ÜLKELER VE ONLARIN İLGİNÇ KURALLARI

DÜNYA

Prontotour rehberlerinin seyahat deneyimlerinden yola çıkarak hazırlanan Prontotourblog’dan, ülkeler ve onların ilginç kuralları…

 ÜLKELER VE ONLARIN İLGİNÇ KURALLARI
Prontotour rehberlerinin seyahat deneyimlerinden yola çıkarak hazırlanan Prontotourblog’dan, ülkeler ve onların ilginç kuralları…

Her ülkenin kendi sınırları içerisinde, kendi kültürel farklılıklardan kaynaklı birçok kural ve yasak bulunmaktadır. Bazı ülkelerde öyle yasaklarla karşılaşırsınız ki, bu yasaklar mantık sınırlarınızı zorlayabilir. Fakat o ülkenin sınırları içerisindeyseniz bu kurallara mecburen uymak durumunda kalabilirsiniz. Gezginlerin seyahat pusulası Prontotourblog’un daha önce yayımladığı ve epey ilgi çeken ilginç kurallar yazısı ikinci versiyonuyla seyahatseverlerle buluşuyor. İşte daha farklı ülkeler ve onların ilginç kuralları;

Japonya’da Bahşiş Vermeyin
Birçok ülkede bahşiş, alınmış iyi bir hizmetin karşılığında yapılan teşekkür olarak algılansa da Japonya’da durum farklı. Geleneklerine hayli bağlı olan Japonlar, her ne koşulda olursa olsun bırakılan bahşişi hakaret ve aşağılama olarak algılıyor. Eğer durumun farkında olmadan bahşiş bırakmışsanız durum size uygun bir dille anlatılıyor. Fakat siz bu konuda ısrarcı olursanız üslup değişebiliyor.
Amerika’da Bahşiş Vermeyi Unutmayın
Japonya’da çalışanların hakaret olarak algıladığı bahşiş bir diğer coğrafyada, Amerika’da ise nerdeyse bir zorunluluk. Çalışanların maaşlarının zorunlu bahşişlerin de hesaba katılması nedeniyle hayli düşük olduğu Amerika’da bahşiş çalışanlar için olmazsa olmaz. Hatta kimi durumlarda bahşiş vermeyi unutan turistlere uygun bir dille bahşiş kuralı hatırlatılır. Çoğu zaman tutarın % 10’u olarak hesaplanan bahşişler müşterinin beğenisine göre azalabilir. Hatta bu durum garsonlar için iyi bir uyarı anlamına da gelir. Fakat durum her ne olursa olsun minimum düzeyde de olsa bahşiş bırakmazsanız davranışınızın hoş karşılanmayacağından emin olabilirsiniz.
Çin’de Aldığınız Hediyelere Dikkat Edin
Hediyeleşme kültürünün ciddi biçimde önemsendiği Çin’de kimi objeler hediye edilen kişiyi bırakın mutlu etmeyi çileden dahi çıkarabiliyor. Bu objelerden biri de saat. Bir Çinliye saat ettiğinizde ona aslında ölümüyle ilgili önemli bir hatırlatma yapmış oluyorsunuz. Geleneklerine bağlı birçok Çinli için saat, ölüm için geriye sayılan zaman anlamına geliyor. Bir kişiye saat hediye edilmesi ise ölümü için geriye kalan zamanın beklendiği anlamına geliyor.
Singapur’da Asansöre İşemek “Kesinlikle” Yasak
Dünyanın hemen her yerinde genel bir adap olan şey, yasaklarıyla ünlü Singapur’da deyim yerindeyse “şiddetle yasak”. Singapur’da bineceğiniz hemen her asansörde “Asansöre İşemek Yasaktır” yazısı ile karşılaşabilirsiniz. İlk bakışta bu size gereksiz bir kuralmış gibi görünse de bazı asansörlerin içinde işemeye karşı bir kilitleme sisteminin olduğunu gördüğünüzde düşünceleriniz değişebilir. Zira birçok asansör söz konusu durumda hemen kapısını kilitleyip alarmlarını öttürmeye hazır şekilde programlanıyor. Hatta asansörlerdeki bu özellik havalandırma butonu kadar klasik bir zorunluluk haline gelmiş.
Taiwan’da Uğursuzluğun Simgesi “4”
Dünyanın en özgün ve en şirin coğrafyalarından biri olan Taiwan’da bir sayı öylesine lanetlenmiş ki, artık bu sayı günlük yaşamdan neredeyse tamamen çıkarılmış. “4” rakamının ciddi bir uğursuzluk getirdiğine inanan Taiwanlılar’a saati sormuşsanız ve saat 4 ise alacağınız yanıt “3’ten sonraki” ya da “5’ten önceki” olacaktır. Binaların 4. katlarının genelde boş olduğu ya da değerinin çok çok altında paralarla turistlere kiralandığı Taiwan’da resmi işlerde dahi 4 rakamının kullanılmamasına özenle dikkat ediliyor.

İsveç Ve Yeni Zelanda’da Bebeklere Tuhaf İsimler Verilmesi Kesinlikle Yasak
Bir diğer ilginç yasak ise dünyanın en çok gelişmiş ülkeleri arasında yer alan İsveç ve Yeni Zelanda’dan. Bu ülkelerde her yıl güncellenen yasaklı bebek isimleri bulunuyor. Bu isimlerden birini bebeğine vermek isteyenler ise hükumet tarafından engelleniyor. Bir diğer benzer yasağın bulunduğu ülke ise Danimarka. Danimarka’da insanlar bebeklerine hükumetin belirlediği 7 bin isimden birini vermek yerine başka bir isim vermek istediğinde kiliseden ilgili isimle ilgili onay alması gerekiyor. Eğer isim gerçekten tuhafsa kiliseden onay kesinlikle çıkmıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.