eğitim Parkı ve Öğrenim Birimi olmayan bölgelerde bulunan çocuklarımıza, Eğitim Gönüllüleri’nin sunduğu hizmeti götürebilmek amaçlanmaktadır.
Proje Uygulamaları:
Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleri’nin yeni bir noktaya gitmesi için hazırlıklar günler öncesinden başlar. Yerel talebin oluşması, Valilik ve Kaymakamlıktan alınan izinler, konuşlanılacak okulun seçimi, çekicinin sağlanması bu hazırlıkların en önemli unsurlarıdır. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimi yeni okulun bahçesine gelir, araç kapılarını açtıktan sonra çocukların “Ateşböceği günleri” başlar. Okul Müdürü ve öğretmenlerle yapılan program çerçevesinde öncelikle ev sahibi okulun çocukları Ateşböceği ile tanışır, sonrasında yürüme mesafesindeki okullardan çocukların programa alınması sağlanır. Bulunulan bölgede ve/veya okulda, tüm çocuklar programı aldıktan sonra, Ateşböceği farklı noktalarda, farklı çocuklara eğitim ışığını yaymak için hazırlıklarına başlar.
Eğitim İçeriği:
Ateşböceği Eğitim Programı, çocuklarda kendini ifade edebilme, özgüven, yaratıcılık, eleştirel düşünme, empati kurabilme ve iletişim becerilerini geliştirmeyi, önemli toplumsal konularda farkındalık yaratmayı hedefleyen çeşitliliği ve uygulama esnekliği olan kısa süreli etkinliklerden oluşan bir eğitim programıdır.
Serbest Etkinlik Alanı
Ateşböceği içerisinde bulunan Serbest Etkinlik Alanı’nda uygulanmakta olan oyun temelli etkinliklerde çocukların ilgi ve becerilerinin farkına varmaları sağlanarak; kendilerini ve çevrelerini tanımaları, çeşitli meslekler ve kariyer yaşantısı hakkında bilgi sahibi olmaları, çevre ve çevre sorunları konusunda duyarlılık kazanmaları, hijyen, kişisel sağlık, trafik ve aktif sorumlu yurttaşlık gibi çok çeşitli konularda farkındalık kazanmaları amaçlanmıştır.
• Eğlen Öğren Hijyen
• Kendime Yolculuk
• Yurttaşız Katılımcıyız
• Kariyer Yolculuğuma Başlıyorum
• Trafik
• Sağlığı Geliştirme Programı
• Genç Çevreciler
Sınıf
Çocukların üzerinde yaşadığı dünyayı merak eden, araştıran, sorgulayan ve yaratıcı bireyler olmaları hedeflenmektedir. Ateşböceği Eğitim Programı’nda uygulanan Araştırma Atölyesi Programı doğrultusunda; çocukların ilgi ve ihtiyaç duyduğu konulardan yola çıkarak, işbirliği içerisinde ve aktif katılımcı oldukları, çevre kirliliği, okul sağlığı, trafik, geri dönüşüm gibi çok çeşitli konularda projeler yapmaları sağlanmaktadır.
• Araştırma Atölyesi Programı
• Araştırma Atölyesi Programı Projeleri
Zihinsel – Düşünsel Alan
Bilişim ve Teknoloji Alanı’nda uygulanmakta olan etkinlik ile; eğlenceli bir öğrenme ortamı sağlanırken, çocukların hayatın her alanında yer alan teknolojinin ne olduğunu bilmelerini, teknolojiyi anlamalarını, teknolojik araçları kullanırken neyi kullandıklarının farkında olmaları ve çocukların bilgisayar okuryazarlığı becerilerini geliştirmeleri amaçlamaktadır.
• Bilgi Benim İşim